Ana SayfaDünyaCovid-19 pandemisi: Vakalar 12 milyonu, can kaybı 550 bini aştı

Covid-19 pandemisi: Vakalar 12 milyonu, can kaybı 550 bini aştı

HABER MERKEZİ – Dünya genelinde Covid-19 kaynaklı can kaybı sayısı 550 bini geçti. Pandemide toplam vaka sayısı da 12 milyonu aştı. Toplam 5 bin 300 kişinin hayatını kaybettiği Türkiye’de de günlük vaka sayıları düşürülemiyor, binlerin üzerinde seyrediyor. Son üç günde ortalama vaka sayısının en çok arttığı illerin ise İstanbul, Ankara, Antep, Konya, Mardin, Diyarbakır ve Urfa olduğu açıklandı. Öne çıkan gelişmeler sayfamızda.

 


Siirt’te bir köy karantinaya alındı

Siirt merkeze bağlı Yağmurtepe köyünün Covid-19 önlemleri kapsamında karantinaya alındığı açıklandı.

Siirt Valiliği’nden yapılan açıklamada.”İl Hıfzıssıhha Kurulunca koronavirüs salgınından korumak ve salgının yayılmasını önlemek amacıyla karantinaya alınması kararlaştırılan köyde 14 gün süreyle karantina uygulaması başlamıştır” ifadeleri yer aldı.


İtalya ‘Corona virüsü riski yüksek’ 13 ülkeden girişleri yasakladı

İtalya, Corona virüsü salgını açısından ‘riskli’ oldukları gerekçesiyle 13 ülkeden gelenlerin ülkeye girişini yasakladı.

BBC Türkçe’den Övgü Gökçe’nin aktardığına göre 13 ülke şöyle:Ermenistan, Bahreyn, Bangladeş, Brezilya, Bosna-Hersek, Şili, Kuveyt, Kuzey Makedonya, Moldova, Umman, Panama, Peru ve Dominik Cumhuriyeti.

Son 14 gün içinde bu ülkelerde bulunmuş olan kişiler İtalya’ya kabul edilmeyecek.

Bu ülkelerle İtalya arasında doğrudan ve aktarmalı uçuşlar da durduruldu.

İtalya’da son bir gün içinde 12 yeni ölüm ve 229 yeni vaka kayıtlara geçti.

Ülkede toplam can kaybı 34 bin 926’ya, toplam vaka sayısı da 242 bin 363’e ulaştı.


Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 18 kişi hayatını kaybetti, bin 24 vaka tespit edildi

Sağlık Bakanlığı, “Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu”nu paylaştı.

Bakanlığın verilerine göre son 24 saatte;

  • Bin 24 vaka tespit edildi
  • 18 kişi yaşamını yitirdi
  • 2 bin 879 kişi hastalığı attı
  • 50 bin 103 test yapıldı

Yine bu verilere göre;

  • Toplam vaka sayısı 209 bin 962
  • Toplam can kaybı sayısı 5 bin 300
  • Toplam iyileşen sayısı 190 bin 390
  • Toplam test sayısı 3 milyon 832 bin 623


İran’da en yüksek can kaybı kayıtlara geçti

İran’da Covid-19 nedeniyle son 24 saat 221 kişinin hayatını kaybetti.

Bu şu ana kadar kayıtlara geçen en yüksek can kaybı oldu.

Toplam ölü sayısı 12 bin 305.

Son 24 saatte tespit edilen vaka sayısı 2 bin 79, toplam vaka sayısı ise 250 bin civarında.

Ülkede 3 bin 324 kişi yoğun bakımda tutuluyor.


Bakan Koca: DSÖ ofisini İstanbul’da hayata geçiriyoruz

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Direktörü Hans Kluge ile görüşmelerinin ardından açıklamalarda bulundu.

Koca, “İnsani ve Sağlık Acil Durumlarına Hazırlık DSÖ Ofisi’ni İstanbul’da hayata geçiriyoruz. DSÖ açısından özel bir konuma sahip ofis, çalışmalarıyla Covid-19 kapsamındaki güncel ihtiyaçların karşılanması konusunda rehberlik edecektir” ifadelerini kullandı.

DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Kluge ise Türkiye’nin, Covid-19 ile mücadelede çok önemli bir virajı aldığını belirterek, “Türkiye’nin bu başarısının arkasında önemli adımlar mevcuttur. Ve bu Türkiye’deki vaka yükü ve ölüm rakamları yüzde 75 oranında azalmıştır” dedi.


Belçika seyahat yasaklarını yeniden sıkılaştırıyor

Belçika hükümeti, vatandaşlarının, Avrupa’da Corona virüsü vakalarının yeniden arttığı ülkelere seyahat etmemesi için katı önlemler alıyor.

BBC Türkçe’den Yusuf Özkan’ın haberine göre seyahat yasaklarını ihlal edenlere 4 bin euroya kadar para ve 6 aya kadar hapis cezası verilmesi söz konusu.

Son günlerde İtalya, İspanya ve Portekiz’in de aralarında bulunduğu Avrupa ülkelerinde bazı bölgelerin yeniden kapanması üzerine, Belçika’daki yerel ve ulusal kurumlar, yeni karantina önlemleri üzerinde anlaştı.

Belçika, Avrupa Birliği’nin 1 Temmuz’dan itibaren güvenli saydığı Avrupa dışındaki 15 ülkeye de kapılarını henüz açmıyor.


Eğitim Bakanı: 31 Ağustos’ta okulların açılmasına hazırız

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 31 Ağustos’ta açılacağı açıklanan okullara ilişkin açıklama yaptı.

Selçuk, “Okulların açılacağı hafta ne olacağı bugünden bilinmez. Aylardır hazırlık yapıyoruz, planı 31 Ağustos’a göre yaptık. Bazı hukuki süreçler, mali süreçler nedeniyle takvimi açıklamak zorundayız. Açıklayacağız ki herkes ona göre hazırlık yapacak” dedi.

“31 Ağustos’ta okullar açılabilir denilirse biz hazırız” diyen Selçuk, sözlerine şöyle devam etti:

“Bir süre açmayın, uzaktan eğitime devam edin denirse biz buna hazırız. Seyrekleştirme modeli deneyin derlerse buna da hazırız. Neden hazırız, bir yıl sonrasının içeriklerini bitirmek üzereyiz. O kadar hazırız. Gereken her türlü tedbiri alıyoruz. Bize güvenin, yetkililere güvenin.”

Selçuk, beklentilerinin Ağustos sonu, Eylül başında nasıl bir tablo varsa hareket planını ona göre uygulamak olduğunu belirtti.

Ayrıca Selçuk, “Devlet okulları için başka şart, özel okullar için başka şart diye bir şey yok. Özel okullardaki öğretmen ve öğretmenlerimizin sağlığından da biz sorumluyuz” ifadelerini de kullandı.


Fransa’da ikinci dalga uyarısı

Fransa’da Corona virüsü salgını kapsamında alınan tedbirler dünyanın pek çok yerinde olduğu gibi hafifletildi.

Uzmanlar ise ülkede ikinci dalganın çıkabileceği uyarısında bulunuyor.

Fransa’nın Bilim Konseyi Başkanı Jean-François Delfraissy, Le Monde gazetesine verdiği röportajda halkın sosyal mesafe kurallarına yeterince uymadığı gerekçesiyle vaka sayılarında artış görülebileceğini söyledi.

Delfraissy, “Virüs yavaş da olsa yayılmaya devam ediyor, artık çok daha kontrollü ama hala yayılıyor” dedi.


Gazeteciler, basın toplantısında maskesini çıkaran Bolsonaro’ya dava açıyor

Brezilya Gazeteciler Birliği, Corona virüsü testinin pozitif çıktığını açıklarken iyi olduğunu göstermek için muhabirlerin önünde maskesini çıkaran Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’ya dava açacağını açıkladı.

Bolsonaro’nun gazetecilerin hayatını tehlikeye attığını vurgulayan birliğin başkanı Paulo Jeronimo de Souza, “Ülke, sorumsuzluğu da aşan ve kamu sağlığını tehlikeye atan bu davranış karşısında sessiz kalamaz” dedi.

Daha önce Brezilya Yüksek Mahkemesi, Bolsonaro için maske takma zorunluluğu getirmişti.

Covid-19 salgınını önemsiz gibi göstermeye çalışmakla suçlanan Bolsonaro, dün virüse yakalanmayı yağmura yakalanmaya benzetmiş ve “Bir gün hepimiz ıslanacağız” demişti.


