Ana SayfaDünyaCovid-19 pandemisinde can kaybı 630 bini aştı

Covid-19 pandemisinde can kaybı 630 bini aştı

HABER MERKEZİ – Dünya genelinde Corona virüsü vaka sayısı 15 buçuk milyona yaklaşırken, can kayıpları 630 bini geçti. DSÖ, gelecek yılın başlarına kadar Covid-19 aşısı beklenmemeli diye vurguluyor. Yeniden açılmanın ardından yükselişe geçen vaka sayılarının yavaş yavaş düşürülebildiği Türkiye’de ise yaklaşan Kurban Bayramı’na yönelik uyarılar yapılıyor. Gelişmeler sayfamızda.

 


ABD’de vaka sayısı 4 milyonu aştı

Johns Hopkins Üniversitesi’nin verilerine göre ABD’de Covid-19 vakalarının sayısı 4 milyon 7 bin 859’a ulaştı.

Verilere göre ülkedeki can kaybı ise 144 bine yaklaştı.

Covid-19 salgınında dünya çapında görülen vakaların 4’te 1’i ABD’de.


Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 18 kişi hayatını kaybetti, 913 yeni vaka tespit edildi 

Sağlık Bakanlığı, “Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu”nu paylaştı.

Bakanlığın verilerine göre son 24 saatte;

  • 913 vaka tespit edildi
  • 18 kişi yaşamını yitirdi
  • Bin 151 kişi hastalığı attı
  • 43 bin 443 test yapıldı

Yine bu verilere göre;

  • Toplam vaka sayısı 223 bin 315
  • Toplam can kaybı sayısı 5 bin 563
  • Toplam iyileşen sayısı 223 bin 315
  • Toplam test sayısı 4 milyon 446 bin 374


Sağlık Bakanlığı’ndan ‘testlerin doğruluğu düşük’ haberlerine dair açıklama

Sağlık Bakanlığı, Türkiye’de kullanılan tanı testlerinin doğruluğunun düşük olduğu haberi ile ilgili bir açıklama yaptı.

Bakanlık, mevcut tanı kitlerinin “duyarlılığının” yüzde 90’ın üzerinde olduğunu ifade etti.

Tanı kitlerinin yurt dışına denetime yollandığı ve pozitif vakaları yakalama oranının yüzde 40 çıktığı iddia edilmişti.


TTB: Pandemi önlemlerinde yaş ayrımcılığına son verilmeli

Covid-19 hastalığında risk grubunda yer aldıkları nedeniyle 65 yaş ve üzerindeki yurttaşlara salgın sürecinde bazı kısıtlamalar getirildiğini hatırlatan Türk Tabipleri Birliği (TTB), yaptığı yazılı açıklama ile “65 yaş ve üzeri yurttaşlarımızın sağlıklarının daha fazla olumsuz etkilenmesini önlemek için, bu gruba yönelik bütün kısıtlamalar ivedi olarak kaldırılmalı” çağrısında bulundu.

“Sokağa çıkma ve ikametten ayrılma kısıtlamasının esnetilerek 65 yaş ve üzerindeki yurttaşlarımıza her gün yalnızca 10.00 ile 20.00 saatleri arasında sokağa çıkabilme izni verilmesi de tıbben doğru bir yaklaşım değildir, bilimsel bir temeli yoktur. Söz konusu saatler mevsim ve iklim koşullarıyla da uyuşmamaktadır.

“Güneş sabahları 6’ya doğru doğmakta, akşam 8’den sonra batmaktadır. 65 yaş üstü bireylere güneşin ve sıcağın etkisinin yoğun olmadığı saatlerde yürüyüş yapmaları önerilmektedir. Kaldı ki 20.01-09.59 saatleri arasında 65 yaş ve üzeri yurttaşlarımızın sokağa çıkmasının nasıl bir olumsuz etki yaratabileceği konusunda da Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu tarafından yapılmış herhangi bir açıklama yoktur.”


Bilim Kurulu üyesi: Okulların açılmasında bayram süreci belirleyici olacak

Sağlık Bakanlığı bünyesindeki Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Tezer, okulların 31 Ağustos’ta açılıp açılmamasında bayram sürecinin belirleyici olacağını söyledi.

Hijyen, sosyal mesafe ve maske takmanın önemine dikkat çeken Tezer, bu kurallara uyulmazsa vaka sayılarının artabileceği uyarısında bulundu:

“Önümüzde önemli günler var. Kurban Bayramı yaklaşıyor. Ancak bu bayramda ziyaretlerimizi mümkünse yapmamamız gerekiyor. El öpmelerinin olmaması gerekiyor. Bundan önceki bayramda sokağa çıkma kısıtlaması vardı. Evlerden telefonla görüntülü arayarak büyüklerimizin, yakınlarımızın bayramlarını kutladık. Benzer şekilde aynı uygulamaları bu bayramda da yapmamız gerekiyor. Sohbetlerimizi kısa tutacağız, kalabalık yerlerden uzak kalacağız. Bunları sağlamazsak maalesef tekrar vaka artışlarını görebiliriz.”

DHA’ya konuşan Tezer, şu an vaka sayısı açısından kritik bir seviyede olunduğunu ifade ederek, okulların 31 Ağustos’ta açılıp açılmayacağına ilişkin şunları söyledi:

“Mevcut durumda vakalar azaldığı sürece bazı düzenlemeler yapmak şartıyla açılmasıyla ilgili sakınca görünmüyor. Ancak önümüzdeki 15 gün vaka sayılarını görmek ve değerlendirmek açısından oldukça önemli. Bayram süreci oldukça belirleyici olacak.

