Ana SayfaGüncelCHP kurultayı: Kılıçdaroğlu yeniden genel başkan

CHP kurultayı: Kılıçdaroğlu yeniden genel başkan

HABER MERKEZİ – CHP’nin “hedef iktidar” sloganıyla gerçekleştirdiği 37. Olağan Kurultayı’nın ilk gününde, tek aday olan Kemal Kılıçdaroğlu 6. kez genel başkan seçildi. Yeterli imzayı toplayamadığı için aday olamayan üç isimden biri olan İlhan Cihaner, CHP yönetiminin savaş tezkeresine ‘evet’ dediğini hatırlatarak, “Kürt halkı, Afrin meselesindeki tutumumuzdan dolayı bize, ittifaka nasıl oy verecek?” diye sordu.

Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) iki gün sürecek olan 37. Olağan Kurultayı, Ankara’daki Bilkent Odeon’da başladı.

“Hedef iktidar, Cumhuriyeti Demokrasi İle Taçlandıracağız” sloganıyla gerçekleştirilen kurultaya, pandemi nedeniyle sadece delegeler, milletvekilleri, belediye başkanları ile onur kurulu üyeleri alındı.

Kurultayda Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Divan Başkanlığı’na seçildi.

Çerçioğlu, açılış konuşmasında İstanbul Sözleşmesi’ne dair, “Kadının yüksek yararına olacak karar ve uygulamaların yanındayız. İstanbul Sözleşmesini feshetmek kadına karşı şiddet ve kadın cinayetlerine göz yummak demektir. İstanbul Sözleşmesinin yanındayız ve her zaman olmaya da devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu: Dünyanın gözü kulağı bu kurultayda

Ardından söz alan Kılıçdaroğlu, açılış konuşmasında eylemlerinin 800. haftasında olan Cumartesi Anneleri’ni de selamladı.

Dünyanın tüm gözü ve kulağının bu kurultayda olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, “Çünkü sosyal, siyasal, ekonomik buhrandan nasıl çıkacağımızı anlatacağımız kurultaydır. İnanıyorum ki bu çıkış yolu tüm dünyaya örnek olacaktır” diye konuştu.

Türkiye’deki 5 sorunun demokrasi, ekonomi, eğitim, dış politika ve toplumsal barış olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, bu sorunları, ‘millet ittifakı’ ortakları ve toplumun tüm kesimleriyle birlikte çözeceklerini söyledi.

“Önümüzdeki ilk seçimde dostlarımızla birlikte iktidar olacağız, Maltepe’nin izdüşümü…Firavunların iktidarını yıkıp, halkın iktidarını kuracağız. Her firavunun bir Musası, her Nemrut’un bir İbrahim’i vardır. Herkese saygı duyarak, vatandaşın ayağının turabı olacağız.”

‘İkinci Yüzyıla Çağrı Beyannamesi’

Kılıçdaroğlu konuşmasının ardından “İkinci Yüzyıla Çağrı Beyannamesi”ni açıkladı ve delegelerin oylarına sundu. 13 maddelik beyanname oy birliği ile kabul edildi.

Beyanname şöyle:

  • Anayasa ile güçlendirilmiş demokratik parlamenter sisteme geçeceğiz. Güçlü demokratik parlamenter sistem için öncelikle geniş bir toplumsal mutabakat sağlanacak, gücünü milleten alan yeni bir anayasa yapılacak. Partili Cumhurbaşkanlığı kaldırılacak. Basın ve ifade özgülüğü koşulsuz güvence altına alınacak.
  • Türkiye’nin toplumsal barışı ve huzuru sağlanacaktır. Başta Kürt sorunu olmak üzere toplumsal sorunlar demokrasi temelinde ve TBMM öncülüğünde çözülecek. Türkiye’nin tam bağımsızlığı ve üniter yapısı güçlendirilecek. Kürt sorununun egemen güçlerin bir manivalası olarak kullanılmasına asla izin verilmeyecek. Kadın erkek fırsat eşitliği sağlanacak. Toplumsal barışın kalıcı hale getirilmesi için tüm terör örgütleri ve yeraltı suç örgütleri ile mücadele ödün verilmeksizin sürdürülecek.
  • Liyakat sistemi hakim kılınacaktır. Devlet hizmetlerinin partizanca yapılmasına engel olunacaktır.
  • Seçim yasası değişecek. Milletin vekilini millet seçecek. Seçim barajı kaldırılacak. Milletin iradesinin meclise tam olarak yansıması sağlanacaktır. Seçim yasası değişikliği ile cinsiyet kotası getirilecek, kadınların parlamentoda temsili yasal güvence altına alınacaktır. CHP’li kadın milletvekilleri bu yasa teklifini hazırlayacak TBMM’ye verecektir.
  • Siyasi ahlak yasası çıkarılacak. Vatandaşla siyasi arasındaki güven yeniden oluşturulacaktır.
  • Kamu ihale kanunu yeniden düzenlenecek. Kamuda israf ve kayırmacılığı önlemek için ivedilikle değiştirilecektir. Kamu ihalelerinin şeffaf bir şekilde yapılması sağlanacaktır.
  • Sayıştay gerçek işlevine kavuşturulacaktır. TBMM’de Kesin Hesap Komisyonu kuracağız. Kesin Hesap Komisyonu’nun başkanı iktidar partisinden değil, muhalefet partisinden olacak.
  • Güçlü bir stratejik planlama teşkilatı kurulacaktır. Üretim ve hakça paylaşım stratejik planlamanın ana hedefi olacaktır.
  • Eğitim sistemi yeniden yapılandırılacak. Üniversitelerimizde her türlü düşünce özgürce tartışılabilecek, darbecilerin getirdiği YÖK kaldırılacaktır. Tüm organize sanayi bölgelerinde iş garantili yatılı teknoloji liseleri kurulacaktır. Gençlerimizin de işsiz kalmalarının önüne geçilecektir.
  • Gelecek nesiller için ekosistem hakkı korunacaktır.
  • Aile Destekleri Sigortası uygulamaya konacaktır. Bu topraklarda hiçbir çocuk yatağa aç girmeyecektir. Vatandaş devlet yardımlarını lütuf olarak değil hakkı olarak görecektir.
  • Yeni bir merkez-yerel dengesi kurulacaktır. Devletin tüm kapasitesi en verimli şekilde kullanılacaktır. Hizmetin vatandaşa daha etkin bir şekilde ulaşılması sağlanacaktır. Kayyum uygulamalarına son verilecek, seçimle gelenlerin ancak seçimle gitmeleri garanti altına alınacaktır.
  • Ortadoğu Barış ve İşbirliği Teşkilatı kurulacak. Biz Ortadoğu’ya huzuru, barışı getireceğiz.

