Ana SayfaGüncelErdoğan: Ayasofya’yı 1934’te müzeye kimler çevirdi, biz bir yanlışı düzeltiyoruz

Erdoğan: Ayasofya’yı 1934’te müzeye kimler çevirdi, biz bir yanlışı düzeltiyoruz

HABER MERKEZİ – Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesiyle ilgili konuşan AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, “1934’de kimler müzeye çevirdi? Şimdi de biz aslına rücu ettiriyoruz. Bir yanlışı biz düzeltiyoruz. Olay bu kadar basit” dedi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısı ardından açıklamalarda bulundu.

Ayasofya’nın müzeden camiye dönüştürülmesiyle ilgili konuşan Erdoğan, Ayasofya’nın vakfiyesindeki amaca uygun şekilde hizmet vereceğini söyledi ve ekledi:

“Harap halde bir ana kubbe olarak teslim alınan Ayasofya külliye, minare, şadırvan, imaret, hamam, sıbyan mektebi, sebil, türbe, muvakkithane, hünkar mahfili ve nice eklemeleriyle tam anlamıyla bize ait bir eser haline dönüştürülmüştür.”

“Ayasofya kiliseden değil, müzeden camiye dönüştürüldü. Bunun altını çizmek istiyorum” diyen Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tam anlamıyla bize ait bir eser haline dönüştürülmüştür. Ramazan ayı boyunca ve bayramlarda Ayasofya şehir hayatının merkezine yerleşiyor. Daha yakın tarihlerinde yaşanan sokak olaylarında ‘Zulüm 1453’te başladı’ diye yazıldığını unutmadık. Bunları kimlerin yazdığını herhalde milletçe biliyoruz.
“Ayasofya’yı yanlış bir kararla olsa müzeye biz çevirmiştik, yine biz camiye döndürüyoruz. 1934’de kimler müzeye çevirdi? Şimdi de biz aslına rücu ettiriyoruz. Bir yanlışı biz düzeltiyoruz. Olay bu kadar basit.”

Danıştay 10. Dairesi, 10 Temmuz Cuma günü 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal ederek, Ayasofya’nın Müslümalar için ibadete açılmasının önündeki engeli kaldırdı.

Kararın hemen ardından AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ayasofya’nın Diyanet İşleri Başkanlığı’na devrini ve ibadete açılmasını öngören Cumhurbaşkanlığı Kararı’nı imzaladı. Karar, Resmi Gazete’de de yayımlandı.

Danıştay kararının ardından Erdoğan, televizyonlardan yayımlanan konuşmasında Ayasofya’nın 24 Temmuz Cuma günü ibadete açılmasının planlandığını açıkladı.

Söz konusu tarihin Lozan Antlaşması’nın yıldönümü olduğuna dikkat çeken tarihçi yazar Namık Kemal Dinç, kararın “Hristiyan batı dünyasına olan bir tavır olarak da okunması” gerektiğini söyledi.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nden (UNESCO) yapılan açıklamada, karardan dolayı üzüntü duyulduğu ifade edilerek, Ayasofya’nın Dünya Kültür Mirası statüsünün gözden geçirileceği belirtildi.

350 kiliseyi çatısı altında bulunduran Dünya Kiliseler Birliği’nden yapılan açıklamada ise söz konusu karar için “Dinler arası diyalog çabalarına zarar veriyor” denildi.

Katolik Kilisesi’nin ruhani lideri Papa Francis de Ayasofya’nın müzeden camiye dönüştürülmesine ilişkin “çok üzgün” olduğunu belirterek, “İstanbul’u düşünüyorum. Ayasofya’yı düşünüyorum. Çok üzüntülüyüm” dedi.


Erdoğan onayladı, Ayasofya Diyanet’e devredildi

Ayasofya: Dünya Kiliseler Birliği’nden Erdoğan’a mektup, Papa’dan ilk açıklama

Erbaş’tan Ayasofya’daki ikona ve fresklere ilişkin açıklama

AKP Sözcüsü Çelik: Ayasofya’daki freskler ve ikonalar korunacak

Diyanet’ten Ayasofya açıklaması

AB’den Türkiye’ye Ayasofya kınaması

Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ı Ayasofya üzerinden ‘sahtekarlık’ ile suçladı


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Van Gölü’nde bir mültecinin daha cesedine ulaşıldı: Can kaybı 33’e yükseldi
Sonraki Haber
Yerine kayyum atanan Diyadin Belediye Eşbaşkanı Yaşar tutuklandı