Ana SayfaDünyaCan kayıpları 650 bini aştı, 5 milyonun üzerinde aktif ‘Corona’ vakası var

Can kayıpları 650 bini aştı, 5 milyonun üzerinde aktif ‘Corona’ vakası var

HABER MERKEZİ – Dünya genelinde Corona virüsü vaka sayısı 16 buçuk milyona yaklaşıyor. Bunlardan yaklaşık 10 milyonu virüsün yol açtığı Covid-19 hastalığını atlattı. Ancak salgında can kayıpları 650 bini geçti, 5 milyonun üzerinde aktif vaka var. Türkiye’de ise günlük vaka sayısı 900 bandında seyrediyor. Gelişmeler sayfamızda.

 


Covid-19’a karşı dünyanın en büyük aşı denemesi başlıyor

Covid-19 salgınında dünyada en fazla can kaybı ve vaka sayısına sahip ülke olan ABD’de salgına karşı aşı çalışmaları yürüten biyoteknoloji şirketi Moderna, dünyanın en büyük aşı denemesini başlatıyor.

DW Türkçe’nin haberine göre, Moderna ve ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü iş birliğinde bugün başlayacak son aşama insan üzerinde yapılan denemelerde deneklere gerçek aşı ve gerçek olmayan aşı enjekte edilecek.

İki doz gerçek aşının yapıldığı gruptaki gönüllüler normal hayatlarına devam edecek ve bu gruptakilere virüsün bulaşması izlenecek.

Şirketin aşı adayı, ABD hükümetinin desteklediği son aşama aşı denemelerinde hastalığa yakalanmamış 30 bin yetişkin üzerinde test edilecek.

COVE adı verilen denemeler Covid-19’e karşı aşının geliştirilmesini, üretilmesini ve dağıtılmasını hızlandırmayı amaçlayan ABD hükümetinin Warp Speed Operasyonu kapsamındaki ilk deneme olacak.

Hükümet, büyük ölçekli insan denemelerine başlayacak ilk projelerden biri olarak seçtiği Moderna’nın aşı projesine yaklaşık bir milyar dolarlık destek sağlıyor.

ABD’de kullanılacak aşılar için sonbahardan itibaren her ay yeni bir aşı adayı ile ilgili 30 bin gönüllü ile yapılan araştırmanın sonucu sunulacak.

Bu araştırmalar sadece aşının işe yarayıp yaramadığını değil aynı zamanda aşı güvenliğini de test edecek.

Aşı çalışmaları

Ağustos ayında da Oxford Üniversitesi’nde bir aşı adayının insanlar üzerinde denemesi başlayacak.

Eylül ayında Johnson & Johnson ve Ekim ayında ise Novavax’ın denemelerinin başlayacağı bildiriliyor. Pfizer’in de bu yaz 30 bin kişide aşı denemesini tamamlaması bekleniyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre dünya genelinde 20’den fazla aşının klinik araştırmaları devam ediyor.

Geliştirilen aşılar, klinik test aşamasında insanlar üzerinde deneniyor.


Okullardaki Covid-19 önlemleri açıklandı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 31 Ağustos’ta açılması planlanan okullarda Covid-19’a dair alınan önlemleri açıkladı.

MEB ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın imzaladığı ‘Eğitim Kurumlarında Hijyen Şartlarının Geliştirilmesi ve Enfeksiyonu Önleme Kontrol Kılavuzu’na göre önlemler şöyle:

