Ana SayfaGüncelDiyarbakır’da Karşılaştırmalı Edebiyat Günleri başlıyor

Diyarbakır’da Karşılaştırmalı Edebiyat Günleri başlıyor

HABER MERKEZİ – Bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilecek olan Diyarbakır Karşılaştırmalı Edebiyat Günleri, Eylül-Ekim aylarında çevrimiçi ortamda düzenlenecek. Program detayları ise Eylül ayında paylaşılacak.

Lîs Yayınları ve Diyarbakır Sanat Merkezi ortaklığıyla, ilk ikisi 2013 ve 2018 yıllarında gerçekleştirilen Diyarbakır Karşılaştırmalı Edebiyat Günleri’nin üçüncüsü bu yıl Eylül-Ekim 2020 tarihlerinde düzenleniyor.

Lîs Yayınları tarafından Şubat 2019’da kurulan Wêjegeh Amed (Diyarbakır Edebiyat Evi) de bu yıl Edebiyat Günleri’nin düzenleyici ortakları arasında yer alıyor.

Goethe Enstitüsü, İsveç Başkonsolosluğu, Hollanda Başkonsolosluğu ve Fransız Kültür Merkezi tarafından Anadolu Kültür ve İstanbul Kültür Sanat Vakfı işbirliğiyle hayata geçirilen “Kültür için Alan” projesi çerçevesinde desteklenen Karşılaştırmalı Edebiyat Günleri, daha önce olduğu gibi bu yıl da edebiyata çok dilli ve çok sesli bir yaklaşımla, çeşitlilik içeren bir programla izleyici karşısına çıkmaya hazırlanıyor.

Bu yıl, Eylül-Ekim aylarında çevrimiçi ortamda ve Wêjegeh Amed’de gerçekleşecek program kapsamında çok sayıda yazar, şair, edebiyat eleştirmeni ve yayıncıyla söyleşi, tartışma, okuma ve buluşmalar düzenlenecek.

“Edebiyat ve Kırılgan Gelecek” başlığı ile gerçekleşecek çevrimiçi açılış etkinliğinde, dünya genelinde gündemi belirleyen salgınla birlikte sınır hatları belirginleşen, sinir uçları hassaslaşan güncel meseleler edebiyatın içinden konuşulacak.

Yakın geleceği görebilmenin her zamankinden de zor olduğu bir dönemde, görebildiklerimiz kadar göremediklerimize, görünmeyeni görme çabasına odaklanan program, uluslararası ayağında edebiyatın Avrupa’nın mevcut politik ve toplumsal gündeminin nabzını nasıl tuttuğu sorusuna cevap arayacak.

Yazar ile okuyucu arasında köprü rolü oynayan yayıncılık sektörü ve mecburi dönüşüm süreci, ayakta kalma stratejileri ve dayanışma imkânları üzerinden tartışılırken; gençlik ve çocuk edebiyatı, farklı dillerde yazan edebiyatçılara dair karşılaştırmalar ve az temsil edilen dillere dair oturumlar daha önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da programın önemli bir kısmını oluşturacak.

“Hayal Edilen Şehir” atölyesi

Karşılaştırmalı Edebiyat Günleri kapsamında, Eylül-Ekim aylarında gerçekleşecek etkinliklerin hazırlık sürecine paralel olarak düzenlenen iki üretim atölyesi ise Temmuz ve Ağustos aylarında gerçekleşiyor.

“Şiir-Film” başlığı altında Kürtçe şiirleri görsel dünyaya aktaran kısa videolar üretilirken, “Hayal Edilen Şehir” başlığı ile düzenlenen çevrimiçi Yaratıcı Yazı Atölyesi’nde katılımcılar, Pelin Buzluk eşliğinde bir kenti yeniden kurmanın yolunu öykülerle arayacak.

Başvuruların 10 Temmuz’a dek devam edeceği atölye 5 haftalık bir programdan oluşuyor.

Haftada bir buluşmalarla ilerleyen 4 oturumdan oluşacak atölye sürecinin ardından dileyen katılımcılar yazdıkları/yazacakları öykü denemelerinin edisyonu için Pelin Buzluk ile ek bir oturum imkânını değerlendirebilecek.

Atölyede öncelikle bir tür olarak öykü ele alınacak, sözlü edebiyatın parçası olan hikâyeden, yazılı edebiyatın parçası olan modern öyküye kat edilen yol tartışılacak.

Türe dair temel tartışmalar, mekân ve/veya şehir teması üzerine kurulmuş öykülerden örnekler okuyarak farklı bağlamlarda geliştirilecek. Böylece katılımcıların, mekânları, sokakları, meydanları, insanıyla hayallerindeki şehri canlandırıp yeniden kurmaları için çağrışım ortamı yaratılacak.

“Hayal Edilen Şehir” atölye hakkında detaylı bilgi ve başvuru formu için: www.lisyayinevi.com

Program detayları Eylül ayında paylaşılacak

Üretim atölyelerinin sonuçlarının da yer alacağı 3. Karşılaştırmalı Edebiyat Günleri ana programının detayları Eylül 2020’de paylaşılacak.

Karşılaştırmalı Edebiyat Günleri’nin program detaylarına ilerleyen aylarda Lîs Yayınları, Wêjegeh Amed ve Diyarbakır Sanat Merkezi sosyal medya adreslerinden ulaşılabilecek.


Bir buluşma mekanı: Diyarbakır Edebiyat Evi


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Çin'de veba, ABD’de beyin yiyen amip alarmı
Sonraki Haber
HDP, “Demokratik Mücadele Programı”nın ikinci aşamasına geçiyor