Ana SayfaDünyaCovid-19: Bugüne kadar görülen en ciddi ve kötü sağlık krizi

Covid-19: Bugüne kadar görülen en ciddi ve kötü sağlık krizi

HABER MERKEZİ – Ocak ayından bu yana 16,5 milyondan fazla Covid-19 vakası görüldü, yaklaşık 657 bin insan yaşamını yitirdi. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre Covid 19 salgını karşılaştığımız en ciddi ve kötü küresel sağlık sorunu. Yani Corona; Ebola, Zika, çocuk felci ve domuz gribinden daha feci. Günün öne çıkan gelişmeleri sayfamızda.

 


DSÖ’den uyarı: Covid-19 salgını mevsimsel değil, tek bir büyük dalga olacak

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Dr. Margeret Harris, DSÖ’nün merkezi Cenevre’de vido konferans yöntemiyle düzenlenen toplantıda konuştu.

Harris, kuzey yarımküredeki yaz aylarında Covid-19 salgının yayılmasına karşı kayıtsız kalınmaması ve virüsün grip virüsü gibi mevsimsel eğilimleri olmadığı uyarısında bulundu.

Hala Covid-19 salgınının “aşağı veya yukarı gidebilecek tek bir büyük dalgasını yaşadığımızı” söyleyen Haris “İnsanlar hala mevsimleri düşünüyor. Yapmamız gereken bu yeni virüsün farklı davrandığını kavramak” diye konuştu.

Virüsün dalga dalga geldiği anlayışına karşı da uyarıda bulunan Harris, “Tek bir büyük dalga olacak. Aşağı yukarı gidip gelecek. Yapılabilecek en iyi şey, bu dalgayı düzleştirmek ve ayaklarınıza değen bir seviyeye indirmek” dedi.


DHA: Meclis’te altı vekilin daha Covid-19 testi pozitif çıktı

Meclis’te altı milletvekilinin daha Covid-19 testinin pozitif çıktığı bildirildi.

DHA’nın haberine göre, Covid-19 olan milletvekili sayısı 11’i yükseldi.

Meclis’teki vaka sayısı ise 43’e çıktı.

Yeni virüs tespiti yapılan altı vekil, Ankara Şehir Hastanesi’nde karantinaya alındı.

11 milletvekilinden dördünün tedavisinin tamamlandığı, yedi vekilin ise tedavilerinin devam ettiği belirtildi.

AKP Grup Başkan Vekili Emin Akbaşoğlu’nun da yoğun bakımdaki tedavisi sürüyor.


BM: Covid-19 salgınına bağlı açlık ayda 10 binden fazla çocuğun ölümüne yol açtı

Birleşmiş Milletler (BM) Covid-19 salgınına bağlı açlığın, salgının ilk yılı boyunca ayda 10 binden fazla çocuğun ölümüne yol açtığını duyurdu.

Salgın nedeniyle Burkina Faso gibi hali hazırda açlığın pençesindeki ülkelerde, köylere gıda ve tıbbi yardımın ulaştırılamadığını belirten BM ayrıca, Batı ve Orta Afrika’da en kurak dönemin başladığını dolayısıyla ölümlerin artabileceğini belirtti.

Gıda krizinden en fazla etkilenen ülkelerin Burkina Faso, Çad, Moritanya, Nijer, Mali, Senegal ve Yemen olduğu belirtiliyor.

Euronews’in haberine göre, konuyla ilgili acil eylem çağrısında bulunan BM, geçtiğimiz günlerde de Yemen’in güneyinde 6 ay içinde gıda güvensizliği yaşayanların sayısının 3,2 milyona yükselebileceği uyarısında bulundu.

BM’ye göre dünyanın en büyük insani krizlerinden birinin yaşandığı Yemen’de nüfusun yüzde 80’i insani yardım ve korunmaya muhtaç durumda.

Ayrıca Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) de Covid-19 ve çatışmalar nedeniyle Batı ve Orta Afrika’da 15,4 milyon çocuğun gıda sorunu yaşayabileceğini belirtti.


Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 15 kişi hayatını kaybetti, 963 vaka tespit edildi

Sağlık Bakanlığı, “Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu”nu paylaştı.

Bakanlığın verilerine göre son 24 saatte;

  • 963 vaka tespit edildi
  • 15 kişi yaşamını yitirdi
  • Bin 92 kişi hastalığı attı
  • 47 bin 412 test yapıldı

Yine bu verilere göre;

  • Toplam vaka sayısı 227 bin 982
  • Toplam can kaybı sayısı 5 bin 645
  • Toplam iyileşen sayısı 211 bin 561
  • Toplam test sayısı 4 milyon 665 bin 383


Erdoğan’dan bayram öncesi ‘Corona’ uyarısı

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Kurban Bayramı’nda salgın tedbirlerine dikkat edilmesi çağrısında bulundu.

Erdoğan, “Bu bayramda çok ama çok dikkat edilmesini milletimden özellikle rica ediyorum. Malum diyoruz ya; özellikle, temizlik, maske, mesafe bu konuya çok dikkat edeceğiz. Bu şekilde de limiti iyice aşağıya çekmemiz lazım ki şu beladan kurtulalım” dedi.