Cihaner’den Kılıçdaroğlu’na eleştiri

Ardından konuşma yapan genel başkan aday adayı İlhan Cihaner, Kılıçdaroğlu’nu, kendi konuşmasını yaptıktan sonra salonu terk etmesi nedeniyle eleştirdi.

“Bu bir iktidar kurultayı mı? Parti içi kurultay iktidarı. Genel başkan ve parti yöneticileri gitmeseydi buradan kimse ayrılmazdı. Sözde memleket meseleleri tartışılacak, buradan bir karar çıkacak ve bu kararı biz geleceğin Türkiye’sini kurmak için kullanacağız. Kurultayın amacı buydu değil mi? Neredeler? Bu ciddiyetsizlikle nasıl iktidara gideceğiz? Bu bir tiyatro.”

Diğer yandan CHP’nin de ‘evet’ dediği dokunulmazlıkların kaldırılması konusuna değinen Cihaner, bu kararı ‘rejim değişikliğinin en önemli kavşağı’ olarak nitelendirdi.

“Bizim milletvekillerimizi de vuracağı çok açıktı, tabanımız karşıydı, milletvekilleri ve PM karşıydı. Nasıl alındıysa 14 milletvekili, robot milletvekilleri, Türkiye’nin rejim değişikliğinin müsebbipleridir. Bunlar dokunulmazlığa evet dedi. Genel başkana sorarsak, ‘Ekmeleddin İhsanoğlu olsa aynı kararı veririm, dokunulmazlık olsa aynı kararı veririm’ diyor. Bu mu marjinallik, karşı çıkmak mı marjinallik?”

Cihaner, “Çok öfkelendim. Savaş tezkerelerine ‘Evet’ dedik. Hiçbir savaş tezkeresine ben ‘Evet’ demedim” dedi ve şu eleştirileri sundu:

“Sahte bir yerlilik ve millilik anlayışıyla Ortadoğu halklarının gözyaşına boğulmasına partimizin resmi görüşü, şimdi burayı terk edenler, ‘Evet’ dedi. Milli olacağız ya! Başka bir şey daha. En büyük derdimiz sahte sol arkadaşlar. Burada sahneye çıkan herkes Atatürk diyor, Deniz Gezmiş diyor.
“Deniz Gezmiş, Ortadoğu halkları için, mazlum Filistin halkı için çatışmaya gittiğini hepimiz biliyoruz. Ama bu divanda bir arkadaşımız (CHP Aydın Büyükşehir Belediyesi Başkanı ve 37. Olağan Kurultay Başkanı Özlem Çerçioğlu) Afrin’e atılan bombaların üzerine imzasını attı. O ağızla çıkıp Deniz Gezmiş’i savundu. Burada telaffuz etti. Peki, Kürt halkı, Afrin meselesindeki tutumumuzdan dolayı bize, ittifaka nasıl oy verecek? İttifak, ittifak diyoruz.”

Kılıçdaroğlu yeniden genel başkan

Konuşmaların ardından kurultayda saat 15.00 itibariyle CHP Genel Başkan adaylık başvuruları için verilen süre sona erdi.

Divan Başkanı Özlem Çerçioğlu, yeterli imzaya ulaşan tek adayın Kemal Kılıçdaroğlu olduğunu açıkladı.

Eski Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, PM Üyesi İlhan Cihaner ile Tolga Yarman, adaylıklarını açıklamıştı, ancak yeterli imzaya ulaşamadıkları bildirildi.

Mevcut Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, tek başına girdiği seçimde bin 251 delegenin oyu ile yeniden Genel Başkan seçildi. 67 oy ise geçersiz sayıldı.

CHP Kurultayı yarın da devam edecek. Parti Meclisi (PM) ile Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) üyelerinin seçimi yapılacak.

İmamoğlu: Genel başkanımız ile ilgili zerre sorgulayacağımız bir şey yok

Kurultayın resmi açılışı öncesi gazetecilerle konuşan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Bu iktidar kurultayı, diğerlerinden çok farklı” demişti.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun bu dönemde tarihi bir misyon üstlendiğini savunan İmamoğlu, “Bizim genel başkanımız özelikle son yerel seçimlerde tarihi bir misyon üstlendi. Dolayısıyla bizim genel başkanımız ile ilgili zerre kadar bir sorgulayacağımız bir şey yok. Etrafını iyi bir yönetimle toplamamız gerekiyor” ifadelerini kullanmıştı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Cezaevleri için kampanya: Görüş yasakları kalksın, faaliyetler normale dönsün
Sonraki Haber
İdil'de 12 yaşındaki zihinsel engelli çocuğa cinsel istismar