Ana SayfaGüncel‘Çoklu baro’ teklifi komisyon görüşmeleri başladı

‘Çoklu baro’ teklifi komisyon görüşmeleri başladı

HABER MERKEZİ – AKP’nin Meclis’e sunduğu ‘çoklu baro’ teklifi Meclis Adalet Komisyonu’nda görüşülmeye başlandı. Muhalefet, baro başkanları olmadan toplantı yapılmasına tepki gösterdi. Toplantıya katılmak için Meclis kapısına gelen ve aralarında İstanbul, Ankara’nın da içinde bulunduğu 20 baro başkanı içeri alınmadı.

AKP’nin beş binden fazla üyeye sahip Ankara, İstanbul ve İzmir’de birden çok baro kurulmasının yolunu açan Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ görüşmelerine başladı.

Meclis Adalet Komisyonu’ndaki görüşmelerde sosyal mesafe tartışması yaşandı.

Ankara Valiliği’nin vaka sayısındaki artış nedeniyle toplantı ve gösteri yürüyüşlerini 15 gün süreyle kısıtladığını hatırlatan muhalefet milletvekilleri, komisyon toplantısının yapıldığı alanın sosyal mesafe kurallarına aykırı olduğunu belirtti.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel komisyon toplantısının daha geniş bir salonda yapılmasını talep ettiklerini hatırlatarak, “Tüm milletvekillerinin konuşmasına imkan sağlayacağınızı söylediniz. Bunu tutanaklara girecek şekilde de söylerseniz arayı verip biz de arkadaşlarımızla konuşuruz” dedi.

AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan ise salonun sosyal mesafe kurallarına göre ayarlandığını belirterek, “Ancak şu anda sosyal mesafe sıfır. Uygunsa ara verelim ve bu aranın ardından salonu tekrar eski haline getirelim” önerisinde bulundu.

Bunun üzerine Adalet Komisyonu Başkanvekili ve AKP Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, salonda çalışma şartlarının sağlanması için komisyon toplantısına ara verildiğini açıladı.

Özel: Başkanların Meclis yerleşkesine sokulmadığı bir oturumu nasıl yöneteceksiniz?

Verilen aranın ardından ilk sözü CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel aldı.

Baroların yönetiminde yapılacak değişiklik öngören toplantıda baro başkanları ve meslek kuruluşlarının olmadığını vurgulayan Özel, “Baro başkanlarının Meclis yerleşkesine sokulmadığı bir oturumu nasıl yöneteceksiniz? Baroların ve meslek odaları temsilcilerinin buraya davet edilerek, komisyon toplantısının yeniden yapılmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Beştaş: Bu teklifin sadece 80 baroyu değil, 82 milyonu ilgilendirdiğini herkes öğrendi

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ise baro temsilcilerinin toplantıda olmadığı bir komisyonun yapılamayacağı söyledi.

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu’na da tepki gösteren Danış-Beştaş, “Baro başkanları yağmur altında 27 saat bekletilirken Feyzioğlu neredeydi? Bu yüzden bir avukat olarak Feyzioğlu beni temsil etmiyor. Feyzioğlu, savunma makamına büyük bir ihanet içindedir” dedi.

Ankara Valiliği’nin ‘Büyük Savunma Mitingi’ni pandemi gerekçesiyle yasaklandığını hatırlatan Danış-Beştaş, karara tepki göstererek, “Biz meydanlardan daha büyük risk altındayız, neden komisyon toplantısı da iptal edilmiyor” dedi.

Dört milletvekilinin Covid-19 tedavisini gördüğünü belirten Danış-Beştaş “Baroların muhalefeti ne kadar büyük bir sarsıntı yaratmış ki, acele bir şekilde bu kanun Meclise geliyor. İktidar hukuku katletmek için barocuklar oluşturacak. Bu teklifin sadece 80 baroyu değil, 82 milyonu ilgilendirdiğini herkes öğrendi. Bu bölme projesini kabul etmiyoruz” diye konuştu.

