Ana SayfaDünyaCanlı Blog | Salgında vakalar katlanarak artıyor, Türkiye’de sayı 200 bini aştı

Canlı Blog | Salgında vakalar katlanarak artıyor, Türkiye’de sayı 200 bini aştı

HABER MERKEZİ – Dünya genelinde 510 binden fazla insanın hayatını kaybettiği Covid-19 salgınında vaka sayısı hızla yükseliyor. Yeniden açılmayla birlikte yoğun bakım hasta sayısının binlerin üzerine çıktığı Türkiye’de de vaka sayısı 200 bini aştı. Salgına dair gelişmeler sayfamızda.

 


23:52 | Sinop’ta maske takma zorunluluğu

Sinop’ta, açık ve kapalı alanlarda maske takma zorunluluğu getirildi.

Sinop Valiliği’nden yapılan yazılı açıklamada vaka sayısındaki azalmanın devamı için maske takma zorunluluğunun getirildiği ifade edildi.

Açıklamada “Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Covid-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde yer alan istisnai durumlar hariç ilimiz sınırları içerisinde il ve ilçe merkezlerinde herkesin tüm açık ve kapalı alanlarda, ağız ve burunu kapatacak şekilde maske takılmasının zorunlu olmasına, bu maddeye aykırı davrananlar hakkında Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282. Maddesi gereğince 900 TL para cezası uygulanmasına karar verilmiştir” denildi.

Maske zorunluluğu olan iller

Bakanlık talimatıyla 23 Haziran’dan itibaren maske takma zorunluluğuna uymayanlara 900 lira para ceza kesilmesine karar verilmişti.

Şu ana kadar yetkililerden yapılan açıklamalara göre, 60’a yakın ilde sokağa maskesiz çıkmak yasaklandı. Bu iller şöyle:

Adıyaman, Afyon, Amasya, Ankara, Antep, Ardahan, Artvin, Aydın, Balıkesir, Bartın, Batman, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Dersim, Diyarbakır, Düzce, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Giresun, Iğdır, Isparta, İstanbul, Karabük, Kayseri, Kırklareli, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Maraş, Mardin, Muğla, Muş, Nevşehir, Niğde, Osmaniye, Ordu, Rize, Sakarya, Samsun, Siirt, Sinop, Sivas, Şırnak, Tekirdağ, Tokat, Trabzon, Urfa, Uşak, Yalova, Zonguldak.


23:32 | Dersim’de bir köy karantinaya alındı

Dersim’de merkeze bağlı Burmageçit köyü Covid-19 nedeniyle karantinaya alındı.

Vali Mehmet Ali Özkan başkanlığındaki İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi’nin toplantısının ardından yapılan açıklamada, merkeze bağlı Burmageçit köyünün 14 gün süreyle karantina altına alındığı belirtildi.

Açıklamada köye giriş-çıkışların ve karantina amaçlı takip kurallarına uygun hareket etmeyen kişilerle ilgili gelen ihbar ve şikayetlerin İl Jandarma Komutanlığı’nca sağlanacağı ifade edildi.

Valilik açıklamasında ‘tehlike geçmiş değil’ uyarısında da bulunuldu.


23:20 | Brezilya’da can kaybı 60 bini geçti

Brezilya’da Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 60 bini aştı.

Ülkedeki vaka sayısı da 1 milyon 400 bini geçmiş durumda.

Brezilya hem vaka sayısı hem de hayatını kaybedenlerin sayısında ABD’nin ardından dünya ikincisi konumunda.

ABD’de can kaybı 127 bini, vaka sayısı da 2 milyon 600 bini geçti.

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, salgını hafife aldığı ve önlemlere karşı çıktığı için eleştiriliyor.

Bolsonaro’nun salgına karşı tutumu nedeniyle bir ayda iki sağlık bakanı istifa etmişti.


23:01 | DSÖ’den ülkelere çağrı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, DSÖ’nün İsviçre’nin Cenevre kentinde bulunan merkezinde video konferans yöntemiyle düzenlenen basın toplantısında konuştu.

