Ana SayfaGüncelErdoğan ve Putin telefonda görüştü, Kremlin’den Ayasofya açıklaması geldi

Erdoğan ve Putin telefonda görüştü, Kremlin’den Ayasofya açıklaması geldi

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya lideri Putin’le bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Kremlin’in açıklamasına göre Putin, Erdoğan’a Ayasofya’nın statüsünün değiştirilmesinin ülkesinde büyük tepki yarattığını iletti.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefonda görüştü.

İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, ekonomi başta olmak üzere ikili ilişkilerin geliştirilmesine yönelik adımlar ve Covid-19 salgınıyla mücadelede iş birliği hususlarının ele alındığı görüşmede ayrıca Libya ve Suriye’deki gelişmeler ile bölgesel meseleler değerlendirildi.

Görüşmeye ilişkin Kremlin’den de açıklama yapıldı.

Sputnik’in aktardığı açıklamaya göre telefon görüşmesinde ele alınan konulardan birisi, Ayasofya’nın müze statüsünün iptal edilip Müslümanlar için ibadete açılmasıydı.

Açıklamada, Putin’in, söz konusu kararın ülkesinde yarattığı ‘büyük toplumsal tepkiyi’ Erdoğan’a ilettiği belirtildi.

Kremlin’e göre Erdoğan da buna karşın ‘yabancı ülke vatandaşları dahil dileyen herkesin Ayasofya’ya girebileceğinin ve Hristiyanlar için kutsal olan objelerin korunacağının garantisini verdi.’

Ankara’nın isteği üstüne gerçekleştiği belirtilen telefon görüşmesinde ayrıca Erdoğan, Rusya’da gerçekleştirilmesi planlanan anayasa reformu için ülke genelinde yapılan oylamanın başarılı bir biçimde sonuçlanması nedeniyle Putin’i tebrik etti.

Açıklamada ayrıca, Putin ve Erdoğan’ın telefon görüşmelerinde, en üst düzeyde de olmak üzere ülkeleri arasındaki düzenli diyaloğun devam ettirilmesi konusunda anlaştığı kaydedildi.

Danıştay 10. Dairesi, 10 Temmuz Cuma günü 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal ederek, Ayasofya’nın Müslümalar için ibadete açılmasının önündeki engeli kaldırdı.

Kararın hemen ardından AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ayasofya’nın Diyanet İşleri Başkanlığı’na devrini ve ibadete açılmasını öngören Cumhurbaşkanlığı Kararı’nı imzaladı. Karar, Resmi Gazete’de de yayımlandı.

Danıştay kararının ardından Erdoğan, televizyonlardan yayımlanan konuşmasında Ayasofya’nın 24 Temmuz Cuma günü ibadete açılmasının planlandığını açıkladı.

Söz konusu tarihin Lozan Antlaşması’nın yıldönümü olduğuna dikkat çeken tarihçi yazar Namık Kemal Dinç, kararın “Hristiyan batı dünyasına olan bir tavır olarak da okunması” gerektiğini söyledi.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nden (UNESCO) yapılan açıklamada, karardan dolayı üzüntü duyulduğu ifade edilerek, Ayasofya’nın Dünya Kültür Mirası statüsünün gözden geçirileceği belirtildi.

350 kiliseyi çatısı altında bulunduran Dünya Kiliseler Birliği’nden yapılan açıklamada ise söz konusu karar için “Dinler arası diyalog çabalarına zarar veriyor” denildi.

Katolik Kilisesi’nin ruhani lideri Papa Francis de Ayasofya’nın müzeden camiye dönüştürülmesine ilişkin “çok üzgün” olduğunu belirterek, “İstanbul’u düşünüyorum. Ayasofya’yı düşünüyorum. Çok üzüntülüyüm” dedi.

Öte yandan Ayasofya’nın planlarının ‘Ayasofya Camii ve Külliyesi’ olarak değiştirilmesi İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nde oy birliğiyle kabul edildi.


Erdoğan onayladı, Ayasofya Diyanet’e devredildi

Ayasofya: Dünya Kiliseler Birliği’nden Erdoğan’a mektup, Papa’dan ilk açıklama

Erbaş’tan Ayasofya’daki ikona ve fresklere ilişkin açıklama


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Avukatları: Yüksekdağ, aynı fiilden iki kez tutuklanan tek siyasetçi
Sonraki Haber
Heybeliada'daki orman yangını: Bir tutuklama