Ana SayfaDünya‘Corona’ yayılmaya ve can almaya devam ediyor

‘Corona’ yayılmaya ve can almaya devam ediyor

HABER MERKEZİ – Corona virüsü yayılmaya ve can almaya devam ediyor. Dünya çapında vaka sayısı 14,6 milyonu geçti, can kayıpları 610 bin bandında. Türkiye’de toplam vaka sayısı 220 bini geçerken, toplam can kaybı ise 5 bin 508. Gelişmeler sayfamızda.

 


SP’li vekil Karaduman’ın Covid-19 testi pozitif çıktı

Saadet Partisi (SP) Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman, Covid-19 testi sonucunun pozitif çıktığını duyurdu.

TBMM’deki vaka sayısı 37’ye yükselmişti.

Dördü HDP’li milletvekili olmak üzere 20 kişinin tedavisinin tamamlandığı, virüse yakalanan AKP Grup Başkanvekili Emin Akbaşoğlu’nun yoğun bakımda tedavisinin sürdüğü bildirilmişti.


Sağlık Bakanlığı: Toplam vaka sayısı 220 bini aştı

Sağlık Bakanlığı, “Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu”nu paylaştı.

Bakanlığın verilerine göre son 24 saatte;

  • 931 vaka tespit edildi
  • 17 kişi yaşamını yitirdi
  • 992 kişi hastalığı attı
  • 43 bin 404 test yapıldı

Yine bu verilere göre;

  • Toplam vaka sayısı 220 bin 572
  • Toplam can kaybı sayısı 5 bin 508
  • Toplam iyileşen sayısı 203 bin 2
  • Toplam test sayısı 4 milyon 316 bin 781


Van’da hasta ziyaretleri yasaklandı

Van’da son günlerde artan Corona virüsü vakaları nedeniyle hasta ziyaretleri yasaklandı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, “İlimizde son günlerde Covid-19 vakalarında artış söz konusu, yoğun bakım ve entübe sayısı arttı. 60 yaş üstü vatandaşlarımız risk grubunda, aldığımız karar ile hasta ziyaretleri yasaklandı” dedi.

Bilmez, “Düğünler, oluşturulan komisyon ile denetlenecek ve uymayanlara cezai işlem uygulanacaktır” açıklamasında da bulundu.


Ekvador’da cenazeler günlerce sokakta bekliyor

Ekvador’un Guayaquil şehrinde Corona virüsü vakalarının ve ölümlerin artması sebebiyle sağlık sistemi çökme noktasına geldi.

BBC’nin aktardığına göre morglarda, hastanelerde ve hatta mezarlıklarda yer kalmayınca birçok cenaze sokaklara bırakılmaya başlandı.

Bazı cenazeler yakınları tarafından alınmayınca hastanelerin cenazeleri sokaklara bıraktığı belirtiliyor.

Bazı aileler ise başka yer bulamayınca yakınların cenazelerini bulabildikleri bahçelere gömüyor.

Bir yandan da bazı hastaneler, artık ailelere haber vermeden cenazeleri tabutların içinde sokaklara bırakıyor.

Bazı tabutlar sokakta günlerce beklerken, bazıları belediye tarafından toplanarak defnediliyor. Ancak çoğunlukla kayıt tutulmadığı için, bu kez ailelere yakınlarının ölüm haberini aldıktan sonra cenazelere ulaşamıyor.

Ekvador’da resmi rakamlara göre vaka sayısı 74 bini geçti, can kaybı sayısı ise 5 bin 313.


Covid-19’a karşı geliştirilen protein tedavisi ‘bir dönüm noktası olabilir’

Fotoğraf: AFP

Britanya merkezli biyoteknoloji şirketi Synairgen’in geliştirdiği yeni tedavi yönteminin klinik deneyleri, hastaların yoğun bakım ünitesine ihtiyaç duymadan Corona virüsünün yol açtığı Covid-19’u daha hızlı atlattıklarını ortaya koydu.

Synairgen, geliştirdiği tedavide, vücudun, virüsün yol açtığı enfeksiyonu kaptığında ürettiği interferon beta adı verilen proteini kullanıyor.

Protein, bağışıklık tepkisinin canlandırılması umuduyla, nebülizatör adı verilen solunum cihazı ile Corona virüsü bulaşan hastaların doğrudan akciğerlerine çekiliyor.

Klinik deneylerin ilk bulgularına göre, hastanede tedavi gören Covid-19 hastalarının, solunum cihazına ihtiyacı duymak gibi daha ciddi ve kritik bir aşamaya geçmesi ihtimali yaklaşık yüzde 79 oranında düşüyor.

Synairgen, bu tedavi yöntemiyle hastaların iyileşip günlük hayatlarına devam etme ihtimallerinin 2-3 kat arttığını savunuyor. Yeni tedavi yöntemiyle hastaların hastanede geçirdikleri zamanın da ortalama üçte bir oranında azaldığı belirtiliyor.

BBC’ye konuşan Synairgen’in Genel Müdürü Richard Marsden ise “Bundan daha iyi sonuçlar bekleyemezdik” diyor ve sonuçları “hastaneye yatırılan Covid-19 hastalarının tedavisinde çok önemli bir dönüm noktası” olarak tanımlıyor.

