Ana SayfaDünyaCovid-19 salgınında vaka sayısı 13 milyona yaklaşıyor

Covid-19 salgınında vaka sayısı 13 milyona yaklaşıyor

HABER MERKEZİ – Dünya genelinde Covid-19 kaynaklı can kaybı sayısı 570 bine yaklaşıyor. Pandemide toplam vaka sayısı da 12 milyon 900 bini aşmış durumda. Toplam 5 bin 344 kişinin hayatını kaybettiği Türkiye’de ise günlük vaka sayıları halen binlerin üzerinde seyrediyor. Ortalama yoğun bakım hasta sayısının en yüksek olduğu illerin İstanbul, Urfa, Ankara, Antep ve Konya olduğu açıklandı. Öne çıkan gelişmeler sayfamızda.

 


Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte bin 12 vaka tespit edildi

Sağlık Bakanlığı, “Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu”nu paylaştı.

Bakanlığın verilerine göre son 24 saatte;

  • Bin 12 vaka tespit edildi
  • 19 kişi yaşamını yitirdi
  • Bin 298 kişi hastalığı attı
  • 45 bin 232 test yapıldı

Yine bu verilere göre;

  • Toplam vaka sayısı 212 bin 993
  • Toplam can kaybı sayısı 5 bin 363
  • Toplam iyileşen sayısı 194 bin 515
  • Toplam test sayısı 3 milyon 975 bin 455


Bakan Koca: Virüs yan yana yürürken de geçebilir


Mardin Tabip Odası Eşbaşkanı: Kentte günde ortalama 100 yeni vaka tespit ediliyor

Corona virüsü vaka sayılarının arttığı illerden Mardin’in Tabib Odası Eşbaşkanı Dr. Osman Sağlam, “normalleşme” adı verilen sürece erken geçildiği görüşünde.

BBC Türkçe’ye konuşan Sağlam, 1 Haziran’dan sonra Covid-19 tanısı konan 15-40 yaş arası kesimde gözle görülür bir artış olduğuna dikkat çekiyor.

Kentteki devlet hastanelerinde artan vaka sayısı nedeniyle yoğun bakım servislerinde yer kalmadığını, bulgusu ağır seyretmeyen hastaların eve gönderildiğini söylüyor.

“370 yataklı Mardin Devlet Hastanesi’ne en az 300 tanı konmuş hasta tedavi ediliyor” diyen Sağlam, “Mayıs ayına kadar günde 2-3 Covid tanısı koyuyordum ama Haziran itibariyle günde bir hekim olarak ortalama benim tanı koyduğum vaka sayısı 10’u geçiyor. Mardin’de günde ortalama 100 yeni vaka tespit ediliyor” diyor.

Sürecin en başından beri şeffaf yürütülmediğini söyleyen Sağlam, Kızıltepe, Nusaybin gibi nüfusun fazla olduğu ilçelerde vaka sayısının çok yüksek olduğuna da dikkat çekiyor.

Sağlam’a göre en büyük bulaş alanı taziyeler, düğünler, ‘asker uğurlama’ gibi etkinliklerde evlerdeki yemekli davetler.


Bilim Kurulu üyesinden bayram ve tatil uyarısı

Fotoğraf: dpa

Sağlık Bakanlığı bünyesindeki Bilim Kurulu’nun üyelerinde Prof. Dr. Tevfik Özlü, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımlarda yaklaşan Kurban Bayramı’nda yakınlarını ziyaret edeceklere ve tatile yapacaklara uyarılarda bulundu:

  • “Bayram veya tatil nedeniyle memleketlerine, Anadolu’ya dönüp yakınları, dostlarıyla bir araya gelecek yurttaşlarımız! Çok zor gelse de, sevdiklerimizi ve kendimizi korumak için alttaki kurallara uymamız gerekiyor, çünkü şu sıra olgularımızın en sık nedeni bu kurallara uymamak.
  • “Büyüklerinizi, yakınlarınızı, dostlarınızı ziyaret ettiğinizde el öpmeyin, tokalaşmayın, sarılıp, öpüşmeyin; 1,5 metreden yakın olmayın. Ziyaret sırasında karşılıklı maskelerinizi takın. Mümkünse ziyareti açık havada yapın, çok uzun tutmayın. Birlikte bir şeyler yiyip içmeyin.
  • “Vazgeçemedikleriniz dışında düğün, nişan, sünnet, mevlüt gibi davetlere katılmayın; telefonla arayıp tebrik edin; salgın nedeniyle katılamayacağınızı, başkalarına zarar vermek istemediğinizi söyleyin ve hediyenizi kendilerine ulaştırın.
  • “Bu törenleri siz düzenliyorsanız: açık havada yapın; az sayıda kişiyi davet edin; katılımcılar arasında sosyal mesafeyi koruyacak ve temasa izin vermeyecek şekilde planlayın; gelen kişilerin maskesi yoksa, maske verin ve herkesin maske takmasını sağlayın; programı kısa tutun.
  • “Eskisi gibi yaparsak, evimize geri döndüğümüzde; sevdiklerimizin hastalandığı veya öldüğü haberiyle yıkılabiliriz. Büyük kentlerde yaşayanların, kendileri hasta olmasa da virüsü taşıyıp bulaştırma olasılıkları çok daha fazla. Sevdiklerimize zarar vermeyelim.”