Ghebreyesus, dünya genelindeki vaka sayılarının yüzde 60’tan fazlasının geçen ay bildirildiğini ifade ederek, “Geçen hafta, yeni vaka sayıları her gün 160 bini aştı.” dedi.

Salgından kurtulmak için “kapsamlı yaklaşım” uygulanmasının şart olduğunu vurgulayan Ghebreyesus, ülkelere, “Sadece test, sadece fiziksel mesafe, sadece temas takibi yapmayın. Bunların hepsini birlikte yapın” tavsiyesinde bulundu.

DSÖ Direktörü Ghebreyesus, bazı ülkelerin salgına karşı mücadelede ellerindeki tüm imkanları ve araçları kullanmamasından endişe duyduklarını belirterek, “Ancak salgının derslerinden biri de bir ülke hangi durumda olursa olsun, durumu tersine çevrilebilir olmasıdır. Asla geç değil” dedi.

Mart ayında İtalya ve İspanya’nın salgının merkez üssü olduğunu, İspanya’dan günlük yaklaşık 10 bin, İtalya’dan ise 6 bin 500 ortalama vaka sayısı bildirildiğini anımsatan Ghebreyesus, her ülkenin de aradan geçen zamanda salgını kontrol altına almayı başardığına dikkati çekti.

Ghebreyesus, salgından en kısa zamanda kurtulmanın en iyi iki yolunun “bilimi takip etmek” ve “kapsamlı yaklaşımdan” geçtiğini vurguladı.

DSÖ olarak bugün ve yarın, dünya çapında binden fazla bilim insanının katıldığı ikinci bir “araştırma ve yenilik forumu” düzenlediklerini aktaran Ghebreyesus, salgında gelinen nokta ve yapılan yeni araştırmaların bu forumda tartışılacağını da sözlerine ekledi.


22:43 | Oxford Üniversitesi: 8 bin kişi üzerinde denenen Covid-19 aşısı başarılı oldu

Covid-19’a karşı çok sayıda ülkede aşı çalışmaları devam ederken Britanya’daki Oxford Üniversitesi’nden açıklama geldi.

Üniversite, geçen Mayıs ayında denemelerine başladığı Covid-19 aşısının 8 bin kişi üzerinde denendiğini ve olumlu yönde sonuç elde ettiklerini açıkladı.

Aşıyla birlikte insan vücudunun virüse karşı direnç göstererek kendini koruyacak güce geldiğinin altını çizen üniversite yetkilileri, her koşulda kendi hijyen kurallarına dikkat edilmesinin gerektiğini belirtti.

Oxford Üniversitesi’nden Prof. Sarah Gilbert yaptığı açıklamada, “Yaptığımız çalışmalar neticesinde virüse karşı bağışıklık geliştiren aşı da son noktaya geldiğimizi belirtebiliriz” ifadelerini kullandı.

Aşı çalışmalarının başında bulunan ve daha önce aşının Eylül ayında hazır olabileceğini söyleyen Gilbert, “Aşının kış aylarında hazır olacağını varsaymayın. En kötüsüne hazır olun” diyerek insanların salgından korunmak için sosyal mesafe ve hijyen önlemlerini devam ettirmesini istedi.

Oxford Üniversitesi’nin hazırladığı ‘AZD1222’ adlı aşının dağıtımının AstraZeneca tarafından yapılmasına karar verilirken, geçen ay 400 milyon doz aşının Almanya, Fransa ve Hollanda’ya dağıtımı için anlaşma yapıldığı açıklanmıştı.

Britanya’da 100 milyon doz, ABD’de ise 400 milyon doz dağıtımı için karar verilmişti.


21:40 | Batı Şeria’da beş günlük sokağa çıkma kısıtlaması

Filistin’de Covid-19  vakalarının artması nedeniyle Batı Şeria’ya beş günlük sokağa çıkma kısıtlaması getirildi.

Filistin Yönetimi Sözcüsü İbrahim Melhem, Batı Şeria’da Cuma sabahından itibaren eczane, fırın ve süpermarketler hariç olmak üzere sokağa çıkma kısıtlamasının uygulanacağını açıkladı.

