Ana SayfaDünyaÇin’de veba, ABD’de beyin yiyen amip alarmı

Çin’de veba, ABD’de beyin yiyen amip alarmı

HABER MERKEZİ – Çin’in İç Moğolistan Özerk Bölgesi’nde bir kişide bakterilerle yayılan hıyarcıklı veba görüldüğü açıklandı. ABD’de ise bir kişi, “Naegleria Fowleri” adlı tek hücreli organizmanın yol açtığı hastalığa yakalandı. Burundan girerek beyne yerleşen amip, bir haftada ölüme yol açıyor.

Corona virüsü salgını yayılmaya ve can almaya devam ederken, salgının vurduğu iki ülkeden “veba” ve “amip” haberleri geldi.

Çin’de sağlık yetkilileri, İç Moğolistan Özerk Bölgesi’nde bir kişide hıyarcıklı veba görüldüğünü açıkladı.

Ülkedeki sağlık uyarı sistemi bir kademe yükseltildi. Ülkede hıyarcıklı veba uyarısı en düşük seviye olan 4’ten, bir üst seviye olan 3’e yükseltildi. 3. seviyede, insanlardan veba taşıyabilecek hayvanların avlanmaması ve yenmemesi talep ediliyor.

Vebanın görüldüğü çobanın karantinaya aldığı ve durumunun stabilize olduğu belirtiliyor. Bakterilerle yayılan hastalık ölümcül olsa da basit antibiyotiklerle tedavi edilebiliyor.

ABD’nin Florida eyaletinde ise “beyin yiyen amip” alarmı verildi.

Yetkililer Hillsborough bölgesinde bir kişinin “Naegleria Fowleri” adlı tek hücreli organizmaya maruz kaldığını açıkladı.

Floridalı yetkililer bölge halkına “burnunuza su almayın” uyarısında bulundu. Hastanın durumu ve canlıya nasıl maruz kaldığı ise açıklanmadı.

Tatlı suda yaşayan bu tek hücreli canlı türü, vücuda burundan girerek beyne yerleşiyor. Enfeksiyon, çoğu zaman bir hafta içinde ölüme yol açıyor.


Karınca, BBC Türkçe, NTV

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Evden çalıştırma yaygınlaşıyor: Fujitsu da modeli kalıcı hale getiriyor
Sonraki Haber
Diyarbakır’da Karşılaştırmalı Edebiyat Günleri başlıyor