Ana SayfaDünyaCovid-19 salgını: Dünya genelinde vaka sayısı 12 milyon sınırında

Covid-19 salgını: Dünya genelinde vaka sayısı 12 milyon sınırında

HABER MERKEZİ – Yeni tip Corona virüsünün yol açtığı Covid-19 kaynaklı can kaybı sayısı 550 bine yaklaşıyor. Pandemide toplam vaka sayısı da 12 milyon sınırında. ABD’nin ayrılacağını bildirdiği DSÖ, “Salgın hızlanmaya devam ediyor, henüz zirve yapmadığı net” uyarısında bulunuyor. “Normalleşme” dönemindeki Türkiye’de ise toplam 5 bin 282 kişi ölürken, günlük vaka artışları halen binlerin üzerinde. Öne çıkan gelişmeler sayfamızda.

 


Antep Valisi: Kentteki vaka artışı tehlikeli boyuta ulaşıyor

Sağlık Bakanı Fahretin Koca, son üç gün ortalamasıyla en çok vakanın görüldüğü yedi illin; İstanbul, Ankara, Antep, Konya, Mardin, Diyarbakır ve Urfa olduğunu söylemişti.

Bakanın bu açıklamasından sonra Gaziantep Valisi Davut Gül, Twitter üzerinde kentte Covid-19 vakalarında artışın tehlikeli boyuta ulaştığı uyarısında bulundu.


Bakan Koca son üç gün ortalamasıyla en çok ve en az vakanın görüldüğü illeri açıkladı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu.

Sekiz ilde asker uğurlama törenlerinin yasaklandığını belirten Koca, “Din görevlilerimiz, toplu ibadet kaynaklı merasimleri önlemek için çalışma başlattı. Düğünlerde gözlemci bulundurulması konusunda hazırlık söz konusu” dedi.

Diyarbakır, Konya ve Antep başta olmak üzere bazı yerlerde hastalığın pik seviyesine ulaştığını söyleyen Bakan Koca, “İstanbul’un piki tamamladığını giderek aşağı düştüğünü görüyoruz. Ama Anadolu’daki illerimizi. Eskişehir, Ankara, Kütahya, Sakarya gibi daha tamamlamadığını ve devam ettiğini görüyoruz” diye konuştu.

En çok ve en az vaka görülen iller

Bakan Koca, son üç gün ortalamasıyla en çok vakanın görüldüğü yedi illin; İstanbul, Ankara, Antep, Konya, Mardin, Diyarbakır ve Urfa olduğunu söyledi.

En az sayıda vaka görülen yedi ilin ise, Dersim, Artvin, Iğdır, Erzincan, Bayburt, Kırklareli ve Bilecik olduğunu belirtti.

“Aşıyla ilgili hayvan çalışmaları devam ediyor” diyen Koca, “Eylül ve Ekim ayında klinik çalışmalarına geçebileceğimizi düşünüyorum. Esas çalışmalar klinik çalışmalar” diye konuştu.

Ülke genelinde Kurban Bayramı’nda sokağa çıkma yasağının gündeme gelmediğini ancak bayram için il bazında yer yer kısıtlamaların gündeme gelebileceğini ifade eden Bakan Koca, ““Bayrama göre illerdeki vaka seyrine göre il hıfzıssıhha kurulu bu anlamda il bazında bir takım kısıtlamalar söz konusu olabilir” dedi.


Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 22 kişi hayatını kaybetti, bin 41 vaka tespit edildi

Sağlık Bakanlığı, “Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu”nu paylaştı.

Bakanlığın verilerine göre son 24 saatte;

  • Bin 41 vaka tespit edildi
  • 22 kişi yaşamını yitirdi
  • 2 bin 219 kişi hastalığı attı
  • 49 bin 302 test yapıldı

Yine bu verilere göre;

  • Toplam vaka sayısı 208 bin 938
  • Toplam can kaybı sayısı 5 bin 282
  • Toplam iyileşen sayısı 187 bin 511
  • Toplam test sayısı 3 milyon 782 bin 520


Romanya’da en yüksek vaka sayısı kayıtlara geçti

Romanya’da ilk Covid-19 vakasının ortaya çıkmasından bu yana, en yüksek sayıdaki günlük vaka sayısı kayıtlara geçti.