  • Öğrenci, veli ve kurum çalışanlarının okul bahçesine girmeden önce ateş ölçümleri yapılacak ve hijyen standında ellerini dezenfekte etmeleri sağlanacak.
  • Bahçe zeminine yerleştirilen uyarı işaretleri gibi sesli anons sistemiyle de sosyal mesafe kuralı sık sık hatırlatılacak. Bina girişindeki hijyen paspasında ayakkabılar da dezenfekte edilecek.
  • Sesli anons sistemi ders saatinden önce ve teneffüslerde sürekli devrede olacak ve maske, hijyen standı kullanımı ve özellikle küçük yaştaki öğrencilerin zorlandıkları noktalarda öğretmenlerinden yardım istemeleri gibi konularda uyarılar tekrarlanacak.
  • Okul içindeki çöp kutularının, el değmeden kullanılabilmesi için, kapaklı ve pedallı olmasına özen gösterilecek.
  • Koridorlardaki bilgilendirici tabelalarla uyarılan öğrencilerin sınıftaki oturma düzenleri de sosyal mesafe kuralı göz önüne alınarak planlanacak.
  • Öğrenciler arasında mutlaka bir sıralık boşluk bırakılacak, öğrencilerin oturdukları yer sabit olacak ve yer değişikliği yapılamayacak. Sınıflardaki askılıklar sosyal mesafe kuralına uygun hale getirilecek.
  • Öğretmenler odasındaki koltuklar sosyal mesafe kuralına uygun şekilde aralıklı olarak yerleştirilecek.
  • Öğretmenler veli ya da öğrencilerle görüşmelerini öğretmenler odasında değil, oda dışında yapacak.

Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 17 kişi hayatını kaybetti, 919 vaka tespit edildi

Sağlık Bakanlığı, “Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu”nu paylaştı.

Bakanlığın verilerine göre son 24 saatte;

  • 919 vaka tespit edildi
  • 17 kişi yaşamını yitirdi
  • 982 hastalığı attı
  • 45 bin 283 test yapıldı

Yine bu verilere göre;

  • Toplam vaka sayısı 227 bin 19
  • Toplam can kaybı sayısı 5 bin 630
  • Toplam iyileşen sayısı 210 bin 469
  • Toplam test sayısı 4 milyon 617 bin 971


DSÖ: ‘Corona’ şimdiye kadar karşılaştığımız en ciddi küresel acil sağlık sorunu

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Corona virüsünün şimdiye kadar kurumun karşılaştığı en ciddi küresel sağlık acil durumu olduğunu açıkladı.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Cenevre’de düzenlediği basın toplantısında son altı haftada küresel Corona virüsü vakalarının neredeyse iki katına çıktığını söyledi.


Bakan Karaismailoğlu: Rusya ile uçuşlar 1 Ağustos’ta başlıyor

Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu, Rusya’dan 1 Ağustos’ta Ankara ve İstanbul’a, 10 Ağustos’ta ise tatil bölgelerine uçuşların yeniden başlayacağını açıkladı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından yapılan açıklamaya göre Karaismailoğlu, ilk etapta Rusya’dan Moskova, Saint-Petersburg, Rostov-on-Don ile Türkiye’den Ankara ve İstanbul arasında seferlerin gerçekleştirilmesinin planlandığı belirtti.

Karaismailoğlu, Rusya ile Türkiye’nin tatil bölgeleri havalimanlarına uçuşların ise 10 Ağustos’ta başlatılacağını belirterek, “Rusya’dan Moskova, Saint-Petersburg, Rostov-on-Don ve Türkiye’den Antalya, Bodrum ve Dalaman arasında tarifeli ve charter seferleri de 10 Ağustos’ta başlayacak” ifadelerini kullandı.


Dardanel’in fabrikasında kapalı devre çalışmaya geçildi

Dardanel Gıda’nın Çanakkale’de bulunan fabrikasında Corona virüsü vakalarına rastlandığı belirtildi.

Evrensel gazetesinde yer alan habere göre vakalara rağmen test yapılmadığını söyleyen işçiler, 14 gün boyunca geceleri yurtta, gündüzleri ise çalışmak üzere fabrikada geçireceklerini ifade etti.

Konuya ilişkin Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) açıklama yapan Dardanel, Corona virüsü salgınına karşı çalışanların mesai saatleri dışında da gözetim altında tutulacağını açıkladı.

