Ana SayfaGüncelDemirtaş: Bırakın, yandaşlar ana barodan ayrılsın ve marjinalleşsinler

Demirtaş: Bırakın, yandaşlar ana barodan ayrılsın ve marjinalleşsinler

HABER MERKEZİ – ‘Çoklu baro’ düzenlemesine ilişkin değerlendirmelerde bulunan HDP eski Eş Genel Başkanı Demirtaş, “Avukatlar ve barolar direndiği müddetçe, bu değişikliğin fiiliyatta karşılığı olmayacaktır. Bırakın, yandaşlar ana barodan ayrılsın ve marjinalleşsinler” dedi. Demirtaş, düzenlemeyle ilgili bir de ‘seçim güvenliği’ uyarısında bulundu.

4 Kasım 2016’dan beri Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, ‘çoklu baro’ düzenlemesiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

DW Türkçe’den Banu Güven’in konuya ilişkin sorularını yanıtlayan Demirtaş, AKP’nin bu tür yasal düzenlemelerle toplumun her kesimi üzerinde kontrol sağlamak, hatta sandık başında oy güvenliği için bulunan avukatları da saf dışı bırakmak istediğini söyledi.

Demirtaş’ın değerlendirmeleri şöyle:

“İktidarın yasama, yürütme ve yargıyı tek elde toplaması, ve hatta tek kişide birleştirmesi otoriter rejimlerin devamı için yeterli değildir. Bunun yanında medya, sivil toplum, sendikalar, sosyal medya platformları, meslek örgütleri gibi yapıları da tümüyle denetim altına alması gerekir. Aksi takdirde otoriter rejim varlığını sürdüremez ve seçimlerde etkili olamaz.
“Baro düzenlemesi bu açıdan hem yargıyı kontrol altına almak hem de bir sivil toplum ve meslek örgütü olan baroların toplum adına dile getirdikleri itirazları susturmak amaçlıdır. Ancak avukatlar ve barolar direnmeye devam ettiği müddetçe, bu değişikliğin fiiliyatta pek karşılığı olmayacaktır.
“Bu konuda dikkat edilmesi gerekli başka bir husus da şu: Önümüzdeki seçimlerde seçim güvenliği açısından baroların sandıklara ve il ve ilçe seçim kurullarına yaptıkları avukat görevlendirmelerini kontrol etmeye çalışabilirler.
“Barolarda kontrolü sağlayarak ‘yandaş avukatlar’ dışındaki avukatların oy kullanma ve sayım esnasında sandık başında bulunmasını engellemeye çalışabilirler.
“Fakat hepimiz unutmamalıyız ki bu iktidar gidicidir ve bu ucube baro yasası da AKP sonrasında mutlaka değiştirilecektir. Eminim ki nispi temsil de dikkate alınarak, avukatların sorunlarını da ِönceleyen yeni bir yasa çıkarılacaktır.
“Bir avukat olarak benim kişisel gِörüşüm, hiçbir avukatın kendi barosunu terk etmemesi, yeni barolar kurulması konusunda arayışa girilmemesi yönündedir. Bırakın, yandaşlar ana barodan ayrılsın ve marjinalleşsinler.”

Düzenlemede neler var?

AKP ve MHP’nin baroların yapısını değiştirmeyi hedeflediği, ‘çoklu baro’ düzenlemesinde öne çıkan maddeler özetle şöyle:

  • Avukat sayısı 5 binden fazla olan illerde en az 2 bin avukatın imzasıyla yeni bir baro kurulabilecek. (Bugün itibariyle barolara kayıtlı avukat sayısı dikkate alındığında birden fazla baro, sadece Ankara, İstanbul ve İzmir’de kurulabilecek.)
  • Çoklu baro olan yerlerde barolar, noterler gibi numaralandırılacak.
  • Her avukatın, avukatlık edeceği yerin baro levhasına yazılma yükümlülüğü devam edecek. Bir ilde birden fazla baronun bulunması halinde avukat bunlardan birinin levhasına yazılacak.
  • Her baro Türkiye Barolar Birliği’nde (TBB) 3 delege ve 1 başkanla temsil edilecek.
  • Ekim ayının ilk haftası baro yönetimlerinin seçimi, Aralık ayında da Türkiye Barolar Birliği Genel Kurulu yapılacak. Seçimler barolar için 2 yılda, TBB için ise 4 yılda bir gerçekleştirilecek.
  • TBB Genel Kurulu’nun olağanüstü toplantısı, 10 yerine 25 baronun yönetim kurulunun yazılı talebiyle gerçekleştirilecek.
  • Mesleğe yeni başlayan avukatlar, mesleklerinin ilk 5 yılında, kayıtlı olduğu baronun öngördüğü keseneği (aidati) yarı oranında ödeyecek.
  • Avukatlar için tek zorunlu kıyafet cübbe olacak. Avukatların kılık kıyafetiyle ilgili başka bir zorunluluk olmayacak.

28 maddelik yasa değişikliğinin tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.



Önceki Haber
"Huysuz Virjin” olarak tanınan Seyfi Dursunoğlu hayatını kaybetti
Sonraki Haber
Salgında vaka sayısı 14 milyon sınırında, artış yavaşlamıyor