Ana SayfaEkolojiDanıştay’dan ‘Yeşil Yol’ projesine durdurma kararı

Danıştay’dan ‘Yeşil Yol’ projesine durdurma kararı

HABER MERKEZİ – Danıştay, Samsun ile Artvin arasındaki yaylaları birleştirecek olan ‘Yeşil Yol’ projesini durdurdu. Bölgedeki köylülerin yapılmasına karşı direniş gösterdiği projenin durdurulma gerekçesi, yaylaların varlığını yok edecek olması.

Karadeniz bölgesinde Samsun, Bayburt, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize, Trabzon, Artvin’i içine alan sekiz ilin yaylalarını turizmi geliştirme gerekçesiyle birbirine bağlamayı amaçlayan ‘Yeşil Yol’ projesi için karar verildi.

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 2016 yılında onayladığı projenin durdurulmasına karar verdi.

Karadeniz’deki 2 bin 600 kilometrelik ‘Yeşil Yol’ projesi, yaylaların varlığını yok edeceği gerekçesiyle durdurdu.

Fırtına İnisiyatifi tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi:

“Yeşil Yol’la ilgili 5 yıllık davalar maratonunun bu aşamasında mahkemeler, projenin ve yapılan yolların; Kaçkarların, Fırtına Vadisi’nin ekolojisini ciddi şekilde bozduğuna hükmetti. DOKAP’ın “yeşil yol projesi”nin yaylaların varlığını tehdit ettiği, hiçbir kamusal yararı olmadığı ve hukuka aykırılığı ilk defa, bu denli açık şekilde yargı kararlarıyla deklare edilmektedir.”

Samsun İdare Mahkemesi de İkinci İdari Dava Dairesi de Danıştay’ın kararını örnek göstererek yol yapılmasına izin veren Trabzon Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu’nun kararını iptal etti.

Böylece “Ayder – Kavrun ve Samistal yaylaları arasındaki yolların iptaline karar verilmiş” oldu.

“Yeşil Yol” projesi

Proje kapsamında Çamlıhemşin’in Yukarı Kavron ve Samistsal yaylalarındaki bölümü, yerel halk ve çevrecilerin eylemleri sonucu 2015 yazında durdurulmuştu.

Çevre ve Ekoloji Hareketi (ÇEHAV) avukatlarının açtığı dava sonucu proje ile ilgili ilk durdurma kararı Temmuz 2015’te çıkmıştı.

‘Yeşil Yol’ projesi kapsamında Çamlıhemşin’de Kaçkar Dağları Milli Parkı Avusor-Haczane yaylaları arasındaki bölümünde 16 bin 367 ormanlık alana ilişkin yol çalışmasının yürütmesi Rize İdare Mahkemesi tarafından durdurulmuştu.

Projeye açılan ve süren başka davalar da var.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Ermenistan ile Azerbaycan sınırında çatışma: Ne oluyor, kim ne diyor?
Sonraki Haber
Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ı Ayasofya üzerinden 'sahtekarlık' ile suçladı