Ana SayfaGüncel‘Çoklu baro’ teklifinin 12 maddesi kabul edildi, baro başkanları nöbette

‘Çoklu baro’ teklifinin 12 maddesi kabul edildi, baro başkanları nöbette

HABER MERKEZİ – Baroların yapısını hedef alan “çoklu baro” teklifinin 12 maddeden oluşan birinci bölümü kabul edildi. Kabul edilen maddelere göre, kılık ve kıyafet düzenlemesine staj dönemi de eklendi. Bu arada baro başkanları ve avukatların teklife karşı Kuğulu Park’taki nöbeti ise devam ediyor.

AKP ve MHP’nin baroların yapısını değiştirmeyi hedeflediği, “çoklu baro” düzenlemesinin de içinde olduğu “Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin 12 maddeden oluşan birinci bölümü kabul edildi.

Kabul edilen maddelere göre;

  • Belirli şartların gerçekleşmesi durumunda aynı ilde birden fazla baro kurulabilecek. Aynı ilde birden fazla baronun bulunması halinde baroya yazılma talebi herhangi bir baroya yapılabilecek.
  • Aynı ilde birden fazla baro varsa avukatlık stajının ikinci altı aylık kısmı, staj yapılan baroya kayıtlı bir avukatın yanında gerçekleştirilebilecek.
  • Aynı ilde birden fazla baro varsa avukatlar, o ildeki herhangi bir baroya staj başvurusunda bulunabilecek.
  • Aynı ilde birden fazla baro bulunması halinde staj başvurusunda ibraz edilmesi gereken tanıtma kağıdı, staj yapılan baroya kayıtlı iki avukat tarafından düzenlenecek.
  • Aynı ilde birden fazla baronun bulunması halinde bir avukatın geçici olarak görevlendirilmesine ilişkin işlemler, kayıtlı olunan baro tarafından yerine getirilecek. Bir avukatın ölümü, meslekten veya işten çıkarılması, işten yasaklanması, geçici olarak iş yapamaz duruma gelmesi hallerinde, avukatın kayıtlı olduğu baro başkanı, ilgililerin yazılı istemi üzerine veya iş sahiplerinin yazılı muvafakatini almak şartıyla, işleri geçici olarak takip etmek ve yürütmek için kendi barosuna kayıtlı bir avukatı görevlendirecek, dosyaları kendisine devir ve teslim edecek.
  • Aynı ilde birden fazla baronun bulunması halinde aynı büroda birlikte çalışma ve avukatlık ortaklığı kurma için aynı baroya kayıtlı olma şartı aranmayacak.
  • Düzenlemeyle, avukatların mahkemelere Türkiye Barolar Birliği tarafından şekli belirlenen cübbeyle çıkacağı, kılık ve kıyafet konusunda başkaca bir zorunluluk getirilemeyeceği hükme bağlanarak keyfi uygulamaların önlenmesi amaçlanmakta.
  • Aynı ilde birden fazla baronun bulunması halinde adalet dairelerinde barolara ayrılacak yer, Türkiye Barolar Birliğine tahsis edilecek ve Birlik bu yeri, kayıtlı avukat sayısını dikkate almak suretiyle barolara tahsis edecek.
  • Aynı ilde birden fazla baronun bulunması halinde avukatların bürolarında ve konutlarında yapılacak arama, hakkında soruşturma yürütülen avukatın kayıtlı olduğu baro temsilcisinin katılımıyla yapılacak.
  • Denetleme ve şikâyetle ilgili meselelerde avukatın bilgi vermek zorunda olduğu baro, kayıtlı olunan baro olarak netleştirilmekte.
  • Mesleğe yeni başlayan avukatların baro keseneği, beş yıl süreyle yarı oranında alınacak.
  • Ayın birden fazla baronun bulunması halinde avukat o ilde bulunan herhangi bir baronun levhasına kayıt olacak.

Genel Kurul’da teklifin birinci bölümde yer alan maddelerin kabul edilmesinin ardından, teklifin ikinci bölümü üzerindeki görüşmelere geçildi.

Dört gün süren görüşmelerin ardından 28 maddelik ‘çoklu baro’ teklifi, 6 Temmuz’da TBMM Adalet Komisyonu’nda hiçbir değişikliğe uğramadan kabul edilmişti. Hızlıca Genel Kurul gündemine alınan teklife CHP, HDP ve İYİ Parti muhalefet şerhi koymuştu.

Genel Kurul’da, teklifin birinci bölümde yer alan maddelerin kabul edilmesinin ardından, teklifin ikinci bölümü üzerindeki görüşmelere geçildi.

Fotoğraf: MA

Öte yandan Meclis Genel Kurulu’nda görüşülen teklife karşı baro başkanları Kuğulu Park’ta, avukatların ise Tunalı Hilmi Caddesi’ndeki eylemler devam ediyor.

Avukatların yanına gelen Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan, “Biat etmiyoruz. Kararlıyız. Çok sayıda meslektaşım burada. Meslektaşlarımızla burada parkta buluşmak istiyoruz. 20’den fazla baro başkanıyla içerdeyiz. Buradan ayrılmayacağız” diye konuştu.

Baro başkanları ve avukatlar parktan ayrılmayacaklarını söyleyerek, sabahlayacaklarını belirtiler.

Öte yandan İzmir ve İstanbul gibi illerden yola çıkan avukatların da Kuğulu Park önüne gelmesi bekleniyor.


Teklifin ilk iki maddesi kabul edildi, baro başkanları ‘savunma nöbeti’nde




Önceki Haber
Covid-19 pandemisi: Vakalar 12 milyonu, can kaybı 550 bini aştı
Sonraki Haber
İstanbul Sözleşmesi ve Eşbaşkanlık Sistemi: Hakikat nereye bakar? – Halide Türkoğlu