Ana SayfaDünyaCovid-19 salgınında vakalar ve can kayıpları artmaya devam ediyor

Covid-19 salgınında vakalar ve can kayıpları artmaya devam ediyor

HABER MERKEZİ – Dünya genelinde Covid-19 salgınında vaka sayısı 16 milyon 200 bini aştı, virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı da 650 bin sınırında. Yaklaşık 10 milyon insan ise hastalığı atlattı. Avrupa’da salgında ‘ikinci dalganın’ başlamış olabileceği belirtilirken, Türkiye’de günlük vaka sayıları halen 900’lerin üzerinde. Gelişmeler sayfamızda.

 


Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 927 vaka tespit edildi

Sağlık Bakanlığı, “Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu”nu paylaştı.

Bakanlığın verilerine göre son 24 saatte;

  • 927 vaka tespit edildi
  • 17 kişi yaşamını yitirdi
  • Bin on kişi hastalığı attı
  • 40 bin 16 test yapıldı

Yine bu verilere göre;

  • Toplam vaka sayısı 226 bin 100
  • Toplam can kaybı sayısı 5 bin 613
  • Toplam iyileşen sayısı 209 bin 487
  • Toplam test sayısı 4 milyon 572 bin 688


‘Corona’ya karşı aşı çalışmalarında son gelişmeler

Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre, dünya genelinde 150 Corona virüsü aşısı üzerinde farklı aşamalarda çalışmalar devam ediyor ve şimdiye kadar 23 aşı adayı insanlar üzerinde denendi.

AstraZeneca ilaç şirketi, aşı geliştirmek için yarışan firmaların başında geliyor.

İlaç şirketi, Oxford Üniversitesi’nin geliştirdiği çalışmanın ortağı. İlk klinik denemeler aşının güvenli olduğunu ve bağışıklık sağladığını gösteriyor.

Bu aşı adayı, bünyenin hem antikor hem T hücresi üretmesini sağlayarak çifte koruma yaratıyor. Ciddi bir yan etki ise henüz gözlenmiş değil.

Araştırmacılar aşının, parasetamol içeren ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlarla kontrol altına alınabilen hafif yan etkilere yol açtığını belirtiyor.

Pfizer ve BioNTech firmalarının birlikte geliştirdiği aşının da AstraZeneca-Oxford aşısına benzer şekilde, vücudun virüse karşı hem antikor hem T hücresi üretmesini sağladığı ifade ediliyor.

İlaç şirketi Moderna da, süregelen çalışmanın erken aşamasında aşı adayının güvenli olduğunu ve 45 sağlıklı gönüllüde bağışıklık yanıtı oluşturduğunu belirtiyor.

Çin’deki aşı çalışmalarında ise daha çok grip ve kızamık gibi hastalıklara karşı aşı çalışmalarında kullanılan inaktif yani ölü hücre teknolojisine odaklanılıyor. Buna karşın Moderna, CureVac ve BioNTech gibi şirketler, elçi (mesajcı) RNA adı verilen yeni bir teknolojiyi kullanıyor.

Uzmanlarsa yeni teknoloji aşılar dahil tüm çalışmaların çok dikkatli şekilde incelenmesi gerektiği konusunda uyarıyor.

  • Amerika’nın Sesi’ndeki haberin tamamı BURADA

Bilim Kurulu Üyesi Taşova: Bayram ziyaretine gitmeyin

Sağlık Bakanlığı bünyesindeki Bilim Kurulu’nun üyelerinden Prof. Dr. Yeşim Taşova, yaklaşan Kurban Bayramı için uyarılarda bulundu.

Corona virüsünün bulaşma ihtimalinin “normalleşme” dönemine geçişle birlikte gözardı edilmemesi gerektiğini vurgulayan Taşova, geçen Ramazan Bayramı’nda olduğu gibi bu bayramda da ziyaretlere gidilmemesi tavsiyesinde bulundu.

DHA’ya konuşan Taşova, “Olur da gidilirse özellikle yaşlı ve risk grubundakiler için 1,5-2 metre mesafede bulunarak, el hijyenine dikkat etmek ve maske kuralına uymak gerekiyor. Toplu halde yenilen yemekler, ziyaretler olmasın. Ziyaret etmeyelim. Telefon var, görüntülü konuşma var, bu seneyi böyle geçirelim. Bunun başka yolu yok. Hele ki toplumda vakalar artarken böyle bir riske kimseyi atmamak gerektiğini düşünüyorum” dedi.


Kuzey Kore’de ilk Corona virüsü vakası şüphesi

Kuzey Kore’de bir kişide Corona virüsünün yol açtığı Covid-19 semptomları görüldüğünü duyurdu.

Ülkenin devlet haber ajansı KCNA, söz konusu kişinin, üç yıl önce Güney Kore’ye kaçan bir Kuzey Korelinin geçen hafta ara bölgeden ‘sınırı yasadışı şekilde geçerek’ ülkeye geri döndüğü olduğunu bildirdi.

Ülkenin lideri Kim Jong-un dün akşam üst düzey yetkililer bir acil durum toplantısı düzenleyerek, sınır kenti Kaesong’da sokağa çıkma kısıtlaması dahil bazı önlemler alınmasını istedi.

Kim Jong-un, aynı zamanda “ciddi şekilde korunan sınırdan nasıl izinsiz geçildiğinin araştırılmasını ve sorumlularının sert şekilde cezalandırılmasını” emretti.

Kuzey Kore bugüne kadar hiç Corona virüsü vakası bildirmemişti ancak uzmanlar, virüsün ortaya çıktığı ülke olan komşu Çin’den giriş-çıkışların sık yapıldığı ülkede virüs olmamasının pek mümkün olmadığını belirtiyor.

Kuzey Kore’de sınırlar, pandeminin yayıldığı Mart ayında kapatılmış ve Kim Jong-un, ülkesinin Covid-19’la mücadelesi için “parlayan bir başarı” ifadesini kullanmıştı.


Avrupa’da vakalarda artış var, ‘ikinci dalga’ başlamış olabilir

Fotoğraf: AFP

Avrupa’daki birçok ülkede Corona virüsü vakaları yeniden artışta.

İspanya ve Belçika’da yetkililer, Covid-19 salgınında “ikinci dalganın” başlamış olabileceğini söyledi.

Fransa ve Almanya’da da vaka sayılarında büyük artış oldu.

Yaz tatili sezonu devam ederken halka dikkatli olmaları uyarısı yapıldı ve Cumartesi günü yeni önlemler açıklandı.

Britanya’da da İspanya’dan ülkeye gireceklere 14 günlük karantina uygulamasını geri getirdi.

  • BBC Türkçe’deki haberin tamamı BURADA

Son 1 haftada pnömonili hasta oranı en çok artan iller

Sağlık Bakanlığı, dün akşam saatlerinde son Corona virüsü verilerini açıkladı.

Buna göre, son bir günde 16 kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. 43 bin 312 kişiye test yapıldı, bu kişilerden 921’inde Corona virüsü tespit edildi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da son 1 haftada pnömonili hasta oranının en çok arttığı illerin Isparta, Kocaeli, Mardin ve Karaman olduğunu açıkladı.

 


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kürt yazar Behrouz Boochani'ye Yeni Zelanda'dan mülteci statüsü
Sonraki Haber
Çanakkale'de birçok noktada orman yangını