Ana SayfaDünyaCovid-19: Vaka sayıları artıyor, uzmanlardan ‘ikinci dalga’ uyarısı

Covid-19: Vaka sayıları artıyor, uzmanlardan ‘ikinci dalga’ uyarısı

HABER MERKEZİ – Dünya genelinde Corona virüsü vaka sayısı 16 milyona, yaşamını yitirenlerin sayısı ise 650 bine yaklaşıyor. Yeniden açılmanın ardından yükselişe geçen vaka sayılarına karşı Avrupa, tedbirleri yeniden gündeme getirdi. Türkiye ve dünyadan gelişmeler sayfamızda.

 


Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 921 vaka tespit edildi

Sağlık Bakanlığı, “Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu”nu paylaştı.

Bakanlığın verilerine göre son 24 saatte;

  • 921 vaka tespit edildi
  • 16 kişi yaşamını yitirdi
  • Bin 103 kişi hastalığı attı
  • 43 bin 312 test yapıldı

Yine bu verilere göre;

  • Toplam vaka sayısı 225 bin 173
  • Toplam can kaybı sayısı 5 bin 596
  • Toplam iyileşen sayısı 208 bin 477
  • Toplam test sayısı 4 milyon 532 bin 672


Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Özlü: Bu bayram, Ramazan Bayramı’ndan daha riskli

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, Kurban Bayramı’nın salgın açısından tehlikeli olduğunu söyledi.

Twitter üzerinden uyarılarda bulunan Özlü, bayramlaşmanın tercihen telefonla, görüntülü arama ile yapılması önerisini yaptı.

Prof. Dr. Özlü, “Bayram ziyaretleri kısa tutulmalı, mümkünse açık havada yapılmalı, maske ve mesafe korunmalı, bu sırada el öpme, sarılma, temas ile yeme içme olmamalı, yemek davetleri yapılmamalı ve davetlere katılmamalı. Bayram, başka etkinliklere benzemez. Kurban ritüeli nedeniyle bu bayram, Ramazan Bayramı’ndan daha riskli. Ülkemizin her evinde yaşanan ve 83 milyonun katıldığı bir etkinlik söz konusu. Çok dikkatli ve hazırlıklı olmalıyız. Bu tedbirler riski ortadan kaldırmaz; ama azaltabilir” ifadelerini kullandı.


İçişleri Bakanlığı’ndan bayram genelgesi

İçişleri Bakanlığı, Kurban Bayramı’nda uygulanacak trafik tedbirleri ile ilgili 81 İl Valiliği’ne talimat gönderdi.

Tedbirler kapsamında, emniyet ve jandarmadan toplam 162 bin 832 trafik personeli görevli olacak.

Alınacak tedbirler özetle şöyle:

  • Mevsimlik tarım işçilerini taşıyan araçların 24.00-06.00 saatleri arasında şehirlerarası yolculuk yapmalarına izin verilmeyecek.
  • Otobüslerin karışmış olduğu kazalar da dikkate alınarak, özellikle 02.00-08.00 ve uykusuzluk/yorgunluğa bağlı dikkat kaybının oluştuğu 05.00-07.00 saatleri arasında şoförlerin araç dışına davet edilmesi, gerekli kontrolleri ve dinlenmeleri sağlanacak.
  • Çocukların cadde ve sokaklarda bulunabileceği göz önünde bulundurularak taşıt/yaya kazalarının yoğun olduğu bölgelerde, yayaların trafikteki güvenliklerini olumsuz etkileyen yaya kaldırımları, yaya geçitleri, kavşak sistemleri, engelli rampaları önünde ve üzerindeki uygunsuz park etmiş araçlar kaldırılacak.
  • Özel İzin/Özel Yük Taşıma İzin Belgesi kapsamındaki araçlarla ilgili kısıtlama getirilmesi halinde trafiğe çıkmalarına izin verilmeyecek.

Van’da hastaneler dolu, testi pozitif çıkanlar evlerine gönderiliyor

Van-Hakkari Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Dr. Hüseyin Yaviç, “normalleşme” süreciyle birlikte özellikle Kürt illerinde vaka sayısının arttığını söyledi.

Yaşanan rehavet hali ve gerekli önlemlerin alınmamasının bu durumda etkili olduğunu vurgulayan Yaviç, özellikle Van ve ilçelerindeki sağlık çalışanlarında enfekte sayısının arttığına dikkat çekti.

“Yaygın test uygulamasının bir türlü yapılamaması da farklı sıkıntılar doğurdu. Başkale örneğinde olduğu gibi; tesadüfen bulguları olan bir sağlık çalışanı testinin pozitif çıkması üzerine kurumda diğer sağlık çalışanlarına test uygulandı ve 10 sağlık çalışanında virüs tespit edildi. Bununla birlikte sağlık çalışanlarının kişisel koruyucu malzeme boyutuyla eskisi kadar desteklenmediğini de görüyoruz.”

Vaka sayılarının daha da artacağı uyarısında bulunan doktor Yaviç, “Şu an Van’da pandemi hastanelerinin Haziran ayı başından beri tam doluluk oranında olduğunu, bu dönem pozitif vaka oldukları aydınlatılmış olanların imzayla evlerine gönderildiğini biliyoruz. Filyasyon çalışmalarının eskisi kadar geniş çaplı değil de daha dar bir çerçevede yürütüldüğü yönünde tespitlerimiz var” dedi.

Topluma önlemlere dair tavsiyelerde bulunmanın yeterli olmadığının altını çizen Yaviç, hükümetin yapması gerekenleri haturlattı.

“Devletin bu yönde destekleyici politikalar ortaya koyması gerekiyor. İktidarın insanların evde kalmasını gerektirecek ekonomik ve mali koşulların yaratması gerekiyor. Özelikle yerelde bu denetimlerin çok ciddi bir şekilde yürütülmesi gerekiyor. İkinci ve üçüncü dalgaların yaşanmaması, toplumun bu süreçte ciddi sağlık sorunları yaşanmaması ve atlatabilmesi için bu tür tavsiyelerde bulunabiliriz.”


Dünyada vaka sayıları artıyor, tedbirler yeniden gündemde

Dünya çapında salgına karşı alınan önlemlerin gevşetilmesiyle birlikte enfekte olanların sayısı yine artmaya başladı.

Dünya Sağlık Örgütü, Cuma günü virüs vaka sayısının 285 bine yakın artış kaydettiğini ve bunun bugüne dek kayıtlara geçen en yüksek artış olduğunu, en fazla vaka artışının ise ABD, Brezilya, Hindistan ve Güney Afrika’da görüldüğünü açıkladı.

Bunun üzerine pek ülkede yetkililer, yurttaşları tedbirli olma konusunda uyardı.

Yaz tatili sezonu devam ederken halka dikkatli olmaları uyarısı yapıldı ve kısıtlamalar da dahil yeni önlemlerin alınması gündeme geldi.

İspanya’da ise sağlık yetkilileri ülkede “ikinci dalganın” başlamış olabileceği uyarısında bulundu.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İdil'de 12 yaşındaki zihinsel engelli çocuğa cinsel istismar
Sonraki Haber
Akdeniz’de dev çöplükler oluştu: En çok kirleten üç ülkeden biri Türkiye