Ancak bini aşkın işçinin çalıştığı fabrikadaki işçilerin sağlık durumlarına değinilmedi. Açıklamada, şunlar belirtildi:

“Şirketimizin Çanakkale’deki fabrikasında Covid-19 salgınına karşı çalışanlarımızın sağlığını korumaya yönelik alınan tedbirler sıkı şekilde uygulanmaktadır. Bu sayede üretim faaliyetlerimizde herhangi bir aksama yaşanmamıştır. Bundan sonra da üretim faaliyetlerimizde bir aksama yaşanmaması için, bugünden geçerli olmak üzere 14 gün süreyle çalışanlarımızın mesai saatleri dışında da tarafımızca gözetim altında tutulduğu kapalı devre çalışma sistemi tedbir olarak uygulanacaktır.”


Bakanlık: Tutuklu ve hükümlülerin görüş hakkı, bayram dolayısıyla artırıldı

Adalet Bakanlığı, cezaevlerinde bulunan tutuklu ve hükümlülere Kurban Bayramı dolayısıyla Ağustos ayında iki defa aileleriyle görüşme imkanı sağlanacağını duyurdu.

Buna göre, 1-10 Ağustos ve 15-31 Ağustos tarihleri arasında tutuklu ve hükümlüler, Covid-19 önlemleri kapsamında 1’inci dereceden akrabalarından (anne, baba, eş, çocuk, torun, büyükanne, büyükbaba ve kardeş) iki kişiyle kapalı görüş yapabilecek.


HDP’li Uca: Diyarbakır’da Covid-19 tanısı konulan bir kişi yoğun bakımda yer olmadığı için yaşamını yitirdi

HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca, Diyarbakır’da Covid-19 testi pozitif çıkan KOAH hastası bir yurttaşın, yoğun bakımda yer bulunamadığı için hayatını kaybettiğini duyurdu.

Durumu Twitter hesabından paylaşan Uca, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya da eleştirilerde bulundu:

Mezopotamya Ajansı, yaşamını yitiren kişinin isminin Şeref Yıldız olduğunu aktardı.

5 kentte yer bulamayan korona hastası yaşamını yitirdi” başlığıyla servis edilen habere göre, Corona virüsüne yakalanan ve sağlık durumu ağırlaşan Şeref Yıldız, Diyarbakır, Mardin, Batman, Elazığ ve Urfa’daki tüm hastanelerde “Boş yer yok” denilerek kabul edilmediği için yaşamını yitirdi.

Ajansa konuşan Yıldız’ın eşinin kardeşi Ruken Koyun, “İnsanlar patır patır ölüyor ve bu hükümetin hiç umurunda değil. Ne kadar yetersiz bir çaba sergilediklerini gördük” diyerek yaşananlara tepki gösterdi.

Yıldız’ın cenazesi, bugün Bağlar ilçesindeki Yeniköy Mezarlığı’nda toprağa verildi.


Vietnam’da aylar sonra ilk Corona virüsü vakaları

Vietnam’da Nisan ayından beri ilk defa yeni Corona virüsü vakalarının tespit edildi.

Dört yeni vakanın görülmesi üzerine Da Nang kenti turistlere kapatıldı.

Kente 14 gün boyunca hiçbir turist giremeyecek. Da Nang’daki 80 bin ziyaretçinin tahliye edilmesi için ise fazladan uçuş tahsis edildi.

Vietnam salgınla mücadelede erken davrandığı için başarılı ülkeler arasında gösteriliyordu.

Şimdiye dek ülkede sadece 400 vaka tespit edildi ve Covid-19 kaynaklı hiçbir ölümün yaşanmadığı aktarıldı.


Temmuz ayı işsizlik ve kısa çalışma ödemeleri başladı

Bayram dolayısıyla öne çekilen Temmuz ayı işsizlik ve kısa çalışma ödemeleri bugün başladı. Ödemeler, 29 Temmuz’a kadar yapılacak.


Irak’ta Kurban Bayramı’nda sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak

Fotoğraf: Reuters

Irak’ta son haftalarda artış gösteren Corona virüsü vakaları nedeniyle Kurban Bayramı’nda sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak.

Ulusal Sağlık Yüksek Komisyonu tarafından yapılan açıklamada, 30 Temmuz’dan 9 Ağustos’a kadar kapsamlı sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacağı duyuruldu.

