Ana SayfaDünyaCovid-19: Vakalar 12 milyona yaklaşıyor, can kaybı 540 binin üzerinde

Covid-19: Vakalar 12 milyona yaklaşıyor, can kaybı 540 binin üzerinde

HABER MERKEZİ – Yeni tip Corona virüsünün yol açtığı Covid-19 kaynaklı can kaybı sayısı 540 bini aştı. Pandemide küresel vaka sayılarında artış sürüyor. Toplam vaka sayısı 12 milyona hızla yaklaşıyor. “Normalleşme” dönemindeki Türkiye’de toplam 5 bin 260 kişi ölürken, günlük vaka artışları halen binlerin üzerinde. Bakan Koca, “günlük yeni vakalarımızın sebebi, kurallara uyulmamasıdır” uyarısında bulunuyor. Günün öne çıkan gelişmeleri sayfamızda.

 


Brezilya’da salgının merkezi Sao Paulo’da kısıtlamalar kaldırıldı

Brezilya’da Covid-19 salgınının merkez üssü haline gelen Sao Paulo eyaletinde, üç aylık kısıtlamanın kaldırıldığı bildirildi.

Eyalette barlar ve restoranlar da açıldı.

Latin Amerika ülkesi Breziya’da Covid-19 kaynaklı can kaybı 66 bine yaklaşırken, vaka sayısı da 1 milyon 600 bini aşmış durumda.

Brezilya, ABD’den sonra salgından en çok etkilenen ikinci ülke konumunda.

Öte yandan Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsanaro’nun Covid-19 testi pozitif çıkmıştı.


Trump yönetiminden Kongre’ye DSÖ’den resmi ayrılma bildirimi

Dünya Sağlık Örgütü’nü (DSÖ) salgınla mücadelede başarısız ve Çin’e yakın durmakla suçlayan ABD’de, Başkan Donald Trump yönetimi, DSÖ’den resmi olarak çekildiğine dair Kongre’yi bilgilendirdi.


Akdeniz Üniversitesi: İki öğretim üyesi, iki asistan hekim ve bir personelde Covid-19 tespit edildi

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesi Beyin Cerrahisi Bölümü’nde görev yapan iki öğretim üyesi, iki asistan hekim ve bir personelde Covid-19 tespit edildiği duyuruldu.

Akdeniz Üniversitesi Rektörlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada genel durumları iyi olan doktorlar ve çalışanın tedavi ve evde izolasyon sürecinin başladığı belirtildi.

Açıklamada ayrıca, Covid-19 küresel salgının halen devam ettiği, normalleşme sürecine uygun olarak önlemler eşliğinde AÜ Hastanesi’nde de kentin sağlık ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik hizmet sunumunun salgının başlangıcından bu yana sürdürüldüğü kaydedildi.


İstanbul’da asker uğurlama törenlerine kısıtlama

İstanbul İl Hıfzıssıhha Kurulu tarafından asker uğurlama törenlerine kısıtlama getirildi.

Kuruldan yapılan açıklamada “Fiziki mesafe kurallarına aykırılık teşkil eden asker uğurlamalarına hiçbir şekilde müsaade edilmeyecek” denildi.

Kurulda alınan kararlar şöyle:

  • Asker uğurlamaya yalnızca birinci derece akrabalar katılabilecek.
  • Konvoy ve toplu uğurlama yapılmayacak.
  • Eğlence yapılmayacak ve asker yükümlüsü bu kurallara uyacağına dair taahhütname imzalayacak.

DSÖ: Covid-19 salgını hızlanıyor, henüz zirveye ulaşmadık

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, DSÖ’nün İsviçre’nin Cenevre kentinde bulunan merkezinde video konferans yöntemiyle düzenlenen basın toplantısında konuştu.

Salgının patlak vermesinden üç ay sonra tüm dünyada vaka sayının 400 bine ulaştığını anımsatan Ghebreyesus,, ölü sayısının da günlük 5 ila 6 binde sabitlenmiş gibi göründüğüne dikkat çekti ve ekledi:

“Covid-19 salgını hızlanıyor ve açık şekilde pandeminin zirve noktasına ulaşmadık. Ölü sayısı küresel olarak dengelenmiş gibi görünse de gerçekte bazı ülkeler ölüm sayısını azaltmada önemli ilerleme kaydetmişken, diğer ülkelerde ölümler hala artıyor.”

Ghebreyesus, bunun nedeninin daha genç, belirti göstermeyen ya da hastalığı hafif geçirenlerin test edilmesi, ağır geçirenlerin tedavisi konusunda aşama kaydedilmesi ve bakımevlerinde yaşayanların korunması gibi bir dizi faktör olabileceğini söyledi.

