Ana SayfaDünyaCanlı Blog | Dünya çapında can kaybı 524 bini aştı

Canlı Blog | Dünya çapında can kaybı 524 bini aştı

HABER MERKEZİ – Dünya genelinde vaka sayısının arttığı Covid-19 salgını nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 524 bini aşmış durumda. Virüse karşı aşı çalışmaları devam ederken, DSÖ, etkili bir aşının ne zaman hazır olacağı ile ilgili bir takvim vermenin akıllı bir hareket olmayacağını belirtti. Salgına dair dünyadan ve Türkiye’den gelişmeler sayfamızda.

 


21:25 | Sağlık Bakanlığı: 20 kişi hayatını kaybetti, bin 154 vaka tespit edildi

Sağlık Bakanlığı, “Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu”nu paylaştı.

Bakanlığın verilerine göre son 24 saatte;

  • Bin 154 vaka tespit edildi
  • 20 kişi yaşamını yitirdi
  • Bin 214 kişi hastalığı attı
  • 48 bin 248 test yapıldı

Yine bu verilere göre;

  • Toplam vaka sayısı 204 bin 610
  • Toplam can kaybı sayısı 5 bin 206
  • Toplam iyileşen sayısı 179 bin 492
  • Toplam test sayısı 3 milyon 584 bin 066


16:35 | Katalonya’da 200 bin kişinin yaşadığı bölge karantinaya alındı

İspanya’nın özerk bölgesi Katalonya’daki Lleida ilinin 200 binden fazla kişinin yaşadığı Segria bölgesindeki Covid-19 vakalarında artış yaşandığı açıklandı.

Katalan Bölge Başkanı Quim Torra yaptığı açıklamada bölgeyi karantina altına aldıklarını duyurdu.

“Segria’yı Covid-19 enfeksiyonlarında ani bir artış olduğunu doğrulayan veriler nedeniyle kapatmaya karar verdik.”

Sağlık Bakanlığı verilerine göre Lleida’da bir önceki güne göre vaka sayısı 3 bin 551’den 3 bin 706’ya yükseldi.


16:25 | İran’da beş milletvekilinde Covid-19 tespit edildi

İran’da beş milletvekilinin Corona virüsü testi pozitif çıktı.

Kohgiluye ve Buyer Ahmed milletvekili Muhammed Muvehhed, Şahin Şehri milletvekili Hüseyin Ali Deligani, Behbahan milletvekili Muhammed Mazlumi, Mescid-i Süleyman milletvekili Ali Asker Zahidi ve Kerman milletvekili eski Meclis Araştırma Komisyonu Başkanı Muhammed Mehdi Zahidi’nin karantina altında olduğu belirtildi.


14:15 | Bilim Kurulu üyesinden düğün uyarısı

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Tezer, ‘normalleşme’ adımlarıyla birlikte izin verilen düğünlere ilişkin konuştu.

DHA’ya konuşan Tezer, 60 yaş üstündeki kişilerin düğüne gitmemesi gerektiğini söyledi.

“Bizim istediğimiz sadece 60 yaş üstü değil, altta yatan hastalığı olan risk grubundaki kişilerin de hiç gitmemesi, eğer bu mümkün değilse gidip bütün şartları sağlayıp, maskesini takarak, en kısa sürede görüp oradan ayrılması gerekiyor.”

Tezer, taziye yerleri ve asker uğurlama törenlerinde de bulaşma riski olduğunu ve önlem alınması gerektiğini vurguladı.

Vaka sayısındaki artışa dikkat çeken Tezer şunları söyledi:

“Düğünler açıldı, sınavlar, üniversite sınavları yapıldı en son, onların etkisini 10 gün sonra göreceğiz. Rakamlar artıyor mu? Önümüzdeki Perşembe-Cuma bize bir fikir verecek. Belki kısıtlamalar gelecek. ‘Düğünlere şu kadar kişi gidebilir’ diyeceğiz. Belki askere uğurlama törenlerine bir kısıtlama gelecek. Burada kolluk kuvvetlerine iş düşüyor, denetim çok önemli. Denetimler daha sık olmalı, özellikle toplu taşıma araçlarında, asker uğurlama yerlerinde.”


10:48 | Lunaparklar açılıyor

Salgın önlemleri kapsamında bir süredir kapalı olan lunapark ve tematik parklar 6 Temmuz’da açılıyor.

