Ana SayfaGüncelCanlı Blog | Günlük küresel vaka sayılarında rekor artış yaşanıyor

Canlı Blog | Günlük küresel vaka sayılarında rekor artış yaşanıyor

HABER MERKEZİ – Dünya genelinde 530 binden fazla insanın hayatını kaybettiği Covid-19 salgınında günlük küresel vaka sayılarında rekor artış yaşanıyor; toplam vaka sayısı 11 buçuk milyona yaklaşıyor. ABD, Brezilya ve Hindistan vaka sayılarının en fazla arttığı üç ülke. Yeniden açılmayla birlikte yoğun bakım hasta sayısının binlerin üzerinde seyrettiği Türkiye’de ise tanı konulanların sayısı 205 bini geçti. Salgına dair gelişmeler sayfamızda.

 


Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 19 kişi hayatını kaybetti, bin 148 vaka tespit edildi

Sağlık Bakanlığı, “Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu”nu paylaştı.

Bakanlığın verilerine göre son 24 saatte;

  • Bin 148 vaka tespit edildi
  • 19 kişi yaşamını yitirdi
  • Bin 188 kişi hastalığı attı
  • 46 bin 414 test yapıldı

Yine bu verilere göre;

  • Toplam vaka sayısı 205 bin 758
  • Toplam can kaybı sayısı 5 bin 225
  • Toplam iyileşen sayısı 180 bin 680
  • Toplam test sayısı 3 milyon 630 bin 480

Bu verilerin yanı sıra Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son 3 günde, ortalama vaka sayısının en çok arttığı illerin İstanbul, Ankara, Antep, Mardin, Konya, Bursa ve Diyarbakır olduğunu açıkladı.


Katalonya’nın ardından Galiçya’da da karantina uygulaması

İspanya’nın kuzeybatısındaki Galiçya bölgesinde Corona virüsü vakalarında artış nedeniyle 70 bin kişiyi kapsayan kısıtlamalar getirildi.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre La Marina bölgesi sakinleri bölgeden ayrılamayacak. 10’dan fazla kişinin bir araya gelmesi de yasaklandı.

Tedbir olarak bölgenin beş gün boyunca kordon altına alınacağı bildirildi.

Vaka artışlarının bölgedeki barlara giden ziyaretçilerden kaynaklandığı sanılıyor.

Katalonya bölgesinde de 210 bin nüfuslu Segria ilçesi Covid-19 vakalarının artması nedeniyle karantinaya alınmış, giriş ve çıkışlar yasaklanmıştı.

Johns Hopkins Üniversitesi verilerine göre İspanya’da toplam vaka sayısı 250 bini, can kaybı ise 28 bini aşmış durumda.


Kuzey Suriye’de yeni Covid-19 önlemleri

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, Covid-19 salgınıyla mücadele kapsamında yeni bir kararname yayımladı.

Kararnamede, tedbirler kapsamında tüm sınır geçişlerinin kapatılacağı duyuruldu.

MA’da yer alan habere göre kararnamede, şu maddeler yer alıyor:

  • Tüm kapılar 13.07.2020 Pazartesi gününden itibaren tamamen kapalı olacak
  • 13 Temmuz’dan itibaren bölgeye girenler 14 güne kadar karantinaya alınacak
  • Corona virüsü salgını nedeniyle, hiçbir cenazenin Özerk Yönetim Bölgesi’ne girmesine izin verilmeyecek
  • Dini mekanlarda, taziye çadırlarında, kutlamalarda ve büyük toplantılarda gereken tedbir alınması sağlanacak
  • Sadece öğrenciler sınavlarını tamamlayana kadar bu kararın dışında tutulacak. Ancak bu kararda sağlık denetimi altında tutulacak

Mahkeme: Polisin kestiği Covid-19 tedbiri ihlal cezası geçersiz

Adana’da Covid-19 tedbirlerini ihlal ettiği gerekçesiyle polisin para cezası verdiği yurttaş mahkemeye başvurdu.

Başvuruyu değerlendiren Adana 5. Sulh Ceza Hakimliği, 789 liralık para cezasının geçersiz olduğuna karar verdi.

Sözcü’den Asuman Aranca’nın haberine göre mahkeme, “İdari yaptırım kararı ancak mülki amir tarafından verilebilir. Polis tarafından sadece ihlale ilişkin tespit tutanağı tutulabilir” hükmüne vardı.

Davayı açan avukat Mahmut Akgül kararı şu sözlerle değerlendirdi: “Karar emsal niteliğinde olacaktır. Sokağa çıkma yasağı, maske takma zorunluluğu ve buna benzer idari para cezalarında kolluğun keyfi uygulama yapamayacağına ilişkindir. Mahkeme salgın süresince polis tarafından kesilen cezaların hukuki olmadığını ortaya koymuştur.”