Son birkaç aydır Covid-19’un kaynağının tartışıldığını belirten Ghebreyesus, DSÖ ekibinin virüsün kaynağını Çinli meslektaşlarıyla birlikte ‘tanımlamak‘ üzere hafta sonu Çin’e gideceğini söyledi.

Ghebreyesus, DSÖ liderliğindeki misyonun ‘virüsün hayvandan insana nasıl geçtiğini’ de araştıracağını kaydetti.


Çankırı ve Sinop’ta birer köy karantinaya alındı

Çankırı Atkaracalar’da Budakpınar köyü ile Sinop Boyabat’ta Eğlence köyü karantinaya alındı.

Çankırı’nın Atkaracalar ilçesinin Budakpınar köyü karantinaya alındı.

Kaymakamlık, köyün, vaka sayılarının artması sonucu salgının kontrol altına alınması amacıyla İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurulu kararınca 14 gün süreyle karantinaya alındığını açıkladı.

Sinop’un Boyabat ilçesinde Eğlence köyü de karantinaya alındı.

Kaymakamlığın yazılı açıklamasında, İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla, köyde Covid-19 vakalarına rastlanması üzerine ikinci bir değerlendirmeye kadar karantina uygulamasına geçildiği belirtildi.


Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 19 kişi hayatını kaybetti, bin 53 vaka tespit edildi

Sağlık Bakanlığı, “Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu”nu paylaştı.

Bakanlığın verilerine göre son 24 saatte;

  • Bin 53 vaka tespit edildi
  • 19 kişi yaşamını yitirdi
  • 2 bin 297 kişi hastalığı attı
  • 50 bin 545 test yapıldı

Yine bu verilere göre;

  • Toplam vaka sayısı 207 bin 897
  • Toplam can kaybı sayısı 5 bin 260
  • Toplam iyileşen sayısı 185 bin 292
  • Toplam test sayısı 3 milyon 733 bin 218


Brezilya Devlet Başkanı Bolsonaro’nun Covid-19 testi pozitif çıktı

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsanaro, Covid-19 testinin pozitif çıktığını duyurdu.

CNN Brasil’e açıklamalarda bulunan Bolsanaro, Corona virüse yakalandığını ve karantinaya gireceğini söyledi.

65 yaşındaki Bolsanaro, vücut ağrıları ve yüksek ateş belirtileri sonrasında test yaptırmıştı.

Bolsanora, ofisinin önündeki gazetecilere yaptığı açıklamada ise maskesini çıkararak “Yüzüme bakın, ben gayet iyiyim. Benim için dua edenlere teşekkür ederim. Beni eleştirenlere gelince problem değil, bunu yapmaya istedikleri kadar devam edebilirler” dedi.

Daha önce etrafındaki kişilerin virüse yakalanmasının ardından yapılan testleri negatif çıkan Bolsanaro, tekrar tekrar salgınının yarattığı riskleri görmezden geliyordu.

Brezilya şu anda, ABD’nin ardından Covid-19 salgınından en olumsuz etkilenen ikinci ülke.

Vaka sayısının 1 milyon 600 binin üzerinde olduğu ülkede, virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı da 65 bini geçti.


“Covid-19 risk rehberi” Türkçeleştirildi

Acil Korona Mekanları, Corona virüsünün bulaşma riskini azaltmak ve bu konuda alınabilecek bireysel önlemler konusunda hazırlanan rehberi Türkçeleştirdi.


İran’da bir günde 200 kişi Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi

Covid-19 salgınından en ağır etkilenen Ortadoğu ülkesi İran’da, önlemlerin gevşetilmesinin ardından hızla yayılan virüs nedeniyle can kayıpları artıyor.

İran Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre son 24 saatte günlük ölü sayısında rekor artış yaşandı.

Son bir günde Covid-19 kaynaklı 200 can kaybının daha bildirildiği ülkede, resmi rakamlara göre toplam vefat sayısı 11 bin 931’e yükseldi.

2 bin 637 vakanın daha tespit edildiği belirtilirken, Covid-19 tanısı konulanların sayısı 245 bin 688’e çıktı.

Geçtiğimiz günlerde artan can kaybı sebebiyle İran rejimi Covid-19 tedbirlerini yeniden sıkılaştırmıştı.

Kamuya açık tüm alanlara yeniden maske zorunluluğu getirilmişti.


‘Okullar açılınca salgın riski artacak’

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, 31 Ağustos’ta açılacak okullarda Corona virüsü salgınına karşı alınacağı açıklanan tedbirleri değerlendirdi, uyarılarda bulundu.

Okulların açılacağı dönemin aynı zamanda tatil dönüşü sürecine denk geleceğini belirten Ceyhan, okula dönen öğrenci, öğretmen ve çalışanların virüs taşıyıcısı olabileceğini vurguladı.

