Ana SayfaDünyaCanlı Blog | Dünya çapında vaka sayısı 11 milyon sınırında

Canlı Blog | Dünya çapında vaka sayısı 11 milyon sınırında

HABER MERKEZİ – Avrupa’da düşüş eğiliminde olsa da dünya genelinde Covid-19 vakalarındaki artış sürüyor. Vaka sayısı 11 milyon sınırında, can kaybı 520 binin üzerinde. DSÖ, Ortadoğu’nun kritik bir eşikte olduğu uyarısında bulunurken, Amerika kıtasında da durum kritik. Türkiye’deyse İstanbul, Ankara, Antep, Konya ve Bursa en çok vakaların olduğu şehirler. TTB, salgının kontrol altına alınmadığına, aksine daha da sıkıntılı bir sürece evrildiğine dikkat çekiyor. Güncel gelişmeler sayfamızda.

 


23:57 | DSÖ: Covid-19 ilaç denemelerinde ilk sonuçlar iki hafta içerisinde gelecek

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, DSÖ’nün merkezi Genevre’de bir basın toplantısı düzenledi.

Ghebreyesus, Covid-19 tedavisinde kullanılacak ilaçlarla ilgili 39 ülkede 5 bin 500 hasta üzerinde yapılan testlerin ara sonuçlarının iki hafta içerisinde çıkmasını beklediklerini söyledi.

Basın toplantısında konuşan DSÖ Acil Durum Programları Direktörü Mike Ryan ise, etkili bir aşının ne zaman hazır olacağı ile ilgili bir takvim vermenin akıllı bir hareket olmayacağını belirtti.

Ryan, muhtemel bir aşının etkili olduğunu yıl sonuna kadar göstermesi mümkün olsa da asıl sorunun seri üretime ne zaman geçilebileceği olacağını vurguladı.

Aşı çalışmaları

Dayanışma testi olarak adlandırılan çalışma beş ana dal üzerinde ilerliyordu.

Bunlar standart bakım, remdesivir, sıtma ilacı hidroksiklorokin, lopinavir/ritonavir AIDS ilaçları ve interferonla birleştirilmiş lopinavir/ritonavir.

Hidroksiklorokinin halihazırdaki hastalar üzerinde herhangi bir faydası olmadığı tespit edilince damardan testler durdurulmuştu.

Halihazırda 18 muhtemel aday üzerinde çalışmalar sürse de henüz kanıtlanmış bir aşı bulunabilmiş değil.

Britanya’daki Oxford Üniversitesi’nden 3 Temmuz’da bir açıklama gelmişti.

Üniversite, geçen Mayıs ayında denemelerine başladığı Covid-19 aşısının 8 bin kişi üzerinde denendiğini ve olumlu yönde sonuç elde ettiklerini açıklamıştı.


23:43 | Hakkari’de maske takma zorunluluğu

Hakkari’de açık ve kapalı alanlarda maske takma zorunluluğu getirildi.

Valilikten yapılan açıklamada İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu aldığı karar doğrultusunda maske zorunluluğunun getirildiği belirtildi.

Açıklamada maske takmayanlara 900 TL para cezası kesileceği belirtildi.

Maske zorunluluğu olan iller

Bakanlık talimatıyla 23 Haziran’dan itibaren maske takma zorunluluğuna uymayanlara 900 lira para ceza kesilmesine karar verilmişti.

Şu ana kadar yetkililerden yapılan açıklamalara göre, 60’a yakın ilde sokağa maskesiz çıkmak yasaklandı. Bu iller şöyle:

Adıyaman, Afyon, Amasya, Ankara, Antep, Ardahan, Artvin, Aydın, Balıkesir, Bartın, Batman, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Dersim, Diyarbakır, Düzce, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Giresun, Hakkari, Iğdır, Isparta, İstanbul, Karabük, Kayseri, Kırklareli, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Maraş, Mardin, Muğla, Muş, Nevşehir, Niğde, Osmaniye, Ordu, Rize, Sakarya, Samsun, Siirt, Sinop, Sivas, Şırnak, Tekirdağ, Tokat, Trabzon, Urfa, Uşak, Yalova, Zonguldak.


