Ana SayfaDünyaCovid-19 salgınında vaka sayısı 17 milyonu aştı

Covid-19 salgınında vaka sayısı 17 milyonu aştı

HABER MERKEZİ – Dünya genelinde Corona virüsü vaka sayısı 17 milyonu aşarken, can kayıpları da 670 bine çıktı. Yaklaşık 6 milyon aktif vaka var. Türkiye’de ise günlük vaka sayısı 900 bandında seyretmeye devam ediyor, 561’nin durumu ağır. Gelişmeler sayfamızda.

 


AB’nin güvenli seyahat edilebilecek ülkeler listesi güncellendi, Türkiye yine yok

Avrupa Birliği (AB) Konseyi, üçüncü ülkelerden zorunlu olmayan seyahat kısıtlamalarının kaldırılmasının tavsiye edildiği ülkeler listesini güncelledi.

Listeye göre, Covid-19 salgını tedbirleri kapsamında Mart ayında kapatılan AB’nin dış sınırları, önceki listede olduğu gibi Avustralya, Kanada, Japonya, Gürcistan, Fas, Yeni Zelanda, Ruanda, Güney Kore, Tayland, Tunus ve Uruguay’a kademeli olarak açılacak.

AB ülkelerinin vatandaşlarına seyahat izni vermesi halinde Çin’e de kısıtlama uygulanmayacak.

Önceki listede seyahat kısıtlamasının kaldırılması tavsiye edilen Cezayir’e ise AB sınırları yeniden kapatılacak.

Türkiye, ABD, Rusya, Brezilya, Hindistan, Sırbistan ve Karadağ gibi ülkelere AB ülkelerinin seyahat kısıtlamaları devam edecek.

Söz konusu liste, ülkelerdeki Covid-19 durumuna ve vaka sayısına göre tekrar güncellenecek.


TTB’den Corona virüsü tablosu açıklaması: Sağlık Bakanlığı durumu kendi istediği gibi yansıtmaya çalışıyor

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Mart ayının ikinci yarısından bu yana her akşam kamuoyu ile paylaştığı “Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu”nun veri başlıkları 29 Temmuz akşamı değişti.

Söz konusu bu değişiklikle ilgili TTB Merkez Konsey Başkanı Sinan Adıyaman yazılı açıklama yaptı.

Adıyaman, bakanlığın Corona virüsteki durumu kendi istediği gibi yansıtmaya çalıştığını kaydederek, “29 Temmuz akşamı yapılan tablo değişikliği halkı yanıltıcı, yanlış bilgilendirmeye ve ‘demek ki yoğun bakım, entübe hasta sayıları çok kötü’ düşüncesiyle paniğe sevk etmeye yol açacaktır” dedi ve ekledi:

“Sağlık Bakanı’nın Wuhan’ı İstanbul’a Diyarbakır ve bölge illeri de 2. Wuhan olarak eklenmiştir. Ülke genelinde ve Güneydoğu Anadolu bölgesindeki meslektaşlarımızın gözlemleri, vaka sayılarının açıklanan toplam rakamların fazlasıyla üstünde olduğunu net olarak ortaya koymaktadır. Bu konuda giderek artan düzeyde, verilerin olduğundan az gösterildiği ve gizlendiği kuşkusu yaygınlaşmaktadır.

“Yoğun bakım ve entübe hasta sayısının tablodan kaldırılmış olması hastalarımızın yoğun bakımlarda, entübe olarak can mücadelesi verdikleri bir ortamda durumun ciddiyetiyle tezat oluşturmakta ve halkın bu ciddiyeti algılayamamasına ve uyumunun sağlanamamasına neden olmaktadır.  İki parametrenin tablodan kaldırılmış olmasına epidemiyoloji bilimi içerisinde anlam aramak boşa bir çabadır.

“Türkiye pandeminin başından bu yana veri paylaşımında ‘uluslararası standartlara’ uyan bir çizgi izlememiştir, bu değişikliğin de bilimsel ve salgın yönetimi ilkeleriyle bir ilişkisi kurulamamaktadır. Uluslararası standartlara göre verileri revize ettiğini belirten Sağlık Bakanlığı öte yandan DSÖ’nün önerdiği ölüm bildirim kodlarını benimsememiştir. Gerek hasta gerekse ölüm sayılarının gerçek boyutu bilinememektedir.