Maske ve sosyal mesafe dışında bir önlem olmadığını kaydeden Ceyhan, “Kabul etmek gerekir ki okullarda yaş aşağı doğru inince çocukların maske takması çok zor. Bir de 8 saat boyunca maske takılamaz. Mutlaka teneffüslerde çocukların yanlarında kimse olmadan havalanmaları sağlanmalı” dedi.

Sağlık Bakanlığı’nın okullarda uyulması gereken kurallara ilişkin yayımladığı genelgedeki ‘En az 1 metre mesafe olacaktır’ ibaresini değerlendiren Ceyhan, “1 metre riskli bir mesafe, en az 1,5 metre olmalı. Bir başka yerinde de ‘4 metrekareye 1 kişi şeklinde ayarlama yapılmalı’ deniyor. O zaman da 2 metre oluyor mesafe. Bu genel anlamda bütün okulun bahçesi dahil bir hesap mıdır, tam anlaşılmıyor” ifadelerini kullandı.

DHA’ya konuşan Prof. Dr Ceyhan, okullardaki yoğunluğun azaltılması için bir kısım derslerin internet üzerinden yapılabileceğini de önerdi. Ceyhan ne yapılırsa yapılsın riskin artacağına dikkat çekti:

“Herkes okulların açılacağı döneme daha az vaka yükü ile girileceğini hesapladı; ama gördük ki öyle olmadı, beklenenden daha fazla vaka yükü ile giriliyor. Maske takılmıyorsa en az 2 metre olmalı. Genelgede var ama bu sanıyorum daha da detaylandırılacaktır. Yüksek sesle konuşulmayacak, teneffüslerde temaslı oyunlar engellenecek, yemek verilmesi çok uygun değil gibi bazı tedbirler alınacaktır.”


ABD: Yabancı öğrenciler sınır dışı edilebilir

ABD’de, Corona virüsü salgını nedeniyle üniversite ve yüksek okullar Mart ayından beri uzaktan eğitim veriyor.

Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza (ICE) kurumundan yapılan açıklamada, F1 veya M1 tipi öğrenci vizesi ile ABD’de bulunan yabancıların kayıtlı oldukları okulun salgın nedeniyle sadece online eğitim vermesi durumunda, ülkede kalmalarına izin verilmeyeceği duyuruldu.

ABD’de üniversite, kolej gibi akademik kurumlarda öğrenim görenlere F1, dil eğitimi dışındaki meslek eğitimi alanlara ise M1 tipi öğrenci vizesi veriliyor.

ICE’nin açıklamasında, bu öğrencilerin ya ülkeyi terk etmeleri ya da yüz yüze eğitim verilen bir okula geçmeleri gerektiği belirtildi.

Açıklamaya göre, eğitimin bir kısmını online, bir kısmını ise yüz yüze gerçekleştiren okulların ise öğrencilerin derslere fiziksel olarak katıldığına dair kanıt sunmaları gerekiyor. ICE, aksi takdirde öğrencilerin sınır dışı edilmesi gibi tedbirlerle karşı karşıya olduklarını bildirdi.

  • DW Türkçe’deki haberin tamamı BURADA

Melbourne 1,5 ay ‘Corona’ karantinasına giriyor

Avustralya’nın en büyük ikinci şehri Melbourne, 8 Temmuz Çarşamba gece yarısından itibaren altı hafta boyunca karantinaya alınacak.

Karantina kararının nedeni ise Corona virüsü vakalarında yaşanan artış.

İş seyahatleri, eğitim, gıda alışverişi veya tıbbi nedenler haricinde evden çıkmak yasaklanacak.

Yaklaşık 5 milyon insanın yaşadığı Melbourne’un bağlı olduğu Victoria eyaleti başbakanı Daniel Andrews, salgını ‘ülkede yaşanan orman yangınları kadar ciddiye aldıklarını’ söyledi ve “Bu ölüm kalım meselesi” dedi.


Ağrı’da da maske takmak zorunlu oldu

Ağrı’da il genelinde maske takma zorunluluğu getirildi.

Valilikten yapılan yazılı açıklamada, Covid-19 salgınının yayılmasının önüne geçmek amacıyla bu kararın alındığı belirtildi.

Maske kullanımının zorunlu hale getirildiğine yer verilen açıklamada, kalabalık ortamlar, yüksek riskli alanlar başta olmak üzere kamu ve özel kuruluşlarda dezenfektan bulundurulması ve sosyal mesafe kuralına uyulmasına da karar verildi.

Bakanlık talimatıyla 23 Haziran’dan itibaren maske takma zorunluluğuna uymayanlara 900 lira para ceza kesilmesine karar verilmişti.

