Ana SayfaDünyaCovid-19 salgını: Vaka sayılarında artış eğilimi sürüyor

Covid-19 salgını: Vaka sayılarında artış eğilimi sürüyor

HABER MERKEZİ – Dünya genelinde Corona virüsü vaka sayısı 17 milyon 500 bine, can kayıpları da 680 bine yaklaşıyor. Türkiye’de ise bir süre 900’e doğru inen günlük yeni vaka sayısı yeniden tırmanışa geçti. Gelişmeler sayfamızda.

 


Türkiye ile Rusya arasında tarifeli uçuşlar yeniden başladı

Türkiye ile Rusya arasında Covid-19 nedeniyle durdurulan tarifeli uçuşlar yeniden başladı.

İstanbul’dan Moskova’ya bu gece yapılan Türk Hava Yolları (THY)’nın ilk uçuşunda 50 yolcu yer aldı.

İstanbul-Moskova uçuşları, günde karşılıklı üç sefer şeklinde gerçekleştirilecek.

Öte yandan THY, 9 Ağustos itibariyle Antalya-Moskova seferlerine başlayacak.

2 Ağustos itibariyle İstanbul -St Petersburg arasında haftada 5 gün karşılıklı sefer düzenlenecek.

İstanbul-Rostov uçuşları 3 Ağustos’ta, İstanbul’dan Soçi, Krosnodar ve Kazan uçuşları haftada üç gün olacak şekilde 17 Ağustos’tan itibaren karşılıklı gerçekleştirilecek.


Nedeni vaka artışı: Britanya’da normalleşme adımları askıya alındı

Britanya Başbakanı Boris Johnson, Covid-19 vakalarındaki artış nedeniyle 1 Ağustos’ta açıklamayı düşündükleri önlemleri gevşetme planlarının ertelendiğini açıkladı.

Johnson, ülkenin kuzeyinde vaka artışı gözlendiğini belirterek, karantina önlemlerini hafifletmeye yönelik hazırladıkları planı iki hafta ertelediklerini söyledi.

Johnson, sinema, ibadet yerleri, müze ve galerilerde 8 Ağustos’tan itibaren maske kullanımının zorunlu olacağını kaydetti.

Johnson, önlemleri gevşetme planı dahilinde 1 Ağustos’ta bowling salonları, buz pistleri ve gösteri merkezlerinin açılmasının planlandığını ancak yeni tedbirler kapsamında bu kararın da ertelendiğini aktardı.

Britanya’da 23 Mart’ta başlayan kısıtlamalarda 13 Mayıs’ta kısmi gevşemeye gidilerek egzersiz için dışarı çıkışlara getirilen sınırlama kaldırılmış, inşaat ve imalat sektörü işçileri gibi evden çalışmaları mümkün olmayanların da işbaşı yapmalarına izin verilmişti.

Ülkede şu ana kadar 303 bini aşkın vaka tespit edilirken, 46 bin 119 kişi ise hayatını kaybetti.


Adıyaman’da toplu düğün ve bayram yemekleri yasaklandı

Adıyaman İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu, düğün, mevlit ve bayramda toplu yemek ikramını yasakladı.

Vali Mahmut Çuhadar başkanlığında toplanan kurul Covid-19 salgınının toplum sağlığı ve kamu düzeni açısından oluşturduğu riski yönetme, sosyal izolasyonu temin, güvenli mesafeyi koruma ve yayılım hızını kontrol altında tutmak amacıyla yeni kararlar aldı.

Buna göre;

  • İl genelinde gerçekleşecek bayram ziyareti, düğün, mevlit gibi törenlerde, organizasyonlarda yemek ikramı, servisi yapılmasının yasaklanmasına, törenlerde, organizasyonlarda kişiler arası mesafenin aynı aile bireyleri dışındaki kişiler için asgari 1 metre olması gerektiği kuralının aksatılmadan uygulanmasına karar verildi.
  • Kalabalık ortamlarda Corona virüsü bulaşma riski artacağından, cenaze törenlerinin mümkün olduğunca az kişinin katılımı ile yapılmasının sağlanması, cenazelerin evlere götürülmemesi, cenazelerin defni sırasında sosyal mesafe kurallarına uyulması ve maske takma konularında belediye yetkilileri, muhtarlar ve ilgili kurumların gerekli uyarı, denetimleri yapmalarına, ilimiz genelinde hastalık yayılmasının önüne geçilebilmesi için toplu taziye kabulü, taziye ziyaretlerinin yasaklanmasına, Covid-19 hastalığı bulaşma riski nedeniyle ilimiz genelinde hastaların ziyaretçi kabulü ve hasta ziyaretlerinin yasaklanmasına karar verildi.