“Corona, kentleşmenin değiştirilmesi için bir fırsat”

Kentlerde Corona virüs bulaşma riskinin fazla olduğuna dikkat çeken Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, “Kentleşmeyi yeniden düşünmenin ve yeniden şekillendirmenin zamanı geldi” dedi.

Guterres, kentlere yönelik atılacak adımlarla sadece pandemiye karşı değil aynı zamanda iklim değişikliğine ve kentlerdeki kirliliğe karşı da mücadele edilmiş olacağını belirtti.


Mardin’de sağlık sistemi çöktü, uzmanlar bayram için uyardı

Her gün birden fazla ölüm olayının yaşandığı yönünde bilgilerin geldiği Mardin’de Kurban Bayramı öncesinde vakaların daha da artmasından endişe duyuluyor.

Kentteki son durumu MA’dan Ahmet Kanbaş’a değerlendiren Mardin Tabip Odası Eşbaşkanı Dr. Derya Ethem ve SES Mardin Şube Eşbaşkanı Özgür Bilek, kentte bilgilerin şeffaf bir şekilde paylaşılmaması nedeniyle kesin bilgilere ulaşamadıklarını kaydettiler.

Mardin’de vaka sayısının 5 binin üzerine çıktığını ifade eden Ethem, Kızıltepe’nin vakaların en yoğun yaşandığı ilçe olduğunu söyledi.

Özel ve devlet hastanelerinde acil olmayan ameliyatların yapılamadığını belirten Etem, kentteki devlet hastanelerinin tüm katlarının dolu olduğunu ifade etti.

“Normalleşmeye” geçilen tarih olan 1 Haziran öncesinde Mardin’in vaka sayısının az olduğunu ancak bu tarihten itibaren vaka sayısının artış gösterdiğini belirten Ethem, hekimler ile sağlık çalışanlarının yoğun bir emek harcayarak çalışmalarını yürüttüğünü ancak bunun “yetmediğini” kaydetti.

Ethem, “Yetmiyor; şu anda Mardin’in sağlık alt yapısını aşan bir düzey de hızlı bir vaka durumu ortaya çıkıyor” dedi.

Covid-19’un ulaşmasının en zor olduğu kırsal mahallelerde de vaka sayısının arttığını kaydeden Dr. Ethem, Kurban Bayramı’nda vaka sayısında patlama olmasından endişe ettiklerini de söyledi.

SES Eşbaşkanı Bilek de şunları kaydetti: “Normalleşme adı altında atılan adımlar ile birlikte salgının bittiği, kontrol altına alındığı izlenimi verildi. Doğal olarak bu da halkın önlemlere dikkat etmemesine neden oldu. Bu da virüsün yayılmasına ortam sağladı.”

Son günlerde Covid-19 hastası dışındaki hastalara hizmet verememeye başladıklarını kaydeden Bilek, “Nitelikli ikinci basamak sağlık hizmeti sunamaz hale geldik” dedi.


İngiltere’de bir kedide ‘Corona’ görüldü

İngiltere’de, Londra’ya bağlı Weybridge kasabasında yaşayan bir ailenin kedisine yapılan Corona virüsü testi pozitif çıktı. Bu, ülkede bir hayvanda görülen ilk vaka.

Hayvanın, sahiplerine ya da diğer hayvanlara virüs bulaştırdığına dair bir işaret olmadığı açıklandı.

Bugüne dek enfekte hayvanların sadece hafif belirtiler gösterdiğine ve birkaç gün içinde iyileştiğine tanık olundu.


DSÖ: Covid-19, bugüne kadar görülen en ciddi ve kötü sağlık krizi

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Covid-19 salgınının “bugüne kadar görülen en ciddi ve kötü sağlık krizi olduğunu” duyurdu.

Örgütün başkanı Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Bu, uluslararası sağlık düzenlemeleri kapsamında ilan edilen altıncı küresel sağlık krizi oldu. Ama rahatlıkla en ciddi kriz. WHO’ya bildirilen vaka sayısı 16 milyonu aştı, can kaybı da 640 bini geçti, pandemi hız kazanmaya devam ediyor” dedi.

Ghebreyesus, son altı haftada vaka sayısının ikiye katlandığını bildirdi; dünya genelinde salgınla mücadelede büyük çabalar sarf edilse de, önümüzde uzun ve zorlu bir yol olduğunu vurguladı.

Bugüne kadar beş küresel sağlık krizi ilan edildi: Ebola (iki salgın), Zika, çocuk felci ve domuz gribi.

Ocak ayından bu yana 16,5 milyondan fazla Covid-19 vakası görüldü. Yaklaşık 657 bin insan yaşamını yitirdi.


 


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İstanbul Film Festivali'nin en iyisi 'Aşk, Büyü vs.'
Sonraki Haber
Ali Kemal Çınar ‘Dilop’un devamını yayımladı