Ana SayfaGüncelCHP’den ‘çoklu baro’ düzenlemesinin iptali için AYM’ye başvuru

CHP’den ‘çoklu baro’ düzenlemesinin iptali için AYM’ye başvuru

HABER MERKEZİ – CHP, “çoklu baro” düzenlemesinin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulundu.

CHP, AKP ve MHP’nin baroların yapısını değiştirmeyi hedeflediği, “çoklu baro” sistemini de içeren 28 maddelik “Avukatlık Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik” yapılmasına dair kanunun iptali için Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu.

Partisi adına başvuruyu yapan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, bir açıklama yaptı.

Engin Altay, “Barolar arasında oluşacak siyasi rekabet düzeni ortadan kaldırır. Bu düzenleme adil yargılama ortamını ortadan kaldırır” dedi.

Altay ayrıca “Ben buraya çok geldim. Ama ilk defa yüzde yüz itirazımızın kabul edileceğini düşünerek ayrılacağım. Tayyip Erdoğan her şeyi böldü” diye konuştu.

Düzenlemeden öne çıkan maddeler şöyle:

  • Avukat sayısı 5 binden fazla olan illerde en az 2 bin avukatın imzasıyla yeni bir baro kurulabilecek. (Bugün itibariyle barolara kayıtlı avukat sayısı dikkate alındığında birden fazla baro, sadece Ankara, İstanbul ve İzmir’de kurulabilecek.)
  • Çoklu baro olan yerlerde barolar, noterler gibi numaralandırılacak.
  • Her avukatın, avukatlık edeceği yerin baro levhasına yazılma yükümlülüğü devam edecek. Bir ilde birden fazla baronun bulunması halinde avukat bunlardan birinin levhasına yazılacak.
  • Her baro Türkiye Barolar Birliği’nde (TBB) 3 delege ve 1 başkanla temsil edilecek.
  • Ekim ayının ilk haftası baro yönetimlerinin seçimi, Aralık ayında da Türkiye Barolar Birliği Genel Kurulu yapılacak. Seçimler barolar için 2 yılda, TBB için ise 4 yılda bir gerçekleştirilecek.
  • TBB Genel Kurulu’nun olağanüstü toplantısı, 10 yerine 25 baronun yönetim kurulunun yazılı talebiyle gerçekleştirilecek.
  • Mesleğe yeni başlayan avukatlar, mesleklerinin ilk 5 yılında, kayıtlı olduğu baronun öngördüğü keseneği (aidati) yarı oranında ödeyecek.
  • Avukatlar için tek zorunlu kıyafet cübbe olacak. Avukatların kılık kıyafetiyle ilgili başka bir zorunluluk olmayacak.

28 maddelik yasa değişikliğinin tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.



Önceki Haber
HDP: DEDAŞ, emeği ve doğayı talan eden zihniyetin uygulamalarının fotoğrafıdır
Sonraki Haber
Mültecilerin cansız bedenleri Van Gölü’nden çıkarılıyor: Can kaybı 40'a yükseldi