Ana SayfaCezaevleri‘Covid-19’a yakalanan kanser hastası Yıldırım’ın yaşam hakkı ağır risk altında’

‘Covid-19’a yakalanan kanser hastası Yıldırım’ın yaşam hakkı ağır risk altında’

HABER MERKEZİ – İHD İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, F Oturumu eyleminin 432’nci haftasında, Corona virüsü testi pozitif çıkan kanser hastası tutuklu Deniz Yıldırım’ın sağlığa erişim hakkının elinden alındığı ve yaşama hakkının ağır riske sokulduğu kaydedildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, F Oturumu eyleminin 432’nci haftasında Elazığ Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda bulunan hasta tutuklu Deniz Yıldırım’ın durumuna dikkat çekildi.

Corona virüsü salgını nedeniyle online gerçekleştirilen eylemde Covid-19 testi pozitif çıkan Yıldırım’ın tahliye edilmesi istendi.

Açıklama öncesi konuşan Komisyon üyesi Meral Nergis Şahin, salgın sürecinde cezaevlerindeki hak ihlallerinin arttığını belirtti.

Özellikle infaz düzenlemesi dışında bırakılan politik tutukluların ölüme terk edildiğini belirten Şahin, “Ağır hasta mahpuslar bakımından bu riskin büyüklüğü; hastalıkların hızlı seyri ve artan mahpus ölümleri ile kendisini göstermektedir” dedi.

Ardından söz alan Komisyon üyesi Mehmet Acettin, Yıldırım’ın tutuklanma sürecinde karşılaştığı hak ihlallerine değindi.

Acettin, 2015 yılı sonunda tutuklanarak Elazığ Açık Ceza İnfaz Kurumu’na konulduğunu; ancak 29 Mart 2016’da ise geçerli bir hukuki gerekçe gösterilmeksizin Elazığ Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na sevk edildiğini söyledi.

Yıldırım’ın davasının iki buçuk sene boyunca açılmadığını, sonrasında da kaçma şüphesi olduğu söylenerek duruşmalara götürülmediği için adil yargılanma hakkı ihlal edildiğini vurgulayan Acettin, “Bu süreçte sağlığı giderek bozulmuş, 31 Ocak 2020 tarihinde acil olarak hastaneye kaldırılmış ve ileri derecede kalın bağırsak kanseri olduğu tespit edilerek 3 Şubat’ta ameliyat edilmiştir. Bu süreçte ailesi bilgilendirilmemiştir” dedi.

Acettin, Yıldırım’ın ameliyat sonrası özel bakım ve tedavi ihtiyacının cezaevi koşullarında karşılanmasının mümkün olamayacağı gerekçesiyle serbest bırakılması için yapılan girişimlerin sonuçsuz kaldığını dile getirdi.

Taleplerinin reddedilerek Yıldırım’ın Elazığ Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na geri götürüldüğünü kaydeden Acettin, Yıldırım’ın sağlık durumuna ilişkin şu bilgileri verdi:

“Kanser sebebiyle kalın bağırsağının bir buçuk metresini kaybeden Deniz Yıldırım şu anda da ince bağırsağı dışarıda bir şekilde hayatını devam ettirmektedir. Deniz Yıldırım, tüm bunların üzerine, 23 Haziran’da Kovid-19 sebebiyle hastaneye kaldırılmış, ancak ailesine yine haber verilmemiştir.
Telefonla görüşme günleri olan 24 Haziran günü kendisinden haber alamayan aile kanser hastası olması sebebiyle endişelenmiş ve başka bir mahpusun ailesi aracılığıyla Deniz Yıldırım’a Kovid-19 teşhisi konulduğunu öğrenmiştir. Ailenin verdiği bilgiye göre Deniz Yıldırım 1 Temmuz 2020 Çarşamba günü tedavisi yarım bıraktırılarak Elazığ Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na geri götürülmüş, sağlığa erişim hakkı elinden alınmış, yaşama hakkı ağır riske sokulmuştur.”

Acettin, ağır hasta tutukluların sağlığa ve tedaviye erişimlerinin sağlanmasının yanı sıra yaşam haklarının korunması için derhal serbest bırakılmaları gerektiğini ifade etti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Alkollü içki ve sigaraya zam
Sonraki Haber
Ev-Eksen 10 yıllık hukuk mücadelesini kazandı: İşkolu statüsü tanınacak