Son 24 saatte 555 vaka tespit edildi. Ülkedeki toplam vaka sayısı ise 30 bin 175’e çıktı.

Ülkede en son 500’den fazla vaka, 523 vakanın tespit edildiği 11 Nisan’da açıklanmıştı.

Şu ana dek Romanya’da Covid-19’dan ölenlerin sayısı ise bin 817.

Hollanda ve Avusturya, artan vaka sayıları nedeniyle Balkan ülkelerine yönelik yeni önlemler almıştı.

Hollanda hükümeti, Sırbistan ve Karadağ vatandaşlarına sınırlarını yeniden kapatırken, Avusturya, Romanya, Bulgaristan ve Moldova’ya seyahat edilmemesi uyarısı yaptı.


Çin, ABD’nin DSÖ’den ayrılma kararını eleştirdi

Çin Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian, ABD’nin Dünya Sağlık Örgütü’nden (DSÖ) çekilme kararının gelişmekte olan ülkelere çok büyük bir olumsuz etkisi olacağını belirtti.

ABD Başkanı Donald Trump, DSÖ’yü Çin’in kontrolü altında olmakla suçlamış ve örgütten ayrılma kararı aldığını duyurmuştu.

Trump, DSÖ’nün salgının ilk aşamalarında Çin’le birlikte hareket ederek dünyayı yanlış yönlendirdiğini iddia ediyor.

BBC Türkçe’deki habere göre ABD, DSÖ’ye en büyük fonu sağlayan ülke. Yıllık 400 milyon dolarlık bu katkı, 2019’da DSÖ’nün toplam bütçesinin yüzde 15’ini oluşturuyordu.

Dün yapılan duyuruya göre ABD, örgütten 6 Temmuz 2021’de ayrılacak.


16 ilde ‘asker uğurlama’ etkinliklerine kısıtlama

İstanbul ve Ankara’nın da aralarında olduğu 16 kentte konvoylu, eğlenceli ‘asker uğurlama’ etkinliklerine yasak geldi.

Bir süredir söz konusu etkinliklerde Corona virüsünün yayılmaması için uyulması gereken kurallar hiçe sayılmış, sosyal mesafe unutulmuştu.

Bunun üzerine alınan karar gereği, askere gidecek kişiler belirlenen yasaklara uyacaklarına dair taahhütname imzalayacaklar.

Asker adayı, sosyal mesafe ve temizlik kurallarına uyacağını taahhüt edecek. ‘Asker uğurlama’ etkinliği, eğlencesi ve araç konvoyu gibi toplu faaliyetleri yapmayacağı da taahhütnamede yer alıyor.

Yine alınan karar gereği, asker adayları bu kurallara aykırı hareket eden yakınlarını ve arkadaşlarını da uyarmak ve kolluk kuvvetlerine bildirmekle sorumlu olacak.

Aynı kararlar kapsamında, asker adaylarını otogardan uğurlamaya sadece birinci derece yakınları gidebilecek. Kurallara uymayanlara idari para cezası uygulanacak.

Kısıtlamalar şu illerde geçerli: İstanbul, Ankara, Kocaeli, Mersin, Malatya, Hatay, Maraş, Kastamonu, Bursa, Denizli, Ardahan, Trabzon, Samsun, Ordu, Karaman, Kırşehir.


DİSK-AR raporu yayınlandı: Covid-19 işçileri nasıl etkiledi?

DİSK Araştırma Merkezi (DİSK-AR), “Covid-19 İşçileri Nasıl Etkiledi?” başlıklı alan araştırmasının sonuçlarını açıkladı.

Buna göre, araştırmaya katılan işçilerin yüzde 36’sı salgın sürecinde ücret ve gelir kaybı yaşadı.

Araştırma, bu süreçte işçi kadınların daha olumsuz etkilendiğini de ortaya koydu.


