Ana SayfaGüncelCamiye dönüştürülen Ayasofya’da Cuma namazı

Camiye dönüştürülen Ayasofya’da Cuma namazı

HABER MERKEZİ – Müzeden camiye dönüştürülen Ayasofya, kılınan Cuma namazı ile birlikte Müslümanlar için ibadete açıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan da 86 yıldan sonra kılınacak ilk namaz için Ayasofya’ya gelirken, Diyanet İşleri Başkanı Erbaş’ın minbere ‘fetih’ kılıcı ile çıkması tepki çekti. Öte yandan Erdoğan “Ayasofya 24 saat ibadete açık olsun” talimatı verdi.

Müze statüsü iptal edilen Ayasofya’da bugün ilk namaz kılındı.

Ayasofya ve çevresinde kılınan Cuma namazı öncesi İstanbul’da tarihi yarımadaya giden yollar trafiğe kapatıldı. Alınan güvenlik önlemleri ise yaşamı felç etti.

Namaz için kalabalıklar Ayasofya çevresinde toplanırken, Ayasofya’ya girmek isteyenler güvenlik kontrol noktalarında yoğunluk oluşturdu, salgın hiçe sayıldı. Çemberlitaş yönünde bariyerleri aşan kalabalığın koşarak Ayasofya’ya ilerlediği görüldü.

Ayasofya ve çevresinde kadınlar için iki ve erkekler için üç olmak üzere beş farklı açık alanın namaz kılma yeri olarak belirlendi. Buna göre kadınlar için Sultanahmet Türbesi yanındaki alanla Mehmet Akif Parkı, erkekler için Ayasofya Meydanı, Sultanahmet Meydanı ve Yerebatan Meydanı belirlendi.

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Ayasofya çevresinde belirlenen namaz kılma alanlarının tamamının dolduğunu duyurdu.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da 86 yıldan sonra kılınacak ilk Cuma namazı için Ayasofya’da.

Ayasofya’da okunan Kuran’ın ardından namaz kılındı.

Namaz öncesi hutbeyi okuyan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Osmanlı’daki “kılıç geleneğini” devam ettirmek amacıyla minbere “fetih” kılıcıyla çıktı.

Erbaş’ın bu hareketi sosyal medyada çok sayıda kişinin tepkisini çekti.

Erdoğan: Artık burası aslına döndü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, namazın ardından, Ayasofya’dan çıkarak Fatih Sultan Mehmet’in türbesini ziyaret etti.

Erdoğan bu esnada yaptığı açıklamada, “86 yıllık bir süreci Cumhur İttifakı olarak Sayın Bahçeli’yle, gayretlerimizle, hamdolsun yargının da hakikati görmesiyle sona erdirdik” dedi.

Ayasofya’nın ‘aslına döndüğünü’ savunan Erdoğan, “Camiydi, tekrar cami oldu. Cami olarak tüm inananlara hizmete devam eder, tüm insanlığın bir kültür mirası olarak da her dinden insanların gelip gezebileceği bir yer olur. Şimdi de işin gerçek sahibi Fatih Sultan Mehmet Han’ın kabrini bir ziyaret edelim istedik” ifadelerini kullandı.

Fotoğraf: DHA

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Valisi Yerlikaya‘ya Ayasofya’nın 24 saat ibadete açık kalması yönünde talimat verdi.

Vali Yerlikaya, Erdoğan’ın talimatını Twitter üzerinden duyurdu.

“Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nin bugünden itibaren 24 saat ibadete açık olması talimatını verdi. Ayasofya-i Kebir Camii artık 24 saat daima açık olacak. Sayın Cumhurbaşkanımıza şükranlarımızı sunuyoruz.”

Ne oluyor?

Yaklaşık 85 senedir müze olarak ziyarete açık olan Ayasofya’nın yeniden camiye dönüştürülmesi tartışmaları, İstanbul’un fethinin yıl dönümü olan bu 29 Mayıs’tan sonra alevlenmişti. Ayasofya’da “Fetih Suresi” okunmuştu.

Bu tartışmaların akabinde, Ayasofya’nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 yılında verilen Bakanlar Kurulu kararının iptali istemiyle Danıştay 10. Dairesi’ne açılan davada karar açıklandı.

Danıştay, 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal ederek, Ayasofya’nın ibadete açılmasının önündeki engeli kaldırdı.

Kararın hemen sonrasında AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Ayasofya Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredildi. Karar Resmi Gazete’de yayımlandı.

Erdoğan, Ayasofya’nın 24 Temmuz Cuma günü ibadete açılacağını söylemişti. 23 Temmuz’da Ayasofya’ya gerçekleştirdiği ziyaret sırasında ise “Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi” yazan tabelayı açmıştı.




Önceki Haber
Mersin’de 5 gün boyunca eylem ve etkinlik yasağı
Sonraki Haber
Bir kadın evli olduğu emekli astsubayın silahıyla vurulmuş halde bulundu