22:33 | Kuzey Kıbrıs: Gelen tüm yolculara bir gün karantina uygulanacak

Kuzey Kıbrıs, 75 günün ardından ülkede tespit edilen Covid-19 vakaları nedeni ile yurt dışından gelecek tüm yolculara karantina şartı getirdiğini duyurdu.

Başbakanlıktan yapılan açıklamada ülkede vaka sayılarının yeniden artması ile yurtdışından gelen tüm yolculara PCR test sonuçları çıkana kadar bir gün otelde karantina şartı getirildiği duyuruldu.

Başbakanlık, otel rezervasyonlu turistlerin ülkeye girişleri sırasında yapılan PCR testinin sonuçlarının konaklayacakları otele gönderileceğini açıklarken, turistlerin bu süre zarfında gözetim altında tutulacağını aktardı.


21:45 | Euronews: DSÖ, Çin’in ilk Corona virüsü vakalarını zamanında bildirmediğini kabul etti

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ / WHO), resmi internet sitesinde yayınladığı Covid-19 takvimi ile ilgili bir bilgi değişikliği yaptığı bildirildi.

Yapılan bu değişiklikle Çin’in salgınını ilk zamanlarda bildirmediğini kabul etmiş olduğu aktarıldı.

Euronews‘e göre bu değişiklik şöyle: “DSÖ’nün Çin Halk Cumhuriyeti’ndeki ülke ofisi Wuhan Yerel Sağlık Komisyonu’nun web sitesinde yer alan virütik zatüre vakalarıyla ilgili basın açıklamasını tespit etti.”

Yine habere göre, DSÖ’nün resmi internet sitesinde salgının başlangıcı ve yayılmasını gösteren takvimde ilk tarih olarak görülen 31 Aralık 2019’da daha önce “Wuhan Yerel Sağlık Komisyonu bir grup zatüre cakasını rapor etti. Daha sonra bunun yeni bir tip Corona virüsü olduğu anlaşıldı” ifadeleri yer aldığı belirtildi.

Bu ne anlama geliyor?

İlk ifadede virüsün ilk çıkışının Çinli yetkililer tarafından raporlandığı belirtilirken değişen açıklamada DSÖ yetkililerinin bir basın açıklamasını tespit ettiği vurgulanıyor.

Bu aslında DSÖ’nün resmi olarak salgının çıkışında bilgilendirilmediği anlamına geliyor.

DSÖ suçlanıyordu

DSÖ daha önceden Çin’in salgını ilk andan itibaren kendileriyle dolayısıyla uluslararası kamuoyuyla paylaştığını savunuyordu.

Ancak başta ABD olmak üzere dünyada birçok siyasi lider salgının yayılmasından Çin’in sorumlu olduğunu ve DSÖ’nün bu konuda yeterince önlem almadığını ileri sürüyordu.

ABD Başkanı Donald Trump, DSÖ’yü salgınla mücadelede başarısız ve Çin’e yakın durmakla suçlamış ve örgüte sağlanan finansal desteği askıya aldıklarını açıklamıştı.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Trump’ın sözlerini üzüntüyle karşıladıklarını belirterek, ABD’nin DSÖ için uzun süreli ve cömert bir dost olduğunu ifade etmişti.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri António Guterres de Trump’ın kararına, “Şu an Corona virüsüne karşı mücadelede DSÖ’nün ya da herhangi bir insani yardım kuruluşunun kaynaklarını azaltma zamanı değil, dayanışma zamanı” sözleriyle tepki göstermişti.

ABD’de Lindsay Graham, Mitt Romney ve Ted Cruz gibi Cumhuriyetçi senatörler ise, BM bünyesinde DSÖ’nün salgınla mücadele konusunda attığı adımların denetlemesi için bağımsız bir heyet kurulması talebinde bulunmuştu.

