Ana SayfaGüncelErbaş’tan Ayasofya’daki ikona ve fresklere ilişkin açıklama

Erbaş’tan Ayasofya’daki ikona ve fresklere ilişkin açıklama

HABER MERKEZİ – 24 Temmuz Cuma günü kılınması planlanan namazla birlikte ibadete açılacak Ayasofya’ya ilişkin açıklama yapan Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, “İkona ve fresklerle ilgili çalışma yapıldı, namazda gerekli tedbirler alınacak” dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Kültür Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, 24 Temmuz’da Müslümanlar için ibadete açılacak olan Ayasofya’ya gelerek incelemelerde bulundu.

Çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erbaş, Ayasofya’nın 24 Temmuz’da Cuma namazı ile ibadet açılacağını hatırlattı.

Erbaş, “Biz hem imamlar konusunda hem de müezzinler konusunda titiz davranarak her yönü ile milletimizi doyuracak ezanı ile milletimizin kalplerini yumuşatacak görevliler tespit ediyoruz. Onların da atamasını önümüzdeki günlerde yapacağız” dedi.

“Şu an iki imam, dört müezzin olarak planlıyoruz. İmamlarımız hem kıraat itibari ile hem hitabet itibari ile hem de ilmi birikimleri itibari ile milletimizin bu ihtiyaçlarına cevap verebilecek nitelikte olacaklar” diye ekledi.

Ayasofya’nın içindeki ikona ve fresklerle ilgili din işleri kurulunun gerekli çalışmaları yaptığını belirten Erbaş, “İnşallah namaz sırasında gerekli tedbirleri alacağız. Bugün onun da incelemelerini yaptık. 24 Temmuz’dan sonra inşallah milletimiz onu da görecek” ifadelerini kullandı.

Danıştay 10. Dairesi, 10 Temmuz Cuma günü 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal ederek, Ayasofya’nın Müslümalar için ibadete açılmasının önündeki engeli kaldırdı.

Kararın hemen ardından AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ayasofya’nın Diyanet İşleri Başkanlığı’na devrini ve ibadete açılmasını öngören Cumhurbaşkanlığı Kararı’nı imzaladı. Karar, Resmi Gazete’de de yayımlandı.

Danıştay kararının ardından Erdoğan, televizyonlardan yayımlanan konuşmasında Ayasofya’nın 24 Temmuz Cuma günü ibadete açılmasının planlandığını açıkladı.

Söz konusu tarihin Lozan Antlaşması’nın yıldönümü olduğuna dikkat çeken tarihçi yazar Namık Kemal Dinç, kararın “Hristiyan batı dünyasına olan bir tavır olarak da okunması” gerektiğini söyledi.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nden (UNESCO) yapılan açıklamada, karardan dolayı üzüntü duyulduğu ifade edilerek, Ayasofya’nın Dünya Kültür Mirası statüsünün gözden geçirileceği belirtildi.

350 kiliseyi çatısı altında bulunduran Dünya Kiliseler Birliği’nden yapılan açıklamada ise söz konusu karar için “Dinler arası diyalog çabalarına zarar veriyor” denildi.

Katolik Kilisesi’nin ruhani lideri Papa Francis de Ayasofya’nın müzeden camiye dönüştürülmesine ilişkin “çok üzgün” olduğunu belirterek, “İstanbul’u düşünüyorum. Ayasofya’yı düşünüyorum. Çok üzüntülüyüm” dedi.


Erdoğan onayladı, Ayasofya Diyanet’e devredildi

Ayasofya: Dünya Kiliseler Birliği’nden Erdoğan’a mektup, Papa’dan ilk açıklama




Önceki Haber
Ankara'nın üç ilçesinde 24 saatlik su kesintisi
Sonraki Haber
Heybeliada'da orman yangını