İçişleri Bakanlığı 81 İl Valiliği’ne “Lunapark ve Tematik Parklarla İlgili Alınması Gereken Önlemler” konulu genelge gönderdi.

Genelgede, içerisinde bulunulan kontrollü sosyal hayat döneminde ise salgınla mücadelenin genel prensipleri olan temizlik, maske ve mesafe kurallarının yanı sıra her bir faaliyet alanı/iş kolu için alınması gereken önlemler ayrı ayrı belirlenerek tekrar faaliyete geçmeleri sağlandığı ifade edildi.

Bu çerçevede Sağlık Bakanlığı’nın 2 Temmuz yazısının yanı sıra Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberine “Lunapark ve Tematik Parklarda Uygulanacak Tedbirlerin” eklendiği belirtildi.

Gezici olmamak şartıyla faaliyete geçecek lunapark ve tematik parklarda uyulması gereken tedbirler de şu şekilde sıralandı:

  • Ziyaretçilerin temizlik, maske ve mesafe kurallarına uymalarına yönelik gerekli tedbirlerin alınması sağlanacak.
  • Giriş-çıkışlar kişilerin birbirleriyle temasını engelleyecek şekilde düzenlenecek. Girişlerde ziyaretçiler sıra ile içeri alınacak ve sırada durulması gereken alanlar sosyal mesafe kuralına (en az 1 metre) uygun şekilde yer işaretlemeleri yapılacak.
  • Lunapark ve tematik parklardaki eğlence aralarının başlama ve bitiş zamanları kalabalığı önlemek için birbirinden farklı olacak şekilde planlanacak.
  • Personele, Covid-19’un bulaşma yolları ve virüsten korunmak için alınacak önlemler hususunda eğitim verilecek.
  • Lunapark ve tematik parkların içinde bulunan mesire alanları, restoranlar, kafeler ve diğer işletmeler kendi sektörleri ile ilgili genelge ve tedbirlere tabi olarak çalışacak.
  • Covid-19 salgınına karşı alınacak tedbirlerin uygulanmasından sorumlu ve denetim ekiplerinin iletişim içinde olacağı, işletmenin koronavirüs sorumlusu/sorumluları görevlendirilecek.

10:25 | Brezilya’da son 24 saatte bin 290 kişi öldü

Brezilya’da son 24 saatte Corona virüsü nedeniyle bin 290 kişinin daha yaşamını yitirdiği açıklandı.

Ayrıca 42.223 yeni vakanın tespit edildiği de bildirildi.

Latin Amerika’da “salgının merkez üssü” olarak nitelendirilen Brezilya’da toplam ölü sayısı 63 bin 174’e, vaka sayısı da 1 milyon 539 bin 81’e çıktı.


09:00 | SES uyardı: İşçilerde vaka sayısı artacak, kış ayları zorlu geçecek

SES Manisa Şubesi Eşbaşkanı Figen Pehlivan, 1 Haziran sonrası hayata geçirilen “normalleşme” adımlarıyla birlikte Covid-19 vaka sayısında artış yaşandığını söyledi.

Pehlivan, şu an Manisa’daki Merkez Efendi Devlet Hastanesi ve Şehir Hastanesi’nde bin 600 civarında tedavi gören hastanın olduğunu, Turgutlu Devlet Hastanesi’nde çalışan 25 sağlık emekçisinin ise enfekte olduğunu ifade etti.

Özellikle işçilerin salgın tehdidiyle yüz yüze olduğunu vurgulayan Pehlivan, sanayide çalışan ve salgına yakalanan kimi işçilerin de işsizlik korkusuyla çalıştıkları yerlere sağlık durumlarını bildirmekten kaçındıklarını belirtti.

Tarım işçilerinin de kayıtsız ve güvencesiz çalıştırıldıklarından dolayı salgın denetimi ve kontrollerinin yapılmadığını söyleyen Pehlivan, yaz aylarında tarım işçilerinde vaka artışının yaşanabileceğine işaret etti.

Pek çok yetkilinin de vurguladığı gibi birinci dalganın henüz bitmediğini kaydeden Pehlivan, kış aylarında daha zorlu bir sürecin yaşanabileceği uyarısında bulundu.




Önceki Haber
Muğla'da kadınların "mor konvoy" eylemine polis engeli
Sonraki Haber
Ermeni şair Zahrad’ın Türkçeye çevrilen bütün şiirleri bir arada