Ana SayfaGüncelBuldan: Halk AKP’nin ‘3Y’si ile mücadele ediyor

Buldan: Halk AKP’nin ‘3Y’si ile mücadele ediyor

HABER MERKEZİ – HDP Eş Genel Başkanı Buldan, Diyarbakır ve Antep’te onlarca kişinin gözaltına alındığı operasyonları “zorbalık, darbe ve kadın düşmanlığı” olarak değerlendirdi. Halkın gündeminin işsizlik ve geçim derdi olduğunu vurgulayan Buldan, “Şimdi halk AKP’nin ‘3Y’si ile yani yolsuzluğuyla, yoksulluğuyla ve yasaklarıyla mücadele ediyor” dedi. Konuşmasında Ayasofya tartışmaları, ‘çoklu baro’ sistemi, ölüm orucundaki avukatlar ve İstanbul Sözleşmesi’ne de değindi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, partisinin Meclis grup toplantısında yaptığı konuşmada, bu sabah saatlerinde Diyarbakır ve Antep’te yapılan ev baskınlarında aralarında kadın hakları savunucuları, gazeteciler ve siyasetçilerin de bulunduğu 50’yi aşkın kişinin gözaltına alınmasına tepki gösterdi.

“Kadınlara ve demokratik siyasete yapılan operasyonlar zorbalıktır, darbedir, kadın düşmanlığıdır” diyen Buldan, “Bir kez daha şiddetle ve nefretle kınıyorum. Bu operasyonların amacı, kadınların eşitlik ve özgürlük mücadelesini durdurmaktır. Kadınların örgütlülüğünü engellemektir” diye belirtti.

Buldan, “Partimizin ve kadınların demokratik mücadelesinden korkan iktidar darbe operasyonlarıyla kendi faşizmini ayakta tutmaya çalışıyor. Ne yaparlarsa yapsınlar başaramayacaklar, sonuç alamayacaklar. Kadınları ve halkımızı mücadeleden asla alıkoyamayacaklar” ifadelerini kullandı.

Halkın gündeminin işsizlik ve geçim derdi olduğunu vurgulayan Buldan, şöyle devam etti:

“Gençler özgürlük istiyor. Kadınlar, eşitlik istiyor, yaşam hakkının korunmasını istiyor. AKP ne yapıyor? Halkın bütün sorunlarını bir kenara atmış, kendi iktidar hesaplarıyla uğraşıyor. Vatandaş ekmek derdinde, AKP koltuk peşinde.”

Buldan, sözlerinin devamında “AKP, iktidara gelirken ‘3Y’ ile, yani ‘yolsuzlukla, yoksullukla ve yasaklarla mücadele edeceğiz’ demişti. Ama mücadele etmediler sadece yediler, yediler, yediler. Şimdi halk AKP’nin ‘3Y’si ile yani yolsuzluğuyla, yoksulluğuyla ve yasaklarıyla mücadele ediyor” dedi.

Ayasofya tartışmaları

Statüsü müzeden camiye çevrilen ve 24 Temmuz’da Müslümanlar için ibadete açılacak olan Ayasofya tartışmalarına da değinen Buldan, iktidarı inançlar üzerinden siyaset yürütmekle eleştirdi:

“Hakikatlerin üzerini böyle kapatmaya çalışıyorlar. Halk iş ve aş istiyor, bunlar Ayasofya’yı gösteriyor. İnsanlar ‘adalet’ diye haykırıyor, bunlar ‘fetih’ diyor. Dolar ve enflasyon artıyor, bunların tek söylediği şey beka.”

‘Çoklu baro’ sistemi

Buldan, geçtiğimiz hafta Meclis’ten geçen ‘çoklu baro’ taklifine ilişkin ise “Muhalefetin, baroların, hukukçuların uyarılarını, önerilerini dikkate almadan bir yasayı Genel Kurul’dan geçirdiler. Bu yasayla amaçları savunmayı çökertmektir, toplumu savunmasız bırakmaktır. Hedefleri; iktidarın hukuksuzluğunu savunan barolar oluşturmaktır” dedi ve ekledi:

“’Çoklu baro’ dedikleri yasa aslında çoklu AKP yasasıdır. Bunlarınki AKP’ye biat etmeyen tüm alanları kuşatma, ele geçirme ve AKP’lileştirme çabasıdır.”

Ölüm orucundaki avukatlar

“Hak ve adalet mücadelesi bu ülkede bitmeyecek. Adaletsiz bir yaşamı hiç kimse kabul etmeyecektir” diyen HDP Eş Genel Başkanı Buldan, ölüm orucundaki tutuklu avukatlar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal’ın çok kritik bir eşikte olduklarını belirterek, “Avukatlar bir an önce tahliye edilmeli, adil yargılanma talepleri yerine getirilmelidir” çağrısında bulundu.

İstanbul Sözleşmesi

Ayrıca hükümetin tartışmaya açtığı İstanbul Sözleşmesi’ne de değinen Buldan, şunları söyledi:

“Kadınların kazanımı olan İstanbul Sözleşmesi’ne bile karşılar. Kadınların eşitlik talebine karşılar. İstanbul Sözleşmesi’ni yok saymayı düşünüyorlar. Bu tam anlamıyla çağ dışılıktır, karanlığı dayatmaktır. Amaçları eril iktidarlarını kadınlardan korumaktır.”



Önceki Haber
"Bu şortu giyemezsin" diyerek bir kadını darp eden erkek serbest bırakıldı
Sonraki Haber
Nusaybin Davası: Hapis cezasına çarptırılanların sayısı 49'a yükseldi