Ülkede toplam vaka sayısı 110 bini geçerken, hayatını kaybedenlerin sayısı 4 bin 362’ye yükseldi.


Çin’de Covid-19 vakalarında son dört ayın en yüksek artışı

Corona virüsünün çıkış noktası olduğu belirtilen Çin’de, yurt dışı kaynaklı olmayan günlük vaka sayısı Mart ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Son 24 saatte 61 kişiye tanı konuldu, bu vakalardan 57’sinin yurt içi kaynaklı olduğu bildirildi.

Yurt içinde Covid-19 tanısı konulanların sayısında günlük en yüksek seviye, en son 75 vaka ile 6 Mart’ta görülmüştü.

Çin’in resmi verilerine göre ülkede şu ana kadar 83 bin 891 kişi Corona virüsüne yakalandı, 4 bin 634 kişi hayatını kaybetti.


Fransa’da Covid-19 testi ücretsiz oldu

Fransa’da Corona virüsü salgını ile mücadele kapsamında Covid-19 testi artık ücretsiz yapılacak.

İHA’nın haberine göre Sağlık Bakanı Olivier Veran, yaptığı açıklamada reçete ile alınan 54 euroluk Covid-19 hızlı tanı testinin artık reçetesiz ve bedava alınabileceğini duyurdu.

Veran, test yapmanın önemli ve gerekli olduğunun altını çizerek, “Virüse karşı savaşımızı henüz kazanmadık” ifadelerini kullandı.

Uzmanlar, testlerin ücretsiz olmasının salgınla mücadeleye etkisinin olumlu olacağını ifade etti.

Ülkede şu ana kadar Covid-19 tanısı konulanların sayısı 217 bin 801. Virüs nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı ise 30 bin 195.


Florida da vaka sayısında New York’u geride bıraktı

ABD’nin güneyindeki Florida eyaleti, California’nın ardından bir dönem salgının merkezi olan New York’u geride bırakan ikinci eyalet oldu.

Reuters’ın verilerine göre Pazar günü eyalette 9 bin 300 yeni vaka tespit edildi, böylece toplam vaka sayısı 423 bin 855’e çıktı.

Bu da Florida’yı vaka sayısında California’nın hemen arkasına taşımış oldu. New York ise toplamda 415 bin 827 vakayla en fazla vaka görülen eyaletler arasında üçüncü sıraya geriledi.

Corona virüsünün en fazla ölüme neden olduğu eyaletse 32 bin ölümle New York. Florida ise 6 bin can kaybıyla en çok ölüm yaşanan eyaletler arasında sekizinci sırada yer alıyor.

Fotoğraf: AP

ABD’de okulların yeni eğitim dönemine nasıl başlayacağı Corona virüsü vakalarının arttığı bir dönemde en büyük tartışma konularından biri.

Florida’da eyaletin Cumhuriyetçi Valisi Ron DeSantis maske kullanılmasını zorunlu kılmayacağını ve okulların yüz yüze eğitime Ağustos’ta başlayacağını söylüyor.

ABD’deki Johns Hopkins Üniversitesi’nin son verilerine göre ülke genelinde vaka sayısı 4 milyon 230 bini aşmış durumda. Virüs nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı da 150 bine yaklaştı.


Türkiye’de 11 bin aktif vaka var, bin 249’u yoğun bakımda

Sağlık Bakanlığı’nın son açıkladığı “Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu”na göre, toplam Corona virüsü vaka sayısı 226 bin 100’e yükseldi.

209 bin 487 kişi Covid-19’u atlatırken, 5 bin 613 kişi ise virüs nedeniyle hayatını kaybetti.

Bu verilere göre Türkiye’de aktif vaka sayısı 11 bin. Bunlardan bin 249’u yoğun bakımda tedavi görürken, 387’si ise entübe durumda.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Ayşenur Zarakolu Ödülleri Öztürkoğlu ve Mızraklı'ya
Sonraki Haber
İşten çıkarma yasağına rağmen 10 işçinin işine son verildi