Florida’da bir hafta içinde yaklaşık 500 kişi hayatını kaybetti

Johns Hopkins Üniversitesi’nin verilerine göre, ABD’de Corona virüsü vaka sayısı 3 milyon 250 bine yaklaştı. 130 bini aşkın kişi de hayatını kaybetti.

Ülkenin bazı eyaletlerinde durum endişe verici. Öyle ki Florida’da bir hafta içinde Covid-19 nedeniyle yaklaşık 500 kişi hayatını kaybetti.

Amerika’nın Sesi’nde yer alan habere göre, sadece Cumartesi günü virüs yüzünden hayatını kaybedenlerin sayısı 96.

Geride kalan haftanın verileri değerlendirildiğinde, eyalette Corona virüsünden günde ortalama 71 kişi hayatını kaybediyor. Üç hafta öncesinde Florida’da bu sayı 30’du.

Eyalette Cumartesi günü bildirilen yeni vaka sayısı da 9 bin 960.

Fotoğraf: AP

Teksas eyaletinde ise hastanede Covid-19 tedavisi gören hastaların sayısı ilk kez 10 bini aştı.

Vali Greg Abbott, Cuma günü yerel bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, “Pozitif çıkanların sayısı arttıkça durum daha da kötüye gidecek” uyarısında bulundu.


Japonya’daki üste ABD askerleri arasında ‘Corona’ salgını

Japonya’nın güneyindeki Okinawa Adası’nda bulunan askeri üste onlarca Amerikan askerinin Corona virüsüne yakalandığı açıklandı.

Japonyalı yetkililere göre, ABD’li askeri yetkililer virüse yakalanan askerlerin tam sayısının açıklanmamasını istedi.

Üste büyük bir salgın endişesi yaşanırken, Okinawa Eyaleti Valisi Denny Tamaki yaptığı açıklamada, “ABD ordusunun virüse karşı yeterli önlemleri aldığı konusunda güçlü şüphelerimiz var” dedi.


Bursa ile Karabük’te birer mahalle karantinaya alındı

Bursa’nın Harmancık ilçesine bağlı İshaklar Mahallesi, karantinaya alındı.

Kaymakamlık tarafından yapılan açıklamada, mahalledeki dokuz kişiye Covid-19 tanısı konulduğu, filyasyon çalışması sonrası 14 kişiye de evde izolasyon tedbiri uygulandığı belirtildi.

Açıklamada, bulaşın önlenmesi ve salgının kontrolü amacıyla, İlçe Hıfzıssıhha Kurulu’nca ikinci bir duyuruya kadar mahalleye giriş ve çıkışların sınırlandırılmasına karar verildiği kaydedildi.

Karabük’te de Covid-19 tedbirleri kapsamında bir mahalle karantinaya alındı.

Valilik tarafından yapılan açıklamada, merkeze bağlı Tandır köyü Selimağa Mahallesi’nde birden fazla Covid-19 pozitif vaka tespit edildiği ve bu kişilerin temaslı sayısının çok fazla olduğu belirtildi.

Açıklamada, 25 Temmuz saat 24.00’e kadar 14 gün süreyle mahallenin tamamını kapsayacak şekilde karantina uygulanmasına karar verildiği kaydedildi.


Trump kameralar karşısına ilk defa maskeyle çıktı

ABD Başkanı Donald Trump, Covid-19 salgını sürecinde kameralar karşısına ilk defa maskeyle çıktı.

ABD’nin başkenti Washington DC’nin dışındaki bir askeri merkeze giden Trump, yaralı askerler ve sağlık çalışanları ile bir araya geldi.

Trump daha önce kameralar karşısına hiç maske ile geçmemiş, maske takmadığı için de yoğun bir şekilde eleştirilmişti.

Bu eleştirilere yanıt veren Trump, maskelerle arasında bir sorun olmadığını ve arada maske taktığını söylemişti.


Bilim Kurulu üyesi: 2 veya 3 vardiyalı eğitim gelebilir

Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi (GATA) Yoğun Bakım ve İç Hastalıkları Uzmanı ve Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel, Corona virüsü vaka sayısındaki artış nedeniyle okulların 31 Ağustos’taki açılış tarihinin ertelenmesi ihtimalini DHA’ya değerlendirdi.

“Vaka sayılarımız çok artar, kontrol altına alınmayacak düzeylere çıkarsa o zaman okullar açılmayabilir.

“Zaten okullar için de hibrit modeller var biliyorsunuz, yarısı evde yarısı okulda gibi bir eğitim düzeni söz konusu olabilir. Mesela 10 ders var, 5’i evde, 5’i okulda gibi. Bizim için daha uygun olacaktır.

“Temas olasılığını daha aza indirecektir, bu nedenle de Milli Eğitim Bakanlığı’mız bu yönde çalışıyor. 1 metrelik sosyal mesafe sınıflarda yeterli olacaktır. Ama okulun kapalı alanını düşünerek ona göre yapılan bir çalışma mevcut.

“Tabii belki vardiyalı eğitim de söz konusu olabilir, sabah-öğlen gibi veya üç vardiya gibi önlemler gelebilir.”


 


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Heybeliada'da orman yangını
Sonraki Haber
Artvin'de sel ve heyelan: Baraj şantiyesi su altında, dört kişi öldü