Bolsonaro yerli halklara Covid-19 yardımı verilmesini veto etti

Fotoğraf: Reuters

Güney Amerika’da salgından en fazla etkilenen ülke olan Brezilya’nın aşırı sağcı Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, yerli halklara temiz içme suyu, dezenfektan ve yeterli miktarda hastane yatağı sağlanmasını öngören yasanın ilgili hükümlerini veto etti.

Euronews’in haberine göre Başkanlık Sarayı’ndan yapılan açıklamada, Kongre tarafından onaylanan yasanın hükümlerinin, “kamu yararına karşı” ve “anayasaya aykırı” olduğu öne sürüldü.

Ayrıca söz konusu talepleri karşılamanın federal hükümet için gelir kaynakları olmadan yeni masraflar yaratacağı savunuldu.

Yerli toplumların haklarını savunan Instituto Socioambiental isimli sivil toplum kuruluşu, “Veto, bu toplulukların hayatta kalabilmesi için gerekli olan en düşük seviyeyi bile inkar ediyor” açıklamasında bulundu.

Brezilya’da yerli halkların nüfusu 850 bin civarında.


Oxfam’dan ‘Açlık Virüsü’ raporu

Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam, Corona virüsü salgınıyla bağlantılı açlığın, hastalığın kendisinden daha çok ölüme neden olabileceği uyarısında bulundu.

‘Açlık Virüsü’ (The Hunger Virus) adlı rapora göre bu yıl, ekonomik ve toplumsal sorunlar nedeniyle yaklaşık 122 milyon kişi açlık sınırında olabilir.

BBC Türkçe’nin aktardığı raporda, kitlesel işsizlik, gıda üretiminin ve tedarikinin aksaması ve yardımların azalmasının bunda büyük rol oynadığı ifade ediliyor.

Raporda, virüsün dünya geneline yayıldığı Nisan ayına kadar açlık nedeniyle yaşanan günlük ölümlerin pandemi sonrası günde 2 bin artış gösterebileceği de belirtiliyor.


Afrika’da vaka sayısı yarım milyonu aştı

Afrika kıtasında Corona virüsü vaka sayısı 500 bini aştı.

Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nin (Africa CDC) verilerine göre, kıta genelinde vaka sayısı 509 bin 584’e yükseldi.

Vaka sayısının en yüksek olduğu Afrika ülkeleri şöyle: Güney Afrika, Mısır, Nijerya, Gana, Cezayir ve Fas.

Covid-19’u atlatanların sayısı 247 bin 207’ye, hayatını kaybedenlerin sayısı 12 bine çıktı.

Can kaybı sayıları Mısır ve Güney Afrika’da 3 bin 500’ü aştı.


Koca: Bayramda il bazında birtakım kısıtlamalar olabilir

Dün gerçekleştirilen Bilim Kurulu Toplantısı sonrasında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yaklaşan ‘Kurban Bayramı’na yönelik tedbirlerin alınıp alınmayacağı ve sokağa çıkma kısıtlamasının olup olmayacağına yönelik bir soru üzerine, şu değerlendirmede bulundu:

“Bugün kısmen Bilim Kurulu’nda gündeme geldi, sesli tartışıldı ama bir öneri noktasına gelmedi. Özellikle önümüzdeki haftalar geçen hafta da bahsettiğim şekliyle salgının seyrine göre bu konudaki öneriler daha netleşmiş olur.

“Burada temelde ülke genelinde bir sokağa çıkma yasağı gündeme gelmedi ama birtakım tedbirlerin olabileceği, özellikle il bazında yer yer kısıtlamaların gündeme gelebileceği çünkü il bazında eğer vaka artışının yoğun olduğu iller söz konusu olursa oradaki tedbirleri biraz daha sertleştirmek gerekebilir.

“Bunu da bayrama doğru illerdeki vaka seyrine göre İl Hıfzıssıha Kurulları bütün kararları almaya zaten yetkili, dolayısıyla bu anlamda il bazında birtakım kısıtlamalar söz konusu olabilir. Gelecek hafta yine konuşmuş olacağız.”




Önceki Haber
Dink Cinayeti Davası: MİT görevlilerinin dinlenmesi talebi yine reddedildi
Sonraki Haber
'Çoklu baro' teklifinin 12 maddesi kabul edildi, baro başkanları nöbette