Şu ana kadar yetkililerden yapılan açıklamalara göre, 60’a yakın ilde sokağa maskesiz çıkmak yasaklandı. Bu iller şöyle:

Adıyaman, Afyon, Ağrı, Amasya, Ankara, Antep, Ardahan, Artvin, Aydın, Balıkesir, Bartın, Batman, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Dersim, Diyarbakır, Düzce, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Giresun, Hakkari, Iğdır, Isparta, İstanbul, Karabük, Kayseri, Kırklareli, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Maraş, Mardin, Muğla, Muş, Nevşehir, Niğde, Osmaniye, Ordu, Rize, Sakarya, Samsun, Siirt, Sinop, Sivas, Şırnak, Tekirdağ, Tokat, Trabzon, Urfa, Uşak, Yalova, Zonguldak.


BM: Doğayı sömürmeye devam edersek, daha çok salgın hastalık göreceğiz

Birleşmiş Milletler (BM) uzmanları, havyanlardan insanlara geçen zoonotik hastalıkların arttığı ve vahşi yaşam ile doğanın korunması için harekete geçilmezse, bu hastalıkların artmaya devam edeceği uyarısında bulundu.

Uzmanlar, Covid-19 gibi hastalıkların artışından, hayvansal proteine olan yüksek talebi, sürdürülebilir olmayan tarım uygulamalarını ve iklim değişikliğini sorumlu tuttu.

BM uzmanlarına göre, ihmal edilen zoonotik hastalıklar yılda iki milyon kişiyi öldürüyor.

Ebola, Batı Nil virüsü ve Sars’ın hepsi, hayvanlarda başlayıp, insanlara sıçrayan hastalıklar.

Ancak insanlara sıçrama otomatik olmuyor. Birleşmiş Milletler Çevre Programı ve Uluslararası Hayvancılık Araştırma Enstitüsü’nün hazırladığı rapora göre, bu sıçramanın ardındaki nedenler şöyle: Arazi tahribatı, vahşi yaşamın sömürülmesi, kaynak çıkarımı ve iklim değişikliği gibi yollarla doğal çevrenin bozulması.

Raporda, hükümetlere gelecekte salgınların önlenmesi için, sürdürülebilir toprak yönetiminin teşvik edilmesi, biyolojik çeşitliliğin artırılması ve bilimsel araştırmaya yatırım yapılması tavsiye ediliyor.

  • BBC Türkçe’deki haberin tamamı BURADA

CNN: Bolsonaro’da Covid-19 belirtileri görüldü

CNN Brasil’in haberine göre, Brezilya’nın aşırı sağcı Devlet Başkanı Jair Bolsanaro’da Covid-19 belirtileri görüldü.

Haberde, Bolsanaro’ya yapılan testin sonucunun beklendiği belirtildi.

Daha önce etrafındaki kişilerin virüse yakalanmasının ardından yapılan testleri negatif çıkan Bolsanaro, tekrar tekrar salgınının yarattığı riskleri görmezden geliyordu.

Brezilya şu anda, ABD’nin ardından Covid-19 salgınından en olumsuz etkilenen ikinci ülke.

Vaka sayısının 1 milyon 600 binin üzerinde olduğu ülkede, virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı da 65 bini geçti.


Fauci: ABD’deki salgında durum gerçekten iyi değil

Covid-19 salgınından en ağır etkilenen ülke olan ABD’nin Ulusal Alerjik ve Salgın Hastalıklar Enstitüsü Direktörü ve Beyaz Saray Koronavirüs Görev Gücü’nün üyesi Dr. Anthony Fauci, ülkedeki durumun “gerçekten iyi olmadığını” söyledi.

Dr. Fauci, “derhal eğilmek gereken ciddi bir durum” olduğunu da sözlerine ekledi..

Fauci, ABD’nin vaka sayılarını hiç başta planlanan kadar düşüremediği için, ilk dalgaya “dizine kadar battığını” belirtti.

Dr. Anthony Fauci ayrıca, en nihayetinde bir aşının bulunmasını, işe yaramasını ve en azından bir süre koruma sağlamasını beklediğini de sözlerine ekledi.

Fotoğraf: Reuters

Johns Hopkins Üniversitesi’nin verilerine göre, ABD’de Covid-19 yüzünden hayatını kaybedenlerin sayısı 130 binin üzerinde.

328 milyon nüfusa sahip ABD’de aynı zamanda, yaklaşık 3 milyon teyitli Corona virüsü vakası bulunuyor.

32 bin kişiyle New York en çok can kaybı görülen eyalet. Güney eyaletlerinde de vaka sayısı artış eğiliminde.


 




Önceki Haber
ABD TikTok’u yasaklamaya hazırlanıyor
Sonraki Haber
Ukrayna'da orman yangını: Altı kişi yaşamını yitirdi