Filistin Sağlık Bakanlığı’nın son verilerine göre, vaka sayısı 2 bin 636.


20:20 | Bakan Koca vakaların en çok ve en az olduğu illeri açıkladı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.

Corona virüsün yayılma hızının azaldığı düşüncesinin yanıltıcı olduğunu sözlerini yineleyen Koca “Virüsün hasta etme gücünün zayıfladığı yönündeki düşünce bilimsel dayanaktan yoksundur” dedi.

Vakaların yüzde 53.74’ünün tüm şehirlerle irtibat halinde olan İstanbul’da tespit edildiğini belirten Bakan Koca, “Son bir haftada İstanbul’daki vakaların tüm vakalara oranı yüzde 51.16’dır” diye konuştu.

Bakan Koca, iki hafta içinde vakaların en çok arttığı illerin Ankara, Antep, Bursa, Konya ve Diyarbakır; salgın boyunca en az vaka olan illerin ise Gümüşhane, Dersim, Kars, Burdur ve Bartın olduğunu söyledi.

Vaka ve ölümlerde yaş durumu

“Yeni vakalarda yaş ortalaması düştü” diyen Koca, “Son bir ayda en fazla vaka 25-45 yaş aralığında görüldü” dedi.

Salgın süresince yaşamını yitirenlerin 60 yaş üzeri ve en az bir hastalığı olanların oranının yüzde 72’ye yakın olduğunu vurgulayan Bakan Koca, “Entübe hastaların yaş ortalaması daha da yükselmektedir. Bir önceki ay 65 olan ortalama bu ay 67’ye yükseldi” diye konuştu.

“Bazı Bilim Kurulu üyelerinin okulların açılması konusunda kaygıları var”  sorusuna Bakan Koca, “Daha okulların açılmasına zamanımız var. Bilim Kurulu’nda bu konu, bugün için gündeme gelmemiş oldu. Bunu salgının seyri belirler. Okulların açılmasına yakın dönemde, Bilim Kurulumuz bunu tartışır” yanıtını verdi.


20:05 | Sağlık Bakanlığı: Vaka sayısı 200 bini geçti

Sağlık Bakanlığı, “Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu”nu paylaştı.

Bakanlığın verilerine göre son 24 saatte;

  • Bin 192 vaka tespit edildi
  • 19 kişi yaşamını yitirdi
  • 2 bin 311 kişi hastalığı attı
  • 52 bin 313 test yapıldı

Yine bu verilere göre;

  • Toplam vaka sayısı 201 bin 098
  • Toplam can kaybı sayısı 5 bin 150
  • Toplam iyileşen sayısı 175 bin 422
  • Toplam test sayısı 3 milyon 433 bin 963


18:50 | SES: 7 bin 428 sağlık çalışanı enfekte oldu, 23’ü hekim 43 sağlık çalışanı yaşamını yitirdi

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Dersim Şubesi, Covid-19 salgını şartlarında sağlık çalışanlarının koşullarına dikkat çekmek amacıyla Sanat Sokağı’nda basın açıklaması yaptı.

SES Eşbaşkanı Serap Kahraman’ın yaptığı açıklamada, SES’in tespit ettiği veriler ışığında Nisan ayından itibaren ülke genelinde 7 bin 428 sağlık çalışanının enfekte olduğunu, 23’ü hekim 43 sağlık çalışanının da yaşamını yitirdiğini belirtti.

Kahraman, taleplerini ise şöyle sıraladı:

  • Çalışan tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçilerine beş günde bir yaygın test yapılmalı.
  • Corona virüsü meslek hastalığı olarak kabul edilmeli ve iş kazası raporu tutulması zorunlu olmalı.
  • Temel ücretin en düşüğü yoksulluk sınırının üstünde olacak şekilde yükseltilmeli. Yapılacak olan tüm ek ödemeler maaş ve emekliliğe yansıtılmalı, 3600 ek gösterge ve yıpranma payı da verilmeli.
  • Sağlık alanında yeni atamaların kadrolu güvenceli yapılmalı, 4B, 4C, 4D, 3+1, sözleşmeli taşeron, ücretli vekil vb. istihdam modelleri ile çalıştırılan bütün sağlık ve sosyal hizmet emekçileri 4A kadrosuna geçirilmeli.