“TTB sürecin başından bu yana şeffaf ve bilimsel yönteme dayalı bir veri paylaşımını önermiştir. 29 Temmuz akşamı yapılan tablo değişikliği halkı yanıltıcı, yanlış bilgilendirmeye ve ‘demek ki yoğun bakım, entübe hasta sayıları çok kötü’ düşüncesiyle paniğe sevk etmeye yol açacaktır.

“Salgın yönetiminde vatandaşın hükümete ve Sağlık Bakanı’na kalan güveni de sarsılacaktır. Bu hepimiz için ciddi bir sorundur.  Salgın verileri ve bilgilendirmeleri Twitter ve web sayfasından paylaşılan tek bir tabloya sığdırılmak zorunda değildir. Tabloda iki yeni parametre eklenmesi diğer ikisini çıkarmayı gerektirmez. Çıkarılan veriler artık kamuoyundan gizlenmektedir. Tam tersine daha fazla verinin paylaşabilmesi beklenir.”


Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 15 kişi hayatını kaybetti, 967 vaka tespit edildi

Sağlık Bakanlığı, “Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu”nu paylaştı.

Bakanlığın verilerine göre son 24 saatte;

  • 967 vaka tespit edildi
  • 15 kişi yaşamını yitirdi
  • 982 hastalığı attı
  • 43 bin 236 test yapıldı

Yine bu verilere göre;

  • Toplam vaka sayısı 229 bin 891
  • Toplam can kaybı sayısı 5 bin 674
  • Toplam iyileşen sayısı 213 bin 539
  • Toplam test sayısı 4 milyon 754 bin 331


Adana ve Hatay’da maske takma zorunluluğu

Adana ve Hatay’da Covid-19 tedbirleri kapsamında tüm alanlarda maske takma zorunluluğu getirildi.

Adana Valiliği’nden yapılan açıklamada, İl Hıfzıssıhha Kurulu’nun kararıyla il sınırları içinde ağzı ve burnu kapatacak şekilde tıbbi/bez maske kullanımı zorunlu oldu.

Alınan karara uymayan yurttaşlara Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282. maddesi gereğince 900 lira idari para cezası verilecek olup, aykırılığın durumuna göre kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılacağı belirtildi.

Hatay Valiliği’nden yapılan açıklamada da tüm alanlarda maske takma zorunluluğu getirildiği, maske ve hijyen kurallarına uyularak taziyelerin bir gün ile sınırlandırılması, il girişlerinde 24 saat ateş kontrolü yapılması, düğünlerde yemek ikramının yasaklanması, uymayanlara cezai işlem uygulanması kararları alındığı belirtildi.


Batman’da taziyeler yasaklandı

Batman’da Covid-19 tedbirleri kapsamında taziye ziyaretleri yasaklandı.

Ayrıca kentte yapılacak düğünlerin de saat 22.00’de sona ermesine karar verildi.

Batman İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu’nca alınan kararlar şöyle:

“Sağlık Bakanlığı ve diğer bakanlıkların gelen yazıları doğrultusunda tüm kurumların üzerine düşen görevleri eksiksiz olarak yerine getirilmesi, market, berber, lokanta, güzellik merkezi, kasap ve benzeri yerlerin giriş kısmına vatandaşların kolayca görebileceği şekilde maskesiz girilmez, kabul edilebilecek müşteri sayısı gibi uyulması gereken kuralların belirtildiği stiker ve afiş tarzında bilgilendirmeler belediyece temin edilerek işletmelere asılmasına, düğün salonlarından kendilerine ait imkanı olan işletmelerin mümkün olduğunca açık alanlarında saat 22.00’ye kadar düğün etkinliklerinin yapılmasına, Sağlık Müdürlüğünce oluşturulan filyasyon ekiplerinde kullanılmak üzere diğer kamu kurumlarından araç desteği sağlanmasına, defin ruhsatı düzenlenen vatandaşların adreslerine taziyelerin yasak olduğu bilgisinin 3 gün süre ile gerekli uyarıların ve bilgilendirme çalışmalarının İl Müftülüğünce sağlanmasına, Kovid-19 pozitif vaka görülen bölgelerde vatandaşlara riskli bölgede oldukları hatırlatılarak maske, sosyal mesafe yönünden uyarılması için gerekli anonsların yapılmasına, iş yerlerinin/ işletmelerin Kovid-19 salgını kapsamında alınan kararlara uymadığı hakkında vatandaşlarca yapılacak olan ihbarların ilgili kurumlarca işbirliği içinde değerlendirilmesine, başta düğün, kına, nişan gibi etkinlikler olmak üzere toplu yemek organizasyonların kaldırılmasına, kamu kuruluşlarında ikramın kaldırılmasına karar verildi.”


