Ana SayfaDünyaCovid-19 salgını: Vaka sayısı 11 milyon 500 bini geçti

Covid-19 salgını: Vaka sayısı 11 milyon 500 bini geçti

HABER MERKEZİ – Covid-19 salgınında günlük küresel vaka sayılarında artış sürüyor. Toplam vaka sayısı 11 buçuk milyonu aştı. Can kaybı 540 bine yaklaşıyor. “Normalleşme” dönemine geçen Türkiye’de toplam 5 bin 241 kişi ölürken, vakalarda endişe edici artış var. Son üç günde ortalama vaka sayısının en çok arttığı illerin İstanbul, Ankara, Antep, Mardin, Konya, Bursa ve Diyarbakır olduğu açıklandı. Öne çıkan gelişmeler sayfamızda.

 


ABD’de can kaybı 130 bini geçti

ABD’de Covid-19 nedenli can kaybı 130 bini geçti.

Johns Hopkins Üniversitesi’nin verilerine göre, ülkede 2,9 milyon da vaka bulunuyor.

Ülkede en çok can kaybı da New York’ta yaşandı. Eyaletteki can kaybı, 32 bini geçti.

ABD dünya genelinde Covid-19 nedenli en çok can kaybı ve vakanın görüldüğü ülke.

Bu ülkeyi 65 bin can kaybı ile Brezilya takip ediyor.


Bartın’da bir köy ve Malatya’da bir mahalle karantinaya alındı

Bartın’da Kumluca beldesine bağlı Kirsinler köyü ile Malatya’nın Akçadağ ilçesindeki Çevirme mahallesi karantinaya alındı.

Kirsinler köyündeki bir nişan töreni sonrası vaka görülmesi üzerine Ulus Umumi Hıfzıssıhha Meclisi’nin kararıyla köyün tamamı ikinci bir karara kadar karantinaya alındı.

Kararda ayrıca buradaki iki ayrı blokta oturan kişilerin ikametlerinde kalmasının sağlanmasına, apartmana başkalarının girişine izin verilmemesine ve karantina tedbirlerinin uygulanmasına karar verildiği belirtildi.

Malatya Valiliği de Akçadağ ilçesindeki Çevirme Mahallesi’nin karantinaya alındığını duyurdu.

Açıklamada, mahallede vakaların tespit edilmesi nedeniyle İlçe Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla karantina kararının alındığı belirtildi.


Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 16 kişi hayatını kaybetti, bin 86 vaka tespit edildi

Sağlık Bakanlığı, “Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu”nu paylaştı.

Bakanlığın verilerine göre son 24 saatte;

  • Bin 86 vaka tespit edildi
  • 16 kişi yaşamını yitirdi
  • 2 bin 315 kişi hastalığı attı
  • 52 bin 193 test yapıldı

Yine bu verilere göre;

  • Toplam vaka sayısı 206 bin 844
  • Toplam can kaybı sayısı 5 bin 241
  • Toplam iyileşen sayısı 182 bin 995
  • Toplam test sayısı 3 milyon 682 bin 673


Nedeni vaka artışı: Yunanistan Sırbistan’la olan sınır kapılarını kapattı

Yunanistan, Sırbistan’daki Covid-19 vakalarının yükselmesi üzerine, bugünden itibaren Sırbistan ile tüm sınır kapılarının bir hafta boyunca kapatılacağını duyurdu.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre, Sırbıstan’da vakaların artması üzerine dün başkent Belgrad’da kısıtlama önlemleri yeniden yürürlüğe konulmuştu.

Ülkede son 24 saatte 302 yeni vaka kayıtlara geçerken, toplam vaka sayısı 16 binin üzerine, ölü sayısı da 311’e yükseldi.

Ülkede Mayıs ayında günde 50 dolayında vaka tespit ediliyordu.


Mahkeme ‘ihlal cezası geçersiz’ demişti: Emniyet: ‘Corona’ tedbirlerini ihlal edenlere polisin tutanak yetkisi var

Adana’da Covid-19 tedbirlerini ihlal ettiği gerekçesiyle polisin para cezası verdiği yurttaş mahkemeye başvurmuştu.

Sözcü’den Asuman Aranca’nın haberine göre başvuruyu değerlendiren Adana 5. Sulh Ceza Hakimliği, 789 liralık para cezasının geçersiz olduğuna karar vermişti.

Konuyla ilgili Emniyet Genel Müdürlüğü’den (EGM) yapılan açıklamada polislerin Corona virüsü tedbirlerine aykırı davrananlara mevzuata göre idari yaptırım uygulandığı kaydedildi.