Sağlık Bakanlığı’ndan okullara Corona virüsü rehberi

Fotoğraf: İHA

Sağlık Bakanlığı, “Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi“ni güncelleyerek, okullarda alınması gereken Covid-19 önlemlerini yayımladı.

Rehberde yer alan önlemlerden bazıları şöyle:

  • Covid-19’dan sorumlu bir okul yöneticisi görevlendirilmeli
  • Eğitim faaliyetine başlamadan önce okul binasının genel temizliği su ve
  • deterjanla yapılmalı
  • Okullarda temassız ateş ölçer, maske, sıvı sabun ve el antiseptiği veya en az yüzde 70 alkol içeren kolonya bulundurulmalı
  • Kullanılmış maskeler için kapaklı çöp kutuları temin edilmeli
  • Okullarda en az 4 metrekareye bir kişi düşecek şekilde personel ve öğrenci planlaması yapılmalı, içeriye alınması gereken kişi sayısı buna göre düzenlenmeli
  • Mümkünse her gün aynı velinin öğrenciyi alması ve bırakması sağlanmalı
  • Mümkünse büyükanne/büyükbaba gibi 65 yaş üstü kişiler veya altta yatan
  • hastalığı olanlar öğrencileri bırakıp almamalı
  • Okullara salgın döneminde mümkünse ziyaretçi kabul edilmemeli

Çavuşoğlu: 130 ülkeden 90 binden fazla vatandaşımızı ülkemize getirdik

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Sağlıklı Turizm, Güvenli Kent” toplantısında, Türkiye’nin aldığı tedbirler sayesinde Covid-19 ile mücadelede en başarılı ülkelerden biri olduğunu savundu.

“Bugün itibariyle 137 ülkeye tıbbi yardım gönderdik ve göndermeye devam edeceğiz. Rakamların arttığı ülkelere ilave yardımlar gönderiyoruz” diyen Çavuşoğlu, salgın sürecinde 90 binden fazla vatandaşın Türkiye’ye getirildiğini belirtti.

“Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük tahliye operasyonunu son derece başarılı gerçekleştirdik, 130 ülkeden 90 binden fazla vatandaşımızı ülkemize getirdik. 90 ülke, Türkiye’deki vatandaşlarını tahliye etmek istedi. Bu ülkelerin 230 bin vatandaşının tahliye edilmesine katkı sağladık, birlikte koordine ettik.”


Vakaların arttığı Şırnak’ta filyasyon ve test yok, sular kesik

Şırnak’ın Cizre ilçesinde Ramazan Bayramı sonrasında artan Corona virüsü vakaları kamuoyunun gündemdeki yerini koruyor.

Salgının yayılması geçtiğimiz günlerde ülke gündemine taşınırken, muhalefet partilerinin konu ile ilgili Meclis’te basın açıklamaları olmuştu.

Valilik ve kaymakamlığın yeterli önlemleri almaması sonucu yaklaşık 150 bin nüfuslu ilçede her üç kişiden birinin Covid-19 semptomları gösterdiği belirtiliyor. Buna rağmen ilçede hastanelerde ne yeterli yatak sayısı var, ne yeterli test uygulaması ne de filyasyon yapılıyor.

Bunun üzerine ‘normalleşme’ adı altında önlemlerin gevşetilmesi salgının komşu diğer ilçelere de yayılmasına sebep oldu. Önlem alınmamasından kaynaklı virüs vakalarının İdil ve Silopi ilçeleri ile Şırnak kent merkezinde yayılmaya başladığı bilgileri geliyor.

Ramazan Bayramı sonrasına kadar Şırnak genelinde yaklaşık 20 hasta varken bu günlerde hasta sayısının gün geçtikçe arttığı belirtiliyor. Ancak resmi verilere ilişkin milletvekillerine dahi bilgi verilmiyor.

Cizre Devlet Hastanesi’nde yer kalmayınca virüse yakalananlar komşu ilçelerdeki hastanelere sevk edilmişti. Ancak şu an komşu ilçelerdeki hastanelerde de yer kalmadığı belirtiliyor.

Bunun üzerine bazı hastalar komşu illere gönderilirken, bazı hastalar yurtlara yerleştirildi. Yurtlar da yetersiz kalınca hastalığı hafif geçiren hastalar evlerine gönderildi.

Salgının bu denli yaygınlaşmasına rağmen hala bazı hastaların evlerinde karantina uygulaması yapılmaması ve filyasyon uygulanmaması tepki çekiyor.