Komisyonda bu tartışmalar yaşanırken İstanbul, Ankara, Aydın ve Antep’in de bulunduğu 20 baro başkanı, toplantıya katılmak üzere Meclis’in Çankaya kapısına geldi.

Antep Barosu Başkanı Bektaş Şarklı, “Barolar ile ilgili alınacak bir kararı bizim de izleme hakkımız var. Biz olmadan alınacak kararı kabul etmiyoruz. Bu yüzden de Meclis’e gidiyoruz. Yeniden toplantıya katılmayı talep edeceğiz” dedi.

Aydın Barosu Başkanı Gökhan Bozkurt ise “Görüşmek yerine yürüyorlar diyen iktidar milletvekilleri içeride yasamızı değiştirmek için acele ederken, baro başkanları olarak ne Adalet Komisyonu’na ne Gazi Meclis’e alınmıyoruz. Buradayız, vazgeçmeyeceğiz ve söylüyoruz; egemenlik kayıtsız şartsız  milletindir” ifadeleriyle tepki gösterdi.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ve CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak ise Meclis’in Çankaya kapısında bekleyen baro başkanlarını ziyaret etti.

Sancar, burada yaptığı konuşmada bütün baro temsilcilerinin katılabileceği bir salonda görüşmelerin yapılması gerektiğini belirterek, “Niyetlerinin  sağlıkla ilgili hassasiyet olmadığı ortada” dedi.

Öte yanda Adalet Komisyonu Başkanvekili Yılmaz Tunç, Meclis’in Çankaya kapısında oturma eylemi yapan baro başkanlarının komisyona alınmasına ilişkin müzakerenin sürdüğünü, baroları temsilen üç baro başkanının komisyona alınabileceği üzerine görüşmelerin sürdüğünü söyledi.

Teklifte ne var?

28 maddeden oluşan teklif yasalaşırsa şu değişiklikler olacak:

  • Avukat sayısı 5 binden fazla olan illerde en az 2 bin avukatın imzasıyla yeni bir baro kurulabilecek. (Bugün itibariyle barolara kayıtlı avukat sayısı dikkate alındığında birden fazla baro, sadece Ankara, İstanbul ve İzmir’de kurulabilecek.)
  • Çoklu baro olan yerlerde barolar, noterler gibi numaralandırılacak.
  • Her avukatın, avukatlık edeceği yerin baro levhasına yazılma yükümlülüğü devam edecek. Bir ilde birden fazla baronun bulunması halinde avukat bunlardan birinin levhasına yazılacak.
  • Her baro Türkiye Barolar Birliği’nde (TBB) 3 delege ve 1 başkanla temsil edilecek.
  • Ekim ayının ilk haftası baro yönetimlerinin seçimi, Aralık ayında da Türkiye Barolar Birliği Genel Kurulu yapılacak. Seçimler barolar için 2 yılda, TBB için ise 4 yılda bir gerçekleştirilecek.
  • TBB Genel Kurulu’nun olağanüstü toplantısı, 10 yerine 25 baronun yönetim kurulunun yazılı talebiyle gerçekleştirilecek.
  • Mesleğe yeni başlayan avukatlar, mesleklerinin ilk 5 yılında, kayıtlı olduğu baronun öngördüğü keseneği (aidati) yarı oranında ödeyecek.
  • Avukatlar için tek zorunlu kıyafet cübbe olacak. Avukatların kılık kıyafetiyle ilgili başka bir zorunluluk olmayacak.

‘Çoklu baro’ yasa teklifinin tam metnine BURADAN ulaşabilirsiniz.


Karınca, Gazete Duvar, Sputnik

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
ALES için yeniden başvuru alınacak
Sonraki Haber
Brexit sonrası müzakereler: AB ile Britanya anlaşmaya varamadı