16:55 | Hava-İş: THY, pilot maaşlarını yarı yarıya azaltmayı planlıyor

Türk Hava Yolları’nın (THY) pilot maaşlarını yarı yarıya düşürmeyi, diğer çalışanlarının ücretlerini de azaltmayı planladığı bildirildi.

Covid-19 salgını nedeniyle filosunun büyük kısmını yerde tutmak zorunda kalan şirketin, mali durumunu düzeltmek için bu yola başvurduğu savunuluyor.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre Bloomberg’e konuşan Hava-İş Sendikası Başkanı Ali Kemal Tatlıbal, şirketin 2018’de, TL’nin dolar karşısında yüzde 28 değer kaybetmesi üzerine yaptığı yüzde 50’den fazlalık zammı geri almayı planladığını belirtti.

Tatlıbal, “Biz konuşmaya hazırız ama üyelerimizin onay vermediği herhangi bir şeyin altına imza atmayacağız” dedi.

THY’nin personeline yolladığı bir e-postada paydaşlar ve çalışanların, maliyetleri azaltmak için “daimi önlemler” alması gerekeceğinin vurgulandığı belirtildi. E-postada ayrıca sendikaya, yeni maaş düzenlemeleriyle istihdamı korunamın mümkün olabileceğinin söylendiği ifade edildi.

Tatlıbal ise “Henüz resmi bir teklif almadık ama yönetimin toplu sözleşmedeki maaş koşullarını ve sosyal hakları rafa kaldırmak istediğini anlıyoruz. Şirketin batmasını istemiyoruz ama personelden tasarruf son çare olmalı” dedi.

Hava-İş Sendikası, THY’nin 30 bin çalışanının yaklaşık dörtte üçünü temsil ediyor.


16:48 | Hasta tutuklu Covid-19 tedavisinin ardından cezaevine götürüldü

HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, Elazığ 1 No’lu Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski HDP Hozat İlçe Başkanı Deniz Yıldırım’ın Corona virüsü testinin pozitif çıktığını açıklamıştı.

Geçtiğimiz aylarda kolon kanserine yakalanan Yıldırım, ameliyat geçirip iyileşme süreci kapsamında bağırsakları dışarıda bir vaziyette cezaevi koşullarında yaşam mücadelesi veriyordu.

23 Haziran’da Fethi Sekin Şehir Hastanesi’ne kaldırılan Yıldırım’ın hastanedeki Covid-19 tedavisi tamamlandığı ve tutuklu bulunduğu cezaevine götürüldüğü öğrenildi.

Yıldırım’ın, götürüldüğü cezaevinde tek kişilik hücreye alındığı belirtildi.

Konuya ilişkin MA’ya bilgi veren Yıldırım’ın eşi Birsen Yıldırım, yaptıkları tahliye başvurularına yanıt verilmediğini, eşinin hayatının hem kanser tedavisi görmesi hem de Covid-19 tedavisi nedeniyle ciddi risk altında olduğunu söyledi.

Yıldırım, “Deniz’le telefonda konuştuk. İyi olduğunu, bir sorun olmadığını ve tekrar karantina için tek kişilik koğuşta tutulacağını söyledi” dedi.


15:08 | İstanbul Havalimanı’nda Corona virüsü test merkezi kuruldu

İstanbul Havalimanı’nda yurt dışından gelen ve yurt dışına giden yolculara Corona virüsü testi yaptırmaları için test merkezi kuruldu.

Yolculardan alınan numuneler terminaldeki laboratuvarlarda incelenecek.

Sonuçlar iki saat içinde havalimanındaki laboratuvarda alınacak ve yolcuya Türkçe veya İngilizce olarak, elektronik posta ya da çıktı olarak iletilecek.