Bunların yanı sıra Cizre’nin birçok mahallesinde ise bir haftadır sular kesik. Şırnak’ta hastanelerde yer olmadığı için yurtlarda tutulan vatandaşlar ise katlarda 30-35 kişi tek banyoyu kullanmak zorunda.

‘Karantinaya alınan köyler gizleniyor’ iddiası

Geçtiğimiz günlerde karantinaya alındığı belirtilen İdil ilçesine bağlı köylerden Pınarbaşı köyünde karantina uygulamasının devam ettiği bildiriliyor.

Bunu haber yapan ilçenin yerel basın kuruluşlarına Valilik ve Kaymakamlık tarafından telefon edilerek derhal haberi kaldırmaları yönünde ‘ikaz’da bulunulduğu öne sürüldü.

Yerel basın kuruluşları da söz konusu haberi kaldırırken, Valiliğin karantinaya alınan köylere ilikin bilgilendirme yapmaması tepki çekiyor. İl Hıfzıssıhha Kurulu da karantinaya alınan köylerle ilgili her hangi bir açıklama yapmıyor.


‘Erkekler maske kullanımı konusunda kadınlardan daha isteksiz’

Birçok ülkede Covid-19 salgınının ikinci bir dalga olarak geri dönmesini engellemekte maske takmanın önemi vurgulanırken, erkeklerin maske kullanımı konusunda kadınlardan daha isteksiz olduğuna dair veriler ve göstergeler var.

Guardian gazetesi Moda editör yardımcısı Priya Elan, maske takmamayı eril bir şova dönüştüren erkekler olduğunu söylüyor ve bazı örnekler veriyor:

“Geçen hafta sosyal medya ABD’nın baş salgın hastalık uzmanı Dr Anthony Fauci’nin, Kongre’de senatörlere ülkenin koronavirüs konusunda ‘olması gerekenin tersi yöne’ gittiğini anlatırken çekilmiş fotoğraflarıyla doluydu.

“Sözlerinin içerdiği uyarının ağırlığı bir yana, Fauci’nin yüzüne taktığı Washington Nationals beyzbol takımının sembolünü taşıyan kırmızı maske de bir kültür savaşını simgeliyordu. Fauci, bir yandan maske takıp bir yandan eril görünmenin mümkün olduğu mesajını veriyordu.

“Maskenin eril imajını sarsabileceği kaygısını taşıyan sadece Fauci değil. En çok erkeklerce izlendiği bilinen ünlü Amerikalı komedyen Joe Rogan yakında maskeyi yalnız kadınların takacağını söyledi.”

“Erkeklik bu kadar sabit ve bu kadar kırılgan bir şey olabilir mi?” sorusuyla sözlerine devam eden Elan, “Belli ki evet. Maalesef böyle, çünkü Covid-19 tehlikesi hala çok, çok gerçek” diye ekliyor.

  • BBC Türkçe’deki haberin tamamı BURADA

Anket: AKP ve MHP’nin pandemi sürecindeki oy kaybı sürüyor

Metropoll Araştırma Şirketi’nin gerçekleştirdiği “Türkiye’nin Nabzı Haziran 2020” anketi, Covid-19 salgınının başından bu yana AKP’nin oylarında yaşanan düşüşün “normalleşme” sürecinde de devam ettiğine işaret etti.

Anket sonuçlarına göre, dört ay öncesine oranla AKP’nin oylarında yüzde 3,6’lık azalma var. AKP ile ‘Cumhur İttifakı’nı oluşturan MHP’nin de aynı süreçte yüzde 2,6 oy kaybettiğini belirten anket, partinin oy oranını yüzde 6,2 olarak öngörüyor. CHP ve HDP’deki yükseliş ise sürüyor.


Batman Tabip Odası Başkanı’ndan ‘su kesintileri derhal sona ermeli’ çağrısı

Batman’da Nisan ayından bu yana yaşanan su kesintileri, kentte salgınla beraber büyük bir soruna neden oluyor.

Su kesintilerinin yanı sıra Corona virüsü vaka sayısında artış yaşanan kentin Tabip Odası Başkanı Selahattin Oğuz, suyun toplum sağlığı açısından hayati öneme sahip olduğunu söyledi.

Salgın olmasa dahi suyun insan sağlığı açısından büyük bir öneme sahip olduğunun altını çizen Oğuz, şunları söyledi:

“Enfeksiyon hastalıkları açısından su önemli bir role sahiptir. Temiz ve sağlıklı suyun erişimi asla kısıtlanmamalıdır. Su erişiminin olmaması hijyeni olumsuz etkiliyor. Pandeminin başından itibaren maske, fiziki mesafe, kişisel hijyene hep dikkat çektik. Hijyenin önemli noktalarından biri de sudur.