DSÖ duyurdu: Covid-19 salgınında dünya genelinde günlük vaka sayısı rekor kırdı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından açıklanan raporda bugün dünya genelinde Covid-19 salgınında rekor sayıda vaka artışı yaşandı.

DSÖ, son 24 saatte 292 bin 527 yeni vaka tespit edildiğini, 6 bin 812 kişinin de hayatını kaybettiğini duyurdu.

Günlük vaka sayılarındaki en çok artış ise ABD, Brezilya, Hindistan ve Güney Afrika’da yaşandı.

DSÖ’nün 24 Temmuz’daki raporunda ise dünya genelinde günlük 284 bin 196 yeni vaka tespit edilmiş, hayatını kaybedenlerin sayısı ise 9 bin 753 olarak kayıtlara geçmişti.

Geçen hafta ise 40 ülkede günlük vaka sayısı rekor kırmıştı.

Avusturalya, Japonya, Hong Kong, Bolivya, Sudan, Etiyopya, Bulgaristan, Belçika, Özbekistan ve İsrail vaka sayılarının artışa geçtiği ülkelerin başında geliyor.

John Hapkins Üniversitesi’nin verilerine göre, vaka sayısı 17 milyon 500 bine, can kayıpları da 680 bine yaklaşıyor.


Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 17 kişi hayatını kaybetti, vaka sayısı 230 bini geçti

Sağlık Bakanlığı, “Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu”nu paylaştı.

Bakanlığın verilerine göre son 24 saatte;

  • 982 vaka tespit edildi
  • 17 kişi yaşamını yitirdi
  • 996 hastalığı attı
  • 46 bin 492 test yapıldı

Yine bu verilere göre;

  • Toplam vaka sayısı 230 bin 873
  • Toplam can kaybı sayısı 5 bin 691
  • Toplam iyileşen sayısı 214 bin 535
  • Toplam test sayısı 4 milyon 800 bin 823


Yunanistan’daki mülteci kamplarında sokağa çıkma kısıtlamaları uzatıldı

Yunanistan’da, mülteci kamplarına Mart ayında getirilen sokağa çıkma kısıtlamaları 31 Ağustos’a kadar uzatıldı.

Göç Bakanlığı’nın açıklamasında “Corona virüsü vakalarının yeniden ortaya çıkması ve yayılmasının önlenmesi” olduğu belirtildi.

Yunanistan’da Corona virüsü salgınından toplam can kaybı 203.

AFP’nin haberine göre kamplarda Covid-19’dan ölen yok. Kapasitesi 6 bin100 olan kamplarda 26 binden fazla mülteci kalıyor.

Yunanistan havalimanları ile sınırlarının turizme açılması ve sokağa çıkma kısıtlamalarının kaldırılmasıyla ülkede vaka sayısında artış görülmeye başlandı.


ABD’de ilk kez Corona virüsüne yakalanan bir köpek yaşamını yitirdi

ABD’nin New York eyaletinin Staten Island bölgesinde Corona virüsüne yakalanan ilk köpek olan 7 yaşındaki Alman kurdu öldü.

Buddy isimli köpeğin sahibi Robert Mahoney yaptığı açıklamada, köpeğinin Nisan ayı ortasında nefes almakta zorlandığını bunun üzerine köpeği veterinere götürdüğünü ve yapılan virüs testinin pozitif çıktığını ifade etti.

İlaç tedavisine rağmen, Buddy’nin nefes alma zorluğu çekmeye devam ettiğini ve iştahsızlık yaşadığını ifade eden Mahoney, 3 aylık hastalık sürecinin ardından köpeğinin 11 Temmuz’da öldüğünü açıkladı.

ABD Tarım Bakanlığı verilerine göre, şu anda kadar ülkede 25 kedi ve köpeğin Covid-19 testi pozitif çıktı.


Fransa’da vaka sayısı bir haftada yüzde 54 arttı

Fransa’daki Corona virüsü vakalarının sayısı geçtiğimiz haftaya göre bu hafta, yüzde 54 arttı.

Son 24 saatte bin 377 kişide virüs tespit edildi. 16 kişi ise yaşamını yitirdi.

Fransa Kamu Sağlığı Kurumu’nun açıklamasına göre tüm yaş gruplarında artış yaşandı. Ancak en çok artış, 20-30 yaş arasında görüldü.