“Koronavirüs’ün (Covid-19) Türkiye’de yayılmasını engellemek amacıyla alınan tedbirlere aykırı davrananlara idari yaptırım uygulanması hususunda, mahkeme tarafından iptal edilen, habere konu karar incelendiğinde; idari yaptırım karar tutanağının mülki amire onaylatılması sonrasında kişiye tebliğ edilmesi gerekirken, tutanağın mülki amire onaylatılmadan ilgiliye tebliğ edilerek, teslim edildiği ve bu şekilde mahkemeye taşındığı anlaşılmıştır. Bu tür usül eksikliklerinin yapılmaması konusunda tüm personel uyarılmıştır.”


‘600 bin nüfuslu Batman’da günde sadece 250 test yapılıyor’

HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca, kentte Covid-19 vaka sayılarının ciddi biçimde arttığını belirtt.

Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca’dan bu bağlamda bazı sorulara yanıt isteyen Uca, önergesinde şu ifadeler yer verdi:

“608 bin nüfuslu Batman ilinde günde sadece 250 test yapılırken, testlerin sonuçlarının alınması için Ankara’ya gönderilmesinden kaynaklı, en fazla 24 saat içinde sonuçlanması gereken testlerin sonuçlarının çıkması üç günü bulmaktadır. Ayrıca, en yüksek test sayısına sahip olması gereken Batman Bölge Hastanesinde ise günlük test sayısı sadece 100 adet ile sınırlı kalmaktadır.”

Uca’nın Koca’ya yönelttiği sorulardan bazıları ise şöyle:

  • Batman’da test sayısının az tutulmasının sebebi nedir? Yapılan testlerden kaç tanesinin sonucu pozitif?
  • Testlerin sonuçlarının alınması için Ankara’ya gönderilmesinin sebebi nedir?
  • Test sonuçlarının üç gün beklenmesi hem bulaş riskini hem de hasta pozitifse hayati tehlikesinin artmasını sağlamaz mı?
  • 1 Haziran’daki “normalleşme” sürecinin vakaların artışındaki etkisi nedir?
  • En çok risk altında olan sağlık çalışanlarına rutin koronavirüs testi yapılmakta mıdır? Yapılmıyorsa, yapılmama sebebi nedir?
  • Sağlık çalışanlarının enfekte olmasını engellemek için hastanelerde ne tür tedbirler alınmaktadır?
  • Tüm dünya ikinci dalga tehlikesini konuşurken ülkemizde ikinci bir dalganın önlenmesine ilişkin herhangi bir planlama mevcut mudur?

Pakistan Sağlık Bakanı’nın ‘Corona’ testi pozitif

Pakistan Sağlık Bakanı Zafer Mirza, Corona virüsü testinin pozitif çıktığını açıkladı.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Mirza, Covid-19 belirtilerinin hafif olduğunu ifade etti.

Bakan doktorların tavsiyesi üzerine kendisini evinde karantina altına aldığını açıkladı.

DHA’nın haberine göre Mirza, Pakistan hükümetinde virüse yakalanan dördüncü bakan oldu. Son olarak geçen hafta Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi virüse yakalandığını açıklamıştı.

Johns Hopkins Üniveristesi’nin verilerine göre Pakistan’da Corona virüsü vaka sayısı 231 binin üzerinde, virüsün yola açtığı Covid-19 kaynaklı can kaybı ise 4 bin 762.


Louvre Müzesi yeniden ziyaretçilere açıldı

Fransa’nın başkenti Paris’teki dünyaca ünlü Louvre Müzesi, salgın nedeniyle yaklaşık dört aydır kapalıydı. Müze bugün yeniden ziyaretçilere açıldı.

Sınırlı sayıda ziyaretçi alınacak müzede maske takma zorunluluğu var.

Fiziksel mesafe kuralının uygulanamayacağı galeriler ise kapalı kalacak.

Louvre Müzesi, dünyanın en fazla ziyaretçi çeken müzesi.

Müzeyi her yıl 10 milyona yakın insan ziyaret ediyor ve ziyaretçilerin çoğu Fransa dışından geliyor.


“Corona virüsü Çin’den gelmedi, hep buradaydı; İspanya’da, İtalya’da, Brezilya’da…”

Oxford Üniversitesi Kanıta Dayalı Tıp Merkezi Uzmanı Dr. Tom Jefferson, iddia edildiği gibi Covid-19’un Çin’in Wuhan kentindeki laboratuvardan çıkmadığını belirterek, “Dünyanın her yerinde uyku durumundaydı” dedi.

Jefferson, “Bence virüs hep buradaydı, ‘burada’ derken ‘her yerde’yi kastediyorum. Muhtemelen uyku durumundayken çevre koşulları tarafından aktif hale getirilen bir virüsle karşı karşıyayız” ifadesini kullandı.