“Bu yüzden hijyeni olumsuz yönde etkileyecek olan su kesintileri derhal sona ermelidir. Su bir ihtiyaç ve gerekliliktir. Su sağlığın sosyal belirleyicisidir. Tüm topluma güvenilir içme suyu sağlanması toplum sağlığı açısından hayati önemdedir.”

  • MA’daki haberin tamamı BURADA

İran’da kapalı mekanlarda maske zorunlu hale geldi

İran’da kapalı mekanlarda maskenin zorunlu hale geldiği ve maske takmayanlara kamu hizmeti verilmeyeceği açıklandı.

Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin dün açıkladığı önlemler kapsamında maske takmayan kamu çalışanları da işyerlerine alınmayacak ve işe gelmemiş sayılacak.

Şu ana kadar maskeli şekilde çok az görülen Ruhani’nin de dün maskeli fotoğrafları basınla paylaşıldı.

Ülkede Corona virüsü vakaları 238 bine yaklaşırken, son 24 saat içinde 148 kişinin daha hayatını kaybetmesiyle birlikte toplam can kaybı sayısı 11 bin 408’e çıktı.


‘Antep’te 50’den fazla fabrikada vaka tespit edildi’

DİSK’e bağlı Tekstil Sendikası Antep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen, kentte “normalleşme” süreciyle birlikte Corona virüsü vaka sayısında ciddi bir artış yaşandığını ifade etti.

MA’dan Barış Polat’a konuşan Türkmen, Antep Organize Sanayi Bölgesi’ndeki durumu ise şu sözlerle anlattı:

“DİSK Tekstil Sen olarak çok az iş yerinde üyemiz olmasına rağmen sadece bize başvuran, yine bizim bir şekilde tespit edebildiğimiz 50’den fazla fabrikada işçilerin koronavirüs test sonucu pozitif. Organize Sanayi Bölgesi’nde bin 500 fabrika olduğunu düşünecek olursak ve bunu genele vurduğumuzda organizedeki fabrikaların tamamında bir şekilde işçiler arasında virüse rastlanmıştır demek abartı değildir.”

Söz konusu pozitif vakaların olduğu fabrikalarda üretime devam edildiğini söyleyen Türkmen, yine bu fabrikalarda testi pozitif çıkan işçilere karantina uygulamasının yapılmadığını belirtti.

Türkmen, “Bir fabrikada vaka çıktığı zaman bütün çalışanların belli bir süre karantinaya alınıp, test yapılması gerekiyor. Ama patronlar için kar hırsı daha önemli olduğu için işçilerin yaşamı çok rahat bir şekilde tehlikeye atılabiliyor” ifadesini kullandı.

  • Haberin tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.

Günlük küresel vaka sayılarında rekor artış: 212 bin

Fotoğraf: AFP

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 3 Temmuz’da günlük küresel Corona virüsü vakalarında rekor artış kaydedildi.

DSÖ’nün açıklamasına göre bir günde vaka sayısı 212 bin 326 arttı.

ABD, Brezilya ve Hindistan vaka sayılarının en fazla arttığı üç ülke oldu.

Günlük vaka sayısındaki bir önceki rekor 28 Haziran’da kaydedilmiş, o tarihte küresel yeni vaka sayısı 24 saatte 189 bin olmuştu.

DSÖ verilerine göre Covid-19 kaynaklı günlük can kaybında büyük bir değişim yaşanmadı. 3 Temmuz’da 5 bin civarında kişi hayatını kaybetti.


DSÖ, HIV ilaçları ile hidroksiklorokin denemelerini durdurdu

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Corona virüsü kaynaklı Covid-19 hastalarının tedavisinde, sıtma hastalığına karşı etkili olan hidroksiklorokin ilacı ile HIV virüsüne karşı kullanılan lopinavir ve ritonavir ilaçlarının denemelerini tamamen durdurdu.

DSÖ’nün 4 Temmuz tarihli açıklamasında her iki tedavi yöntemi için şimdiye kadar yapılan denemelerde Covid-19 nedeniyle yaşanan can kayıplarını azaltmada etkili olmadığı ya da çok az etkili olduğu belirtildi.


 




Önceki Haber
Hendek’teki fabrika patlaması: Can kaybı altıya yükseldi, bir kişi hala kayıp
Sonraki Haber
Baro düzenlemesi tepkilere rağmen komisyonda kabul edildi