AKP’li Bilen de Corona virüsüne yakalandı

AKP Manisa Milletvekili İsmail Bilen (sağda)

AKP Manisa Milletvekili İsmail Bilen’in de Covid-19 testi pozitif çıktı.

ANKA’da yer alan habere göre Bilen, yağtığı açıklamada, “Hastanede tedaviye başladık. Sağlık durumunun gayet iyi. Ateşim düştü. İnşallah birkaç güne hastaneden çıkarım ve tedaviyi tamamlarım” dedi.

Bilen’in yakın çevresinin de kontrol altına alındığı belirtildi.

AKP’li Bilen, Müslümanlar için ibadete açılan Ayasofya’da 24 Temmuz’da kılınan cuma namazına da katılmıştı.

AKP’de daha önce Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu ile milletvekilleri Ziver Özdemir ve Ahmet Salih Dal’ın da Covid-19 testleri pozitif çıkmıştı.


Belçika’nın Anvers kentinde sokağa çıkma kısıtlaması

Belçika’da Covid-19 vakalarının yeniden artış göstermesiyle birlikte Anvers kenti için ilan edilen sokağa çıkma kısıtlaması başladı.

Gece 23.00 ile sabah 6.00 saatleri arasında ilk kez dün gece uygulanan kısıtlamanın Belçika’daki başka kentlerde veya kasabalarda da uygulanabileceği belirtiliyor.

Belçika Ulusal Güvenlik Konseyi, ülkede son haftalarda vakaların artması üzerine acil toplantılar yaparak salgınla mücadele için ek tedbirler uygulama kararı almıştı.

Euronews’te yer alan habere göre bunlar arasında alışveriş yapılan kalabalık cadde ve sokaklarda maske takma zorunluluğu, sosyal mesafenin daraltılarak bir ailenin 4 hafta boyunca sadece beş kişiyle görüşmesine izin verilmesi, restoran ve kafelere gidenlerin e-posta ve telefon numarası bırakması gibi önlemler bulunuyor.

Belçika Ulusal Halk Sağlığı Enstitüsü’nün verdiği bilgiye göre, 20-26 Temmuz tarihleri arasında Corona virüsüne yakalanan kişi sayısı günlük ortalama 347 oldu. Böylece bir önceki haftaya göre günlük vaka sayıları yüzde 77 arttı.


İtalya’da salgın nedeniyle ilan edilen ‘acil durum’ 15 Ekim’e uzatıldı

Fotoğraf: Pacific Press

İtalya’da Corona virüsü salgını nedeniyle Ocak ayı sonunda 6 aylığına ilan edilen ‘acil durum’, 15 Ekim’e kadar uzatıldı.

‘Acil durum’ süresinin dolmasına birkaç gün kala bu süre parlamento ve bakanlar kurulunun onayıyla 2 buçuk ay daha uzatıldı.

BBC’den Övgü Pınar’ın haberine göre ‘acil durum’ ilanı hükümete, salgının yayıldığı bölgelerde karantina tedbirleri uygulama, seyahat yasakları getirme gibi kararları parlamentoya başvurmadan kararnamelerle yürürlüğe sokma yetkisi veriyor.

İtalya’da ‘acil durum’ hali sürdüğü müddetçe, mümkün olan sektörlerde çalışanlara uzaktan çalışma hakkı da veriliyor.