Covid-19 testi pozitif çıkan Bolsonaro’dan açıklama

Corona virüsü testi pozitif çıkan Brezilya’nın aşırı sağcı Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, Covid-19’a yakalanmayı “yağmura yakalanmaya” benzetti ve “Bir gün hepimiz ıslanacağız” dedi.

Ateşinin 38 dereceye çıktığı belirtilen Bolsonaro, dün testinin pozitif çıktığını öğrendikten sonra kameraların karşısına çıkıp şunları söyledi:

“İyiyim. Normalim. Hatta dışarı çıkıp yürümek istiyorum ama doktorlar tavsiye etmediği için bunu yapamıyorum. Dinamik biri olduğumu düşününce sanki hastalığı daha önce de geçirmiş gibiyim. Ben devlet başkanıyım ve cephe hattındayım. Halkın arasında olmalıyım.”

Daha önce pandemi için “basit bir grip” diyen Bolsonaro, geçtiğimiz hafta mahkeme kararıyla maske takmaya zorlanmıştı.

Brezilya, ABD’nin ardından dünyadan en fazla Corona virüsü vakasının görüldüğü ikinci ülke. Ülkede salgında hayatını kaybedenlerin sayısı 66 binin üzerinde.

  • BBC Türkçe’deki haberin tamamı BURADA

Rusya’da vaka sayısı 700 bini geçti

Rusya’da, son 24 saatte 6 bin 562 kişide daha Corona virüsü tespit edilmesiyle vaka sayısı 700 bin 792’ye yükseldi.

Ülkede son 24 saatte can kaybı sayısı 173 artarak 10 bin 667’ye ulaştı.

Başkent Moskova’da ise son 24 saatte vaka sayısı 621 artarak 226 bin 795’e, can kaybı sayısı 28 artarak 4 bin 27’ye çıktı.

Yetkililerin açıklamasına göre, ülkede bugüne kadar yapılan test sayısı 21 milyon 700 bini geçti.


DSÖ’den ABD açıklaması: Talihsiz bir karar

Fotoğraf: AFP

Dünya Sağlık Örgütü’nün Covid-19 salgını özel temsilcisi Dr. David Nabarro, ABD Başkanı Donald Trump’ın örgütten çekilme kararı için ‘talihsiz’ değerlendirmesinde bulundu.

BBC Radio 4 yayınında kendisine yöneltilen soruları yanıtlayan Nabarro, şunları söyledi:

“Dünya çok büyük ölçekte bir sağlık kriziyle karşı karşıya, son altı ay korkunç şekilde kötü geçti ve korkarım önümüzdeki 6 ay çok daha kötü olacak.

“Daha bu virüs hakkında ve bununla nasıl mücadele edeceğimiz hakkında bilmemiz gereken çok şey var. Bu süreçte DSÖ’nün bütçesi açısından en önemli ülkenin çekilme kararı alması çok talihsiz.

“Tüm dünya liderleri, tüm dünya ulusları virüsle mücadele etmek için birlikte çalışmalı. ABD’nin çekilmesi, dünyanın ihtiyacı olan şey değil.”

DSÖ’nün yılın başında Tayvan’dan gelen Corona virüsü uyarılarını dikkate almamayı seçtiği iddialarını da reddeden Nabarro, “Tayvan halkı ve kurumlarıyla DSÖ arasındaki iletişim hiçbir şekilde etkilenmedi. DSÖ çalışanları oturup favori ülkelerini seçmiyorlar. Sorunlar ortaya çıktığında yapabilecekleri en iyi şekilde bununla mücadele ediyorlar” ifadelerini kullandı.


OECD’ye göre salgının ikinci dalgası 80 milyon kişiyi işsiz bırakabilir

37 üyeli Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), Corona virüsü salgınının ikinci dalgasının işsizlik oranını yüzde 12’ye çıkarabileceğini bildirdi.

OECD üye sayısına göre bu, 80 milyon kişinin işsiz kalabileceği anlamına geliyor.