Yoğun bakımdaki hasta sayısı sabit kalırken, hastaneye kaldırılan kişi sayısı arttı.


Bakan Selçuk: Kısa çalışma ödeneğini 1 ay uzatıyoruz

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, ‘Kısa Çalışma Ödeneği’nin 1 ay süreyle uzatılacağını duyurdu.


‘Corona’ etkisi: Almanya ve Fransa ekonomilerinde tarihi küçülme

Corona virüsü salgınından en çok etkilenen Avrupa ülkelerinden Fransa ve Almanya’nın ekonomileri tarihi bir daralmaya tanıklık ediyor.

Euro Bölgesi’nin ikinci büyük ekonomisi olan Fransa ekonomisi, salgını nedeniyle 2020 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 13,8 küçüldü.

Avrupa’nın en büyük ekonomisi Almanya’da ise ekonomi, Perşembe günü açıklanan verilere göre, yılın ikinci çeyreğinde, bir önceki çeyreğe göre yüzde 10,1 oranında küçüldü.

Dün ABD Ticaret Bakanlığı’nın yılın ikinci çeyreğine ilişkin yayınladığı raporuna göre Corona virüsü salgınının etkisiyle ülke ekonomisi yüzde 32,9 oranında daralmıştı.


Bilim Kurulu üyesi: Yoğun bakım hasta sayısının artık neden verilmediğini net olarak bilmiyorum

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, bakanlığın günlük virüs tablosundaki değişiklik üzerine başlayan tartışmalara dair konuştu.

“Ağır hasta sayısı” önceki gün tabloya ilk kez eklenmişti. Yoğun bakım hasta sayısı ve entübe hasta sayısı tablodan çıkarıldığı için de “Ağır hasta sayısının” tam olarak neye karşılık geldiği anlaşılamamış ve bu durum kamuoyunda tartışma yaratmıştı.

Katıldığı CNN Türk yayınında konuya ilişkin açıklama yapan Kara, “Yoğun bakım hasta sayısının artık neden verilmediğini kesin net olarak bilmiyorum” dedi.


TTB Başkanı Adıyaman: Sağlık Bakanlığı, salgınla ilgili durumu kendi istediği gibi yansıtıyor

Sağlık Bakanlığı’nın her gün paylaştığı “Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu”ndan çıkartılan parametrelere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman, bakanlığın bunu ‘uluslararası standart’ olarak duyurmasına tepki gösterdi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, önceki gün yaptığı açıklamada “Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosunda, bundan sonra, salgın boyunca oluşan uluslararası standarda uygun olarak, Ağır Hasta sayısı da verilecek. Yeni ve toplam hasta sayısına ek olarak, seyir hakkında detaylı bilgi sunması için Zatürre Oranı gösterilecek” demişti. Tablodan çıkarılan parametreler ise entübe ve yoğun bakımdaki hasta sayılarıydı.

Değişikliği, Sağlık Bakanlığı’nın Covid-19 salgınıyla ilgili durumu kendi istediği gibi yansıtma çabası olarak değerlendiren Adıyaman, “Bu standart başından beri uygulanmadı. Şimdi de birtakım şeyler sanki uluslararası standartlara uygun olacakmış gibi saklama ihtiyacı duyuyorlar” dedi.

Adıyaman, değerlendirmesini şöyle sürdürdü:

“Yoğun bakım ve entübe hasta sayısının tablodan kaldırılmış olması hastalarımızın yoğun bakımlarda, entübe olarak can mücadelesi verdikleri bir ortamda durumun ciddiyetiyle tezat oluşturmakta ve halkın bu ciddiyeti algılayamamasına ve uyumunun sağlanamamasına neden olmaktadır.

“İki parametrenin tablodan kaldırılmış olmasına epidemiyoloji bilimi içerisinde anlam aramak boşa bir çabadır. Türkiye pandeminin başından bu yana veri paylaşımında ‘uluslararası standartlara’ uyan bir çizgi izlememiştir, bu değişikliğin de bilimsel ve salgın yönetimi ilkeleriyle bir ilişkisi kurulamamaktadır. Uluslararası standartlara göre verileri revize ettiğini belirten Sağlık Bakanlığı öte yandan DSÖ’nün önerdiği ölüm bildirim kodlarını benimsememiştir. Gerek hasta gerekse ölüm sayılarının gerçek boyutu bilinememektedir.”

TTB) Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman’ın açıklamalarının tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.


 




Önceki Haber
Yönetmen Alan Parker hayatını kaybetti
Sonraki Haber
8. Boğaziçi Film Festivali Ekim ayında düzenlenecek