İtalya’da toplam can kaybı 35 bin 129’a, toplam vaka sayısı da 246 bin 776’ya ulaşmış durumda.

Ülkede, son bir haftanın günlük yeni vaka ortalaması 249, günlük ortalama can kaybı da yedi.


DTK ve DBP’den bayram süreci ve sonrası ile ilgili öneriler

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Covid-19 salgınından kaynaklı yaşanan vaka ve ölüm artışlarına dikkat çekerek, Kurban Bayramı dolayısıyla yurttaşları uyardı.

Ortak açıklamada alınması gereken önlemler de açıklandı.

Bayram süreci ve sonrası ile ilgili öneriler şöyle sıralandı:

  • Bu süreçte bayram öncesi günlerde çarşı, pazar alışverişlerimizi zorunlu ihtiyaçlarımız dışında yapmamalı; ihtiyaçlarımız halinde ise kalabalık yerlerden uzak kalmalı, mesafemize dikkat edip, maske ve hijyenimize dikkat ederek en kısa zamanda alışverişimizi tamamlamalıyız.
  • Özellikle bayram öncesi günlerde mezarlıklar kalabalık hale gelebilmektedir. Her ne kadar açık alan olarak görünse de temaslar önlenmeli, mesafeler korunmalı, maske kullanılmalı ve tüm önlemlerin alınmasına dikkat edilmelidir. Özellikle son süreçteki saldırılara karşı mezarlıklarımıza, değerlerimize sahip çıkarken tedbirleri de uygulamalıyız.
  • Bayramlaşırken yaşanacak temaslar ve evlerde topluca bir araya gelişler salgını arttıracaktır. Bayramlaşmamızı mümkünse bu süreçte ertelemeliyiz. Ertelenmeyen bayram ziyaretlerin de ise evlerin balkonları vb. açık alanlarda, yaşlılarla mesafeli, kısa süreli ziyaretler yapılmalıdır. Bayram öncesinde ve sonrasında zorunluluk dışında toplu yer değişimlerinden kaçınılmalıdır. Ziyaretler hem virüsün yayılımını hızlandıracak hem de yaşlı yurttaşlarımızı da risk altına sokacaktır.
  • Kurban bayramı olması sebebiyle de daha özgün riskler oluşmaktadır. Kurban alımı, kesimi ve dağıtımında aileden bir kişi bulunması ve özellikle genç olması riski azaltacaktır. Hayvan pazarları ve kesimhanelerde mesafe ve temas kurallarına dikkat edilmelidir. Özellikle yaşlı ve kronik hastalığı olan yurttaşlar bu ortamlara girmemelidir.
  • Kalabalık etkinlikler, düğünler, mevlitler, taziyeler son süreçte bölgede virüsün en çok yayıldığı yerler olmuştur. Bu tehlike geçene kadar bu bir araya gelişler ertelenmelidir. Asıl toplumsal bağ bu süreçte birbirini korumaktan geçmektedir.
  • Maskenin koruyuculuk yönünden önemi kanıtlanmıştır. Bu nedenle yaz sıcağında zorlasa da halkımız maske kullanımı önem vermelidir, kesinlikle maskesiz çıkılmamalıdır. Maske mutlaka ağzı ve burnu kapatacak şekilde kullanılmadır.


Bolivya’da evlerden ve sokaklardan 3 bini aşkın ceset toplandı

Bolivya (Fotoğraf: Reuters)

Bolivya’nın La Paz ve El Alto kentlerinde Nisan ayından bu yana evlerden ve sokaklardan 3 bin 300 ceset topladığı açıklandı.

Reuters’ın haberine göre ölümlerin yüzde 80’inin Covid-19 kaynaklı olduğu düşünülüyor.

Ülkede salgın nedeniyle sağlık sisteminin çöktüğü belirtiliyor.

Güney Amerika ülkesi Bolivya’da resmi verilere göre Corona virüsü vaka sayısı 73 binden fazla, can kaybı da 2 bin 800’ü geçti.

Ancak gerçek can kaybının daha fazla olduğu düşünülüyor.


Rize’de vakalar arttı, bayram yasakları geldi

Rize’de Corona virüsü vaka sayılarının 220’ye çıkmasının ardından İl Pandemi Kurulu, bayrama özel tedbirler aldı.