Havalimanında kurulan merkezde 50 adet numune alma kabini var, günlük 40 bin test yapılabilecek. Testin ücreti ise 110 lira.


15:05 | Sebebi salgının etkileri: Volkswagen’nın Türkiye’de fabrika projesi iptal

Almanya’nın önde gelen otomotiv şirketlerinden Volkswagen (VW), Türkiye’nin Manisa kentinde kurmayı planladığı fabrika ile ilgili girişimlerini durdurdu.

Şirketin merkezinden yapılan açıklamaya göre kararın arka planında, Corona virüsü salgınının yarattığı kriz nedeniyle küresel çapta otomobile talebin gerilemesi var.


13:40 | İsrail’de en yüksek vaka artışı son 24 saatte yaşandı

İsrail’de Corona virüsü salgınında şimdiye kadarki en yüksek vaka son 24 saatte tespit edildi.

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada vaka sayısının bir günde 859 artarak, 25 bin 547’ye ulaştığı belirtildi.

Bakanlık, tedavi görenlerden 56’sının durumunun ağır olduğunu, 17 bin 389 kişinin de iyileştiğini ifade etti.


11:38 | Dört ayda en az 186 gazeteci Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti

Cenevre merkezli sivil toplum kuruluşu Press Emblem Campaign (PEC), Covid-19 salgının başladığı Mart ayından bu yana 35 ülkede en az 186 gazetecinin virüs nedeniyle hayatını kaybettiğini açıkladı.

Gazeteci ölümlerinden 93’ü Latin Amerika’da yaşanırken, Asya’da 34, Avrupa’da 26, Afrika’da 19 ve Kuzey Amerika’da 14 gazetecinin hayatını kaybettiği bildirildi.

37 gazetecinin hayatını kaybettiği Peru, Covid-19 kaynaklı gazeteci ölümlerinde listenin başında yer alıyor. Peru’yu Brezilya (16), Meksika (14), ABD (13), Ekvador (12) ve Pakistan (10) takip ediyor.


11:10 | Bilim Kurulu üyesi Kara’dan ‘maske, mesafe ve el hijyeni’ uyarısı

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, Çin’de pandemi riski taşıyan yeni grip virüsünün domuzlar arasında yaygın olarak tespit edildiğini hatırlatarak, mesafe, maske ve el yıkamanın önemine dikkat çekti.

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Kara, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Çin’de pandemi yapma riski olan yeni bir grip virüsünün ‘G4 H1N1’, domuzlar arasında yaygın olarak tespit edildiği bildirildi. Bugün için hayvanlarla yakın teması olan insanlara geçebildiği ancak insandan insana bulaşı olmadığı da açıklandı. Lütfen; mesafe, maske, el yıkama” dedi.


11:07 | Dışişleri’nden AB’nin seyahat kısıtlaması kararına tepki

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, “Avrupa Birliği’ne (AB) zorunlu olmayan seyahat kısıtlamalarının 1 Temmuz’dan itibaren kaldırılmasının tavsiye edildiği üçüncü ülkelere dair kabul edilen listede Türkiye’ye yer verilmemiş olmasından hayal kırıklığı duyuyoruz” dedi.

Aksoy, “Vatandaşlarımıza yönelik seyahat kısıtlaması konusunda yapılan bu yanlışlığın, en kısa sürede düzeltilmesini bekliyoruz” diye de ekledi.

AB dün iki haftada bir yenilemek üzere sınırlarını açtığı 14 ülkenin listesini açıklamıştı. AB’nin kapılarını açtığı ülkeler arasında Türkiye, Rusya ve ABD bulunmuyor.


10:40 | Prof. Ceyhan: Normalleşme beklenilenin çok üzerinde olumsuz etki yaptı

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Covid-19 salgınında 1 Haziran’dan itibaren adımları atılan “normalleşme”nin beklenilen üzerinde olumsuz etki yarattığını söyledi.

