Ana SayfaDünyaDSÖ, HIV ilaçları ile hidroksiklorokin denemelerini durdurdu

DSÖ, HIV ilaçları ile hidroksiklorokin denemelerini durdurdu

HABER MERKEZİ – Dünya Sağlık Örgütü’nden yapılan açıklamada, Covid-19 tedavisinde, HIV ilaçları ile hidroksiklorokin denemelerinin tamamen durdurulduğu bildirildi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), yeni tip Corona virüsü kaynaklı Covid-19 hastalarının tedavisinde, sıtmaya karşı etkili olan hidroksiklorokin ile HIV virüsüne karşı kullanılan lopinavir ve ritonavir ilaçlarının denemelerini durdurdu.

DSÖ, yazılı açıklamasında kararı, ‘Solidarity Trial’ (Dayanışma Denemesi) adı verilen denemeleri yürüten uluslararası komitenin tavsiyesi üzerine aldığını duyurdu.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Mayıs ayında hidroksiklorokin denemelerinin ‘geçici süreyle’ durdurulduğunu duyurmuştu.

DSÖ’nün 4 Temmuz tarihli açıklamasında ise ilaçla ilgili denemelerin tamamen durdurulduğu vurgulandı.

‘Solidarity Trial’, Covid-19 hastalarının tedavisinde etkin çözümler bulunması amacıyla DSÖ tarafından kurulmuştu. DSÖ, bu kapsamda remdesivir ilacının denemelerini de yürütüyordu.

Açıklamada, her iki tedavi yöntemi için şimdiye kadar yapılan denemelerde Covid-19 nedeniyle yaşanan can kayıplarını azaltmada etkili olmadığı ya da çok az etkili olduğu belirtildi.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre DSÖ, hidroksiklorokin ile lopinavir/ritonavir ilaçlarıyla yapılan denemelerin durdurulması kararının yalnızca hastanede yatan hastalar için geçerli olduğunu, hastaneye yatmayanlar üzerinde yapılan diğer çalışmaları kapsamadığını belirtti.

Bazı araştırmalar, hidroksiklorokinin Covid-19 hastalarında görülen semptomları zayıflattığını ve iyileşme sürecini hızlandırdığını öne sürüyordu.

Hidroksiklorokin, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu bazı ülkelerde Covid-19 tedavilerinde yaygın olarak kullanılıyor.

AIDS’e neden olan HIV virüsüne karşı tedavilerde kullanılan ve ritonavir ilaçlarının da Corona virüsüne karşı etkili olduğu iddiaları ortaya atılıyordu.

DSÖ, bu ilaçlarla yapılan denemelerin de ölüm oranlarını zayıflatmada etkili olmadığı gerekçesiyle durdurdu.




Önceki Haber
Gökyüzünün kanadığı vakit
Sonraki Haber
Meclis'te 'çoklu baro' mesaisi: Teklifin 17 maddesi komisyonda kabul edildi