Kentte kurban eti kavurma ve toplu yeme geleneği ile bayramlaşmalara yasak getirildi.

DHA’da yer alan habere göre Rize Valisi Kemal Çeber, bazı tedbirleri uygulamaya koyduklarını belirterek, “Kurban Bayramı’nda yöremize özgü bir gelenek olan toplu kavurma yemeyi bu bayram yapmayacağız, toplu bayramlaşma geleneğini de kaldıracağız. Bu bayramda da çok daha dikkatli davranacağız, konulan kurallara harfiyen uyarak hastalığın yayılmasının önüne geçeceğiz” diye konuştu.

Çeber, “Kontrollü sosyal hayata, normalleşmeye geçişi tam olarak rayına koyduk diyemiyoruz. Rize’de de bunu söyleyemiyoruz çünkü vaka sayılarında artış var” uyarısında da bulundu.


Almanya, Türkiye’ye yönelik seyahat uyarısını kaldırmadı

Fotoğraf: AP

Almanya, Corona virüsü salgınıyla ilgili seyahat uyarısı listesini güncelledi.

Türkiye için seyahat uyarısı ise yine kaldırılmadı.

Son günlerde iki ülke arasında atılan olumlu adımlara rağmen seyahat yasağının Ağustos ayı sonuna kadar sürmesi bekleniyor.

Almanya’nın Avrupa Birliği (AB) üyesi olmayan “riskli ülkeler”den geri dönen kişilerin 14 gün süreyle kendilerini karantinaya alması gerekiyor.

Bu durumda Türkiye’den Almanya’ya gidenlerin havalimanlarında Corona virüsü testi yaptırmaları zorunlu kılınıyor.

Öte yandan Almanya, son günlerde Covid-19 vakalarının arttığı ve yeniden karantina önlemlerinin alındığı Katalonya için de seyahat uyarısı yaptı.


AKP’li bir vekil daha Corona virüsüne yakalandı

AKP Kilis Milletvekili Ahmet Salih Dal, Corona virüsü test sonucunun pozitif çıktığını açıkladı.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Dal, virüse yakalanmasının ardından kendisini izole ettiğini duyurdu.

Dal’ın açıklaması şu şekilde:

“Sonucumun pozitif çıkmasının ardından kendimi izole ederek hiç kimse ile temasta bulunmamaya özen gösterdiğimi, izolasyon sürecinde bulunduğumu ve sağlık durumumda endişe edilecek bir husus bulunmadığını Kilisli hemşehrilerimin ve kamuoyunun bilgisine sunarım. Tüm vatandaşlarımızın maske, sosyal mesafe ve el hijyeni hassasiyeti göstermelerini önemle rica ediyorum.”

Geçtiğimiz gün AKP Batman Milletvekili Ziver Özdemir de Corona virüsüne yakalandığını açıklamıştı.

Özdemir, “Geçtiğimiz hafta sonu Batman ziyaretimizin ardından bazı semptomların belirmesi üzerine yapmış olduğum Kovid-19 PCR test sonucum pozitif çıkmıştır” demişti.


Sağlık Bakanı Koca’dan Kurban Bayramı önerileri


ABD’de Covid-19 kaynaklı can kaybı sayısı 150 bini geçti

ABD’de Corona virüsünün yol açtığı Covid-19’dan ölenlerin sayısı 150 bini geçti.

ABD, dünya çapında salgında en çok can kaybının yaşandığı ülke konumunda.

Johns Hopkins Üniversitesi’nin verilerine göre dünya genelinde toplam can kaybının dörtte birine yakını da ABD’de yaşandı.

Ülkedeki vaka sayısı da 4 buçuk milyona yaklaşıyor.

Uzmanlar, ABD’lilerin sosyal mesafe kurallarına uyması çağrısında bulunuyor.

ABD Başkanı Donald Trump ilk başlarda çok destek çıkmasa da son zamanlarda maske takılmasını destekledi ama ülke genelinde mecbur kılmadı.


 


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Bir günde 12 ilde 19 orman yangını
Sonraki Haber
KDV'de indirime gidildi