Hürriyet yazarı Sedat Ergin’e konuşan Ceyhan, “Salgın yazdan etkilenecek diye hesaplandı, biraz ona güvenerek çok hızlı bir normalleşme modeli uygulandı. Bunu uygulayan her ülke bir yerde takıldı. Normalleşmenin etkisi öngörülemedi. Normalleşme gerçekten beklenilenin çok üzerinde olumsuz etki yaptı. Bizim normalleşme adımlarımızla birlikte vakaları indirememeye başladık” dedi.

Ceyhan, sözlerinin devamında “Bu şekilde bu ölümler ve vaka sayısıyla devam edersek, kısa bir sürede vakaları aşağı indirmemiz mümkün değil. Bu virüs yükü ile bu kadar vaka yükü ile uzun süre gidemeyiz. En kısa sürede mutlaka ekstra tedbirler almamız lazım. Çünkü görülen o ki, ek tedbirler olmadan mümkün değil. Bu kadar tedbirle bu kadar gidiyor bu iş” ifadelerini kullandı.


09:30 | Bilim Kurulu toplanıyor, Bakan Koca açıklama yapacak

Sağlık Bakanlığı bünyesindeki Koronavirüs Bilim Kurulu, saat 17.00’de video konferans yöntemiyle toplanacak.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın, toplantı sonrası saat 19.00’da basın açıklaması yapması bekleniyor.


09:25 | ABD, küresel Remdesivir stokunun tamamını satın aldı

Covid-19 hastalarının tedavisinde olumlu sonuç verdiği belirtilen Remdesivir ilacının gelecek üç aylık küresel stoku ABD tarafından satın alındı.

Avrupa ve Britanya’daki sağlık yetkilileri, ABD’nin bu tutumunun tehlikeli olduğunu ifade ediyor.

Guardian gazetesine konuşan Liverpool Üniversitesi’nden Andrew Hill, “Remdesivir stoklarının tamamını aldılar. Yani Avrupa’nın ilaca erişimi artık kalmadı” dedi.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre geçtiğimiz günlerde Avrupa İlaç Kurumu, Remdesivir’in Covid-19 tedavisinde kullanılmasını önermişti.

Türkiye de Remdesivir’i Covid-19 hastalarının tedavisinde kullanmayı düşünüyordu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Mayıs ayında yaptığı bir açıklamada “Remdesivir önümüzdeki günlerde kullanmayı planladığımız bir ilaç. Antiviral bir ilaç” demişti.


09:08 | Airbus’ta ‘Corona’ etkisi: 15 bin çalışan işten çıkarılacak

Avrupa merkezli uçak üreticisi Airbus, dünyayı etkisi altına alan Corona virüsü salgını nedeniyle ekonomik sıkıntı yaşadığını ve gelecek yıl 15 bin çalışanını işten çıkaracağını duyurdu.

Şirket tarafından yapılan açıklamada, salgın öncesi seviyeye geri dönmenin 2023’ü ve muhtemelen 2025’i bulacağı belirtilerek bu aşamada şirketin ilave önlemler alması gerektiği belirtildi.

Bu kapsamda Fransa’da 5 bin, Almanya’da 5 bin 100, İngiltere’de bin 700, İspanya’da 900 ve Airbus’un diğer tesislerinden de bin 300 çalışanın işine son verilecek.

Airbus, personelin sonbahardan başlamak üzere kademeli olarak azaltılacağını ve önceliğin gönüllü ayrılmak isteyenlerle erken emeklilik isteyenlere verileceğini ifade etti.

Şirket CEO’su Guillaume Faury konuya ilişkin “Airbus, havacılık endüstrinin şimdiye kadar yaşadığı en büyük krizle karşı karşıya bulunuyor. Şu ana kadar aldığımız önlemler, küresel salgının ilk şokunun üstesinden gelmemizi sağladı. Şimdi de şirketin faaliyetlerini devam ettirebilmeyi ve krizden sağlıklı, küresel bir havacılık lideri olarak çıkabilmeyi sağlamalıyız” ifadelerini kullandı.


