Ana SayfaGüncelDiyarbakır’daki STK’lerden uyarı: Vaka sayısı artıyor, etkinlikleri erteleyelim

Diyarbakır’daki STK’lerden uyarı: Vaka sayısı artıyor, etkinlikleri erteleyelim

HABER MERKEZİ – Diyarbakır’da 25 sivil toplum örgütü, ‘normalleşme süreci’yle beraber kentte Covid-19 vaka sayısında ciddi bir artışın yaşandığını belirterek, ev ziyaretleri, düğün, nikah, nişan, mevlit ve piknik gibi etkinliklerin ertelenmesini istedi.

Diyarbakır’da bulunan sivil toplum örgütleri (STK), kentte artış gösteren Covid-19 vakalarına ilişkin ortak bir açıklama yaptı.

Açıklamada, pandeminin başlangıcında vaka sayısının en düşük olduğu kentlerden biri olan Diyarbakır’da, 1 Haziran itibariyle uygulanan ‘normalleşme süreci’yle beraber vaka sayısında ciddi artışın gözlemlendiği belirtildi.

‘Normalleşme süreci’nden sonra yurttaşların maske takmadan ve en önemlisi de fiziki mesafe kuralına uymadan gündelik yaşama geçmeleri nedeniyle vaka sayında ciddi artışın yaşandığı belirtilen açıklamada, bulaşmayı tetikleyen sosyal ve kültürel etkinliklerin (düğün, nişan, nikah ve sünnet törenleri, mevlit, taziye, bayramlaşma vb.) yanı sıra diğer hijyen kurallarına (el yıkama, maske takma) uyulmaması nedeniyle salgının tehlike boyutlara ulaşıldığı kaydedildi.

Önlemler

STK’ler alınması gereken önlemleri ise şöyle sıraladı:

  • Unutmayalım ki kendi sağlığımız kadar eş, dost, akraba ve bir bütün olarak toplumumuzun sağlığını da korumak zorundayız.
  • Corona virüsü için yapılan aşı çalışmalarından olumlu sonuçlar alınana kadar maske kullanımı ve sosyal/fiziki mesafe kurallarına uyalım, bunu gündelik yaşamımızın bir parçası haline getirelim.
  • Evimizden çıkmak zorunda kaldığınız her an maskemizi takmayı, ellerimizi sıkça sabunla yıkamayı ihmal etmeyelim.
  • Önümüzde Kurban Bayramı var. Toplumsal ve dini kültürümüzün en önemlilerinden olan bayramlaşmayı bu bayramda da yapmayalım, teknolojik iletişim kanallarını (telefon, SMS, WhatsApp) kullanarak bayramlaşalım.
  • Kurban kesme ve dağıtımında hijyen kurallarına çok büyük bir titizlikle uyalım.
  • Bu süreçte hasta kişilerle karşılaşmamıza ve hastalığın yayılmasına neden olacak sosyal ve kültürel faaliyetlerimizi (ev ziyaretleri, düğün, nikâh, nişan, mevlit, piknik vb.) kısıtlayalım, mümkün olduğunca erteleyelim.
  • Düğün ve nişan gibi yakın mesafe gerektiren etkinliklerde halay, govend, dans gibi oyunları oynamaktan kaçınalım.
  • Evlerde, açık veya kapalı mekânlarda mevlit ve taziye etkinlikleri yapmayalım, toplu yemek dağıtımında kaçınalım.
  • Taziye ziyaretlerinin yeni taziyelere neden olmaması için taziye dileklerimizi telefon ile iletelim.
  • İnsanlarla temas ettiğimiz her yerde ağız ve burnumuzu kapatacak şekilde maske takalım.
  • Toplu taşıma araçlarına, alış-veriş merkezleri gibi yerlerde sosyal/fiziki mesafe kurallarına (en az 1.5 metre ara) titizlikle uyalım.
  • Hepimizin birbirimize ihtiyacı olduğu bir süreçten geçtiğimizi unutmadan, kişisel değil toplumsal yaşama uygun davranıp uzmanların ve ilgili kurumların uyarılarına riayet edelim.

İmzacılar

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Diyarbakır Ticaret Borsası, Diyarbakır Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği, Diyarbakır Barosu, Diyarbakır Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanlığı, Diyarbakır Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası, Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi Başkanlığı, TMMOB İl Koordinasyon Kurulu, AMED KESK Şubeler Platformu, Diyarbakır Eczacılar Odası, Diyarbakır Diş Hekimleri Odası, Doğu ve Güneydoğu Sanayici ve İşinsanları Dernekleri Federasyonu, Diyarbakır Sanayici ve İş insanları Derneği, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Meclisi, MÜSİAD Diyarbakır Şubesi, Doğu ve Güneydoğu İşkadınları Derneği, Diyarbakır İş Kadınları Derneği, TOBB Diyarbakır Genç Girişimciler Kurulu, TOBB Diyarbakır Kadın Girişimciler Kurulu, HAKSİAD Diyarbakır Şubesi, Diyarbakır Girişimci İş Kadınları Derneği, Diyarbakır Organize Sanayi İşinsanları Derneği, TÜMSİAD Diyarbakır Şubesi, Güneydoğu Tekstil Sanayici ve İş insanları Derneği, Diyarbakır Mermerciler ve Madenciler Derneği.




Önceki Haber
Kadınlar Pınar Gültekin için sokağa çıkıyor
Sonraki Haber
Pınar Gültekin için sokağa çıkan kadınlara polis müdahalesi