Son olarak ABD Sağlık ve Sosyal Hizmetler Bakanı Alex Azar, örgütün salgın sürecinde dünyanın ihtiyaç duyduğu bilgileri edinmede başarısız olduğunu savunarak “Bu başarısızlık da pek çok can kaybına mal oldu” ifadelerini kullanmıştı.


19:56 | Sağlık Bakanlığı: 19 kişi hayatını kaybetti, bin 172 vaka tespit edildi

Sağlık Bakanlığı, “Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu”nu paylaştı.

Bakanlığın verilerine göre son 24 saatte;

  • Bin 172 vaka tespit edildi
  • 19 kişi yaşamını yitirdi
  • Bin 313 kişi hastalığı attı
  • 52 bin 141 test yapıldı

Yine bu verilere göre;

  • Toplam vaka sayısı 203 bin 456
  • Toplam can kaybı sayısı 5 bin 186
  • Toplam iyileşen sayısı 178 bin 278
  • Toplam test sayısı 3 milyon 535 bin 818


17:45 | Van’da iki mahalle ve bir mezra karantinaya alındı

Van’ın Başkale ilçesinde iki mahalle ve bir mezra, Covid-19 tedbirleri kapsamında karantinaya alındı.

Kaymakamlıktan yapılan açıklamada, İlçe Hıfzısıhha Kurulu kararıyla Yanal ve Esenyamaç mahalleleri ile Sualtı mezrası 14 gün süreyle karantinaya alındı.

Karantina bölgesi giriş ve çıkışlara kapatıldı.


13:10 | Tanal’ın ‘Corona’ testi negatif çıktı

Meclis Adalet Komisyonu’na getirilen “çoklu baro” sistemi düzenlemesi görüşmeleri sırasında rahatsızlanan CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal hastaneye kaldırıldı.

Terleme ve boğaz ağrısı şikayetleri olduğu öğrenilen Tanal’a yapılan ‘Corona’ testi negatif çıktı.

Hastaneden ayrılan Tanal’ın durumunun iyi olduğu ve yasama faaliyetine devam edeceği öğrenildi.


11:15 | Brezilya’da bir günde bin 252 kişi öldü

Latin Amerika’da “salgının merkez üssü” olarak nitelendirilen Brezilya’da son 24 saatte bin 252 kişi yaşamını yitirdi.

Brezilya Sağlık Bakanlığının verilerine göre, son can kayıplarıyla beraber ülkedeki virüs kaynaklı ölü sayısı 61 bin 884’e yükseldi. Ülkede vaka sayısı ise 1 milyon 496 bin 858.


10:40 | Şırnak için yeni kararlar

Şırnak İl Hıfzıssıhha Kurulu, “normalleşme” adımları sonrası vaka sayısında ciddi artışın yaşandığı kente dair kimi kararlar aldı.

Kurul, sosyal mesafe, dezenfektan ve temizlik şartıyla internet kafe ve salonları ile elektronik oyun yerlerinin faaliyetine izin verdi.

Vali ve kaymakamlar başkanlığında muhtar ve halk toplantılarının yeniden başlatılmasına karar veren kurul; tiyatro, sinema, konser salonu ve gösteri merkezlerinin de faaliyete geçmesini kararlaştırdı.


09:50 | ABD’de günlük vaka sayısında rekor: 55 bin

ABD’de Corona virüsü vakalarındaki artış sürüyor. Ülkedeki günlük vaka sayısında rekor yaşandı. Son 24 saatte 55 bin yeni vaka tespit edildi.

Reuters’ta yer alan habere göre bu, salgın döneminin yeni rekoru olarak kayıtlara geçti.

Bu alandaki rekor günlük 54 bin 771 ile Brezilya’da bulunuyordu.


 


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Hatay'da kadınlardan şiddete karşı mor zincirli eylem
Sonraki Haber
Haziran'da 40'ı aşkın gazeteci hakim karşısına çıktı, üçüne ceza