“Eğer bayramda şiddetle söylediğimiz sosyal mesafe, maske, hijyen kurallarına uymazsak, evlere gidip bayramlaşırsak, sürekli kurban kesimlerinde temasımızı artırırsak, uygun şartlarda kurbanlarımızı kesmezsek ardındaki süreçte vaka sayılarında artış olursa, tekrar ciddi bir şekilde sonuçlarını değerlendirmek gerekecek. ‘Okullar açılacak mı’, bence bayram süreci bunun için belirleyici olacak.”


‘Aile hekimlerine kişisel koruyucu ekipman dağıtımı durduruldu’

Aile hekimlerine ücretsiz olarak verilen kişisel koruyucu ekipman dağıtımının durdurulduğu iddia edildi.

Sözcü’den Erdoğan Süzer’in haberine göre, hekimlere “İhtiyacınız olan malzemeleri kendi cebinizden karşılayın” şeklinde bir yazı gönderildiği de öne sürüldü.

Gerekçe olarak salgında ‘normalleşme’ dönemine girildiği ifade edilirken, aile hekimlerinden Covid-19 tanısı konulan ve evlerinde karantinaya alınan hastalara her gün ev ziyaretleri yapmaları talimatı da verildiği belirtildi.

Aile Hekimleri Federasyonu Başkanı Özlem Sezen pandemi sürecinin devam ettiğini belirterek, “’Doktorların hakkı ödenmez’ deyip, maskeyi bile ödememek anlaşılır gibi değil. Bu düzelmeli” dedi.


Ücretsiz izni içeren paketin 5 maddesi kabul edildi

Ücretsiz izin süresinin uzatılmasını içeren “istihdam paketi”nin 5 maddeden oluşan birinci bölümü, Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Covid-19 salgını gerekçesiyle ücretsiz izin uygulamasının 3’er aylık sürelerle 30 Haziran 2021 tarihine kadar uzatabilmesi için Cumhurbaşkanı’na yetki veriliyor.

Belirli süreli iş veya hizmet sözleşmelerinde sürenin sona ermesi fesih engelinin istisnaları arasına ekleniyor.

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, görüşülen tekliften ‘işçiye açlık, patrona kıyak çıktığını’ söylüyor.


Bakan Selçuk: Okulların açılması konusunda dört senaryo üzerinde çalışıyoruz

Fotoğraf: İHA

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, okulların 31 Ağustos’ta açılması için hazırlıkların tamamlandığını ancak nihai kararın Bakanlar Kurulu tarafından yapılacak değerlendirmeler sonucunda ve salgın konusundaki güncel gelişmeler ışığında verileceğini söyledi.

CNN Türk yayınına konuk olan Bakan Selçuk, dört senaryo üzerinde durulduğunu söyledi.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre Milli Eğitim Bakanlığı’nın okullarla ilgili hazırladığı dört senaryo şöyle:

  • Kısıtlamasız eğitim: Bu senaryoda okulların herhangi bir sınırlama olmadan tamamen açık olması öngörülüyor.
  • İnternet üzerinden eğitim: Bakan Selçuk’un dile getirdiği ikinci senaryo, salgın nedeniyle eğitimin tamamen internet üzerinden sürdürülmesi olasılığını kapsıyor. Eğitim Bakanı bu senaryo için gerekli çalışmaların yapıldığını ifade ediyor.
  • Seyreltilmiş eğitim: Bu senaryoya göre okullar belli günlerde açık olacak ve öğrenciler sınıflarda derslere girecek. Ancak sınıf mevcudu bölünerek, farklı günlerde okula gidecek, ders saatleri de azaltılacak. Derslerin bir kısmı ise internet üzerinden verilecek.
  • Riskli illerde eğitim: Vaka sayılarının yüksek seyrettiği ve salgın riskinin arttığı illerde eğitimde kısıtlamalara gidilirken, diğer illerde kısıtlamasız eğitim verilmesi de Eğitim Bakanlığı’nın üzerinde durduğu senaryolar arasında.

Brezilya’da günlük Corona virüsü vaka sayısında rekor

Brezilya | Fotoğraf: AFP

Covid-19 pandemisinden en ağır etkilenen ülkeler arasında yer alan Brezilya’da son 24 saatte yaklaşık 68 bin yeni vaka tespit edildi.

Böylelikle ülkede günlük en yüksek vaka sayısı saptanmış oldu.

Son bir gün içinde bin 284 kişi de virüs nedeniyle hayatını kaybetti.

Ülkede toplam vaka sayısı 2 milyonu geçerken, toplam can kaybı da 80 binin üzerinde.


Bakan Koca’dan Kurban Bayramı uyarısı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kurban Bayramı’nda alınması gereken tedbirlerle ilgili şu tavsiyelerde bulundu:

  • Bayramda memleketine gidecek olanlar, trafik yoğunluğuna kalmadan yola çıkmalı
  • Taşıtlarda kalabalık olmamalı, tedbirlere uyulmalı
  • Bayram namazı açık alanda, mesafe kuralına uyularak kılınmalı
  • Kurban kesiminde ve et dağıtımında hijyene normalden daha fazla dikkat edilmeli
  • Toplu bayramlaşma yapılmamalı, kalabalık bayram yemekleri düzenlenmemeli
  • Ziyaretler sınırlı tutulmalı, bayramlaşmalar mümkün olduğunca telefonla yapılmalı

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Sosyal medya düzenlemesi Meclis Adalet Komisyonu'nda
Sonraki Haber
İşten çıkarma uzatılabilecek: "İstihdam paketi” Meclis’te kabul edildi