09:02 | AKP Grup Başkanvekili Akbaşoğlu’nun testi pozitif

AKP Grup Başkanvekili ve Çankırı Milletvekili Muhammed Emin Akbaşoğlu’nun Corona virüsü testi pozitif çıktı.

Dün gece saatlerinden Twitter üzerinden konuya ilişkin açıklama yapan Akbaşoğlu, “Rutin yaptırdığımız korona testlerinden sonuncusunun bugün pozitif çıkması üzerine gerekli tıbbi süreç başlatıldı” dedi.

Sağlık durumunun iyi olduğunu belirten AKP’li vekil, “Bu vesile ile geçmiş olsun dileklerini ileten tüm dostlara samimi teşekkürlerimi iletir, özellikle dualarınızı istirham ederim” ifadelerini kullandı.

Daha önce de HDP’li üç milletvekilinin Corona virüsü testlerinin pozitif çıktığı açıklanmıştı. Böylece virüse yakalanan milletvekili sayısı dörde yükseldi.


08:55 | Rusya ve Türkiye arasındaki uçuşlar 15 Temmuz’da başlayabilir

Avrupa Birliği’nin (AB) sınırlarını açacağı ülkeler listesinde yer almayan Rusya ve Türkiye Corona virüsü salgını nedeni ile askıya alınan uçuşlarını 15 Temmuz’dan itibaren yeniden başlatmayı değerlendiriyor.

Rusya Taşımacılık Bakanı Yevgeny Dietrich, Türkiye tarafından gelen uçuşları yeniden başlatma teklifi ile ilgili bir soruya “Biz bunu değerlendiriyoruz” dedi.

Rusya diğer ülkelerle uçuşları, vatandaşlarını ülkeye geri getirme dışında Mart ayı sonundan beri askıda. Türkiye de 28 Mart’ta uluslararası uçuşları askıya almıştı. Ancak vakaların kısmen azalması ile birlikte yurt dışı uçuşları da kademeli olarak başlamıştı.

AB dün iki haftada bir yenilemek üzere sınırlarını açtığı 14 ülkenin listesini açıklamıştı. AB’nin kapılarını açtığı ülkeler arasında Türkiye, Rusya ve ABD bulunmuyor.


08:10 | ABD’de vaka sayısı günlük bazda 100 bine ulaşabilir

ABD’nin Corona virüsü başdanışmanı Dr. Anthony Fauci, sosyal mesafe kurallarına uyulmaması halinde ülkede kaydedilen günlük bazda vaka sayısının 100 bine ulaşabileceği uyarısını yaptı.

Fauci, salgının “tam olarak kontrol” altına alınamadığını söyledi ve ekledi:

“Eğer maske takılmaz ve sosyal mesafe kurallarına dikkat edilmezse büyük sıkıntı içinde olacağız. Çok rahatsız edici olacak, bunu size garanti edebilirim.”

Covid-19 salgınından en çok etkilenen ülke konumundaki ABD’de toplam vaka sayısı 2 milyon 700 binin üzerinde. Virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı da 130 bini aştı.


08:02 | Türkiye’de vaka sayısı 200 bin sınırında

Sağlık Bakanlığı’nın son açıkladığı verilere göre Türkiye’de vaka sayısı bin 293 artışla 199 bin 906’ya yükseldi. Covid-19 kaynaklı can kaybı da 16 artışla 5 bin 131’e çıktı.

1 Haziran itibariyle kamuoyunda ‘normalleşme’ olarak adlandırılan yeniden açılma sürecinde artan vakaların yanı sıra yoğun bakım hasta sayılarındaki yükseliş de dikkat çekiyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamasına göre “yoğun bakım sayısında bir önceki güne göre sekiz artış var”. Bakanlığın verilerine göre toplam yoğun bakımda Covid-19 tedavisi görenlerin sayısı bin 26.




Önceki Haber
Esra Albayrak'a hakaret soruşturması: Bir kişiye tutuklama
Sonraki Haber
Referandumdan 'evet' çıktı: Putin 2036'ya kadar iktidarda kalabilecek