OECD, 37 üyesindeki toplam işsizlik oranının Nisan’da 10 yılın zirvesine çıkarak yüzde 8,5 olduğunu, Mayıs ayında ise bu oranının 8,4’e indiğini duyurdu.

2020 yılının sonunda bu oranının yüzde 10’a varması bekleniyor. 2019 yılında işsizlik oranı yüzde 5,3 olmuştu.

BBC Türkçe’deki haberin tamamı BURADA


Pandemi nedeniyle bir milyar insan açlık tehdidi altında

Corona virüsü salgını, uzmanlara göre açlık sorununu daha da derinleştirebilir.

Almanya Açlıkla Mücadele Örgütü (Welthungerhilfe), küresel çapta açlık sorunu yaşayan insan sayısının yakın gelecekte bir milyara çıkabileceği uyarısında bulundu.

Welthungerhilfe Başkanı Marlehn Thieme, geçtiğimiz yıl dünya üzerinde, yaklaşık 820 milyon insanın açlık sorunu ile mücadele etmek zorunda kaldığını dile getirdi.

“Çok sayıda insan Covid-19’a yakalanıyor, işini kaybeden çok fazla insan var, ekonomi dramatik bir biçimde çöküyor, gıda fiyatları yükseliyor ve sağlık sistemleri bu mevcut durumla başa çıkamıyor” diyen Thieme, buna ek olarak Afrika ve Asya’nın bazı bölgelerinde yaşanan çekirge akınlarının durumu daha da kötüleştirdiğini ifade etti.

Birleşmiş Milletler’in (BM) Gıda Hakkı Özel Raportörü Olivier De Schutter de pandeminin şu ana dek 250 milyondan fazla insanı açlıktan ölüm sınırına getirdiğini belirtti.

  • DW Türkçe’deki haberin tamamı BURADA

DSÖ: Salgın hızlanmaya devam ediyor, henüz zirve yapmadığı net

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Corona virüsü salgınının hızlanmaya devam ettiğini ve salgının henüz zirve yapmadığının net olduğunu söyledi.

Sadece geçen haftasonu 400 bin yeni vakanın görüldüğünü vurgulayan Ghebreyesus, can kaybı sayısının da günlük 5 ila 6 binde sabitlenmiş gibi göründüğünü belirtti.

Ancak DSÖ yetkilisi Dr. Mike Ryan, Haziran ayında artan vaka sayısının henüz can kayıplarına dönüşmediğini ve bunun olmamasını ummakla birlikte, ölü sayısında keskin bir yükseliş görülebileceğini vurguladı.

Bu arada DSÖ, 293 bilim insanının yazdığı ve kuruluşu virüsün havadan bulaşma olasılığını kabul etmemekle suçlayan mektubuna da yanıt verdi.

DSÖ yetkilisi Dr. Benedatta Allegranzi, kapalı, kalabalık yerlerde virüsün havadan bulaşma ihtimalinin gözardı edilemeyeceğini belirtti.


Bilim Kurulu toplanıyor

Sağlık Bakanlığı bünyesindeki Koronavirüs Bilim Kurulu, bir kez daha salgında gelinen son durumu değerlendirecek.

Toplantının ardından saat 19.00’da Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın basın açıklaması yapması bekleniyor.

Sağlık Bakanlığı’nın internet sitesinde yer alan “Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu”nun güncel verilerine göre, dün 50 bin 545 test yapıldı, bin 53 kişiye Covid-19 tanısı konuldu. Toplam vaka sayısı 207 bin 897’ye çıktı.

19 hastanın daha yaşamını yitirmesiyle toplam can kaybı sayısı 5 bin 260’a yükseldi.

Bakanlığın verilerine göre yoğun bakımdaki Covid-19 hasta sayısı bin 152, solunum cihazına bağlı hasta sayısı da 400.




Önceki Haber
Dink Cinayeti Davası: Hrant Dink'e yönelik eylem istihbaratı gelmedi
Sonraki Haber
13 kurşunla Uğur, 13 yaşında Fatma bize bakıyor