Ancak klinik deneylerin sonuçları hakemli dergi tarafından henüz yayımlanmadı, araştırmanın tam sonuçları da henüz paylaşılmadı. Bu nedenle BBC tedaviyle ilgili öne sürülen iddiaları doğrulayamıyor.

  • BBC Türkçe’deki haberin tamamı BURADA

Dünya Sağlık Örgütü: Aşı, 2021 ortasını bulacaktır

Dünya Sağlık Örgütü Baş Araştırmacısı ve Kamu Sağlığı Birimi Başkanı Soumya Swaminathan, Corona virüs aşısının kitlesel kullanımının en iyi ihtimalle 2021 yılı yaz aylarını bulabileceği ve pandemiyi bitirebilmek için aşının koruma oranının yüzde 70’in altında olmaması gerektiğini kaydetti.

DW Türkçe’deki habere göre Swaminathan, aşı çalışmaları ve bağışıklık gibi konulara dair Almanya basınına şu bilgiyi verdi:

“Şu an 20’yi aşkın aşı adayı üzerine klinik araştırmalar yürütülüyor. Bu nedenle aralarından birkaçının işe yarayacağı konusunda umutluyuz. Hepsinin fiyaskoyla sonuçlanması büyük şanssızlık olur.

“Sonuçları 2021 başında almamız mümkün. Ardından aşının tamamlanması ve seri üretime geçilmesi gerekiyor. Pratik düşünecek olursak kitlesel olarak kullanılabilecek bir aşı 2021 ortasını bulacaktır.

“Önceden kestirmek zor. Ama bir aşı adayının başarı şansını yüzde 10 olarak düşünürsek bu, bir ya da iki adayın, hatta belki daha fazlasının başarılı olabileceği anlamına gelir.

“Aşı adaylarının hangisinin başarılı olabileceğini önceden söyleyemeyiz. Başarı şansı, aşı adayının mümkün olduğunca fazla kişi üzerinde denenmesine bağlı.

“İlgi yoğun, büyük yatırımlar yapılıyor. Ama bizim belli kriterlerimiz var. Aşının, aşılanan insanların yüzde 20’sini, ya da yüzde 30’unu koruması yeterli değil. Salgın bu şekilde sona erdirilemez. Yaklaşık yüzde 70’lik koruma sağlayan ve güvenli bir aşıya ihtiyacımız var.”


Mardin’de vaka sayısı beş bine yaklaştı: 200 sağlıkçı da enfekte oldu

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Mardin Şubesi, kentteki Covid-19 salgını tablosuna ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, “normalleşme süreci sonrası kısıtlamaların kaldırılmasıyla birlikte kontrolsüz salgın yönetimine geçiş yapıldığı” ifade edildi.

Kentteki vaka sayılarında beklenenin çok üstünde bir artış yaşandığına dikkat çekilen açıklamada,  “Salgının başında bütün planlamaların yapıldığı ve önlemlerin alınmasında belli bir seviyeye gelinen ilimizde, ‘Normalleşme!’ sonrası salgın yönetimi kontrolden çıkmış ve toplam vaka sayımız 5 bine yaklaşmıştır” bilgisine yer verildi.

Ayrıca sağlık çalışanlarının vakalar ile temaslarının artmasına paralel olarak enfekte olan sağlıkçı sayısının da 200’ü bulduğu belirtildi.

Kentte pandemi hastanesi ilan edilmeyen hastanelerde dahi salgına yakalananların yatışlarının yapıldığı, hastanelerdeki servis ve yoğun bakımların neredeyse tamamının dolduğu, hastaların başka illere sevk edildiği kaydedildi.

Sağlık örgütlerinin il pandemi kurullarına alınması talebinin dillendirildiği açıklamada, “İl pandemi kurullarının, verileri ve mevcut durumu il düzeyinde günlük açıklayarak halkı bilgilendirmesi ve halkın salgın ile mücadeleye katılımını sağlaması gerekir” çağrısı yapıldı.


ABD: Teksas ve Arizona morglarında yer kalmadı

ABD’nin Teksas ve Arizona eyaletlerinde, Covid-19 hastalığından ölenlerin sayısının artması nedeniyle morglarda yer kalmadı.

DW Türkçe’nin aktardığına göre, iki eyalet de soğutuculu kamyon tedarik etmek için girişimlerde bulunuyor.

Covid-19’dan bugüne dek Teksas’da 3 bin 700, Arizona’da ise 2 bin 500 kişi hayatını kaybetti.

ABD genelindeki vaka sayısı 4 milyona doğru gidiyor. Ülkede şu ana dek 143 binin üzerinde insan yaşamını yitirdi.

Pandeminin başlarında ABD’de salgından en ağır etkilenen kent olan New York’ta da morglar, krematoryumlar ve mezarlıklar yetersiz kalmış ve devreye soğutuculu kamyonlar sokulmuştu.


 


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Çukurca'da üs bölgesine saldırı: İki asker yaşamını yitirdi
Sonraki Haber
Mısır Parlamentosu’ndan Libya'ya olası bir askeri müdahaleye onay