1918-1920 döneminde 100 milyona yakın can alan İspanyol Gribi’yle kıyaslayan Jefferson, şu notu da aktardı:

“1918’de Batı Samoa’nın her 3 sakininden biri İspanyol gribi yüzünden hayatını kaybetti. Oysa bu halkın dış dünyayla hiçbir teması yoktu. Bunun açıklaması ancak şu olabilir ki, bu virüsler hiçbir yerden gelmiyor ve hiçbir yere gitmiyor. Onlar hep burada ve bazen bir şey onları aktif hale getiriyor, dünya nüfusunun yoğunluğu veya çevre koşulları olabilir.”

Virüsün Çin’de ortaya çıkmadan çok önce Avrupa’da görüldüğüne dair delillerin olduğunu söyleyen uzman, İspanyol epidemiyoloji uzmanlarının 2019 Mart ayında Barcelona’nın atık sularında yeni koronavirüse rastladıklarını bildirdiklerini hatırlattı.

Covid-19’un izlerine ayrıca geçen yılın Aralık ayında İtalya’nın Milano ve Torino kentlerinde ve Kasım ayında Brezilya’nın Florianopolis kentinde rastlandığı ifade edildi.


Almanya’dan Türkiye’ye seyahat açıklaması

Fotoğraf: DHA

Almanya hükümetinin Turizm Sorumlusu Thomas Bareiß, salgın nedeniyle Türkiye’ye getirilen seyahat uyarısının kısa sürede kaldırılması yönünde olumlu mesajlar verdi.

DW Türkçe’nin Almanya basınından aktardığına göre, Bareiß, Türkiye’ye seyahat uyarısının kaldırılması şansını iyi gördüğünü belirterek “Durum iyi olursa, ki geçen hafta iyiydi, oldukça hızlı bir şekilde açılım için hazırlık yapabiliriz” dedi.

“Bu bağlamda, seyahati mümkün kılmak için önümüzdeki günlerde ne yapabileceğimizi düşünme aşamasındayız” ifadelerini kullanan Bareiß, bunun için gereken şartları da saydı.

Bareiß, vaka sayısının düşük olmasının yanı sıra turistlerin evlerine yeniden sağlıklı bir şekilde dönebilmesi için Türkiye sağlık sisteminin salgının üstesinden gelebilmesinin gerekli olduğunu vurguladı.


Dünya Sağlık Örgütü’ne mektup: Virüs havadan da bulaşıyor, kabul edin

32 ülkeden 239 bilim insanı, korona virüsünün ‘havadan bulaşma riski’ konusunda Dünya Sağlık Örgütü’ne hitaben bir açık mektup kaleme aldı.

Uzmanlar, şu ana dek virüsün sadece büyük damlacıklarla yayıldığı yönünde uyarıda bulunan Sağlık Örgütü’nün tavsiyelerini güncelleyerek havadan küçük damlacıklar yoluyla da virüsün bulaştığını kabul etmesini, böylelikle hükümetlerin özellikle havalandırmalı kapalı alanlarda daha fazla önlem almasını istiyor.

Dünya Sağlık Örgütü ise havadan bulaşma riski konusunda yeterli kanıt bulunmadığını belirtiyor.

Örgüt, virüsün çoğunlukla insanların öksürmesi veya hapşırmasıyla yüzeylere yapışan büyük damlacıkların başkaları tarafından ellenip yüze götürülmesi veya 1 metreden yakın mesafede duran kişiler arasında küçük damlacıklar yoluyla bulaştığını savunuyor.


Koca: Bugünü salgın hiç yokmuş gibi yaşarsak dünü bile iyi günlerimizden biri kabul ederiz

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Covid-19 salgınının tedbirsiz aşılamayacağı uyarısında bulundu. Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, aksi takdirde, can kaybının daha fazla artabileceği sinyalini verdi.


Afrika’da vaka sayısı yarım milyona yaklaştı

Afrika kıtasında Corona vakalarında artış devam ediyor. Kıtada vaka sayısı 479 bin 788’e yükseldi. Ölenlerin sayısı ise 11 bin 395’e çıktı.

Covid-19 kaynaklı bugüne kadar en fazla can kaybı 3 bin 343 ölümle Mısır’da görülürken, Güney Afrika’da 3 bin 199, Cezayir’de 952 kişi hayatını kaybetti.

Seyşeller, Eritre, Uganda, Namibya ve Lesotho’da şu ana kadar ölüm rapor edilmedi.

Güney Afrika’da vaka sayısı 200 bine yaklaşırken, bu ülkeyi 75 bin 253 vaka ile Mısır, 28 bin 711 vaka ile Nijerya izledi.

Afrika’da, iyileşen hasta sayısı da 230 bini geçti.


 


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
10 yıllık mücadele kazanımla sonuçlandı: Ev-Eksen Sendikası tanındı
Sonraki Haber
Havai fişek fabrikasındaki patlamaya ilişkin dört tutuklama