Ana SayfaGüncelErdoğan: Yurtdışından gelen tepkilerin hiçbirisi bizi bağlamaz

Erdoğan: Yurtdışından gelen tepkilerin hiçbirisi bizi bağlamaz

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ayasofya’nın ibadete açılmasıyla ilgili tepkilere “Ayasofya’nın bu süreci bizim iç egemenlik meselemizdir. Kimsenin buraya herhangi bir müdahalede bulunması söz konusu olamaz” dedi. Erdoğan, kıdem tazminatı düzenlemesine ilişkin ise “Kıdem tazminatı hususunda adil bir konuma getirmeden bu adımı bu şekliyle atmak adil değil, doğru değil” diye konuştu.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün İstanbul, Üsküdar’da Cuma namazını kıldığı Hz. Ali Camisi’nin çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Ayasofya’nın ibadetine açılmasıyla ilgili Erdoğan, girişlerin kontrollü olacağını belirterek, hem güvenlik açısından X-ray’dan geçileceğini hem de salgın nedeniyle fiziki mesafeye uygun şekilde saf tutulacağını söyledi.

“Şu anki haliyle 1000 ila 1500 kişilik cemaatin namaz kılabilecek. Erkeklerin yanı sıra bayanlar da namaz kılacak” diyen Erdoğan, Ayasofya’nın yeniden camiye dönüştürülmesine yönelik tepkilerin Türkiye’yi bağlamadığının bir kez daha hatırlatarak şunları söyledi:

“Yurtdışından gelen tepkilerin hiçbirisi bizi bağlamaz. Ayasofya’nın bu süreci bizim iç egemenlik meselemizdir. Bizim iç egemenlik meselemizle alakalı da kimsenin buraya herhangi bir müdahalede bulunması söz konusu olamaz.
“Gençlik çizen yıllarımızın hayalidir. Bunu gerçekleştirdik. İdari olarak bu görevi üstlenmiş olan şu anki iktidarın özlemiydi. Bu özlem yerine geldi. Danıştay’ın kararı ve benim onaylamamla tarihe bir borcumuzu ödedik. Bu, Ayasofya’nın esaretten kurtulmasıdır. “

“Bu şekliyle adım atmak adil değil”

Kurban Bayramı’nda bir kısıtlamanın olup olamayacağına ilişkin soruya, kısıtlamanın gündemlerinde olmadığını söyleyen Erdoğan, kısıtlamanın Kurban Bayramı’nın ruhuna aykırı olduğunu belirtti.

Erdoğan, kıdem tazminatı düzenlemesine ilişkin soruya ise “Bu yeni döneme aktarılan bir şey. Kendileriyle görüşmelerimiz gerek bakanlık gerek şahsım olarak devam edecek. Kıdem tazminatı hususunda adil bir konuma getirmeden bu adımı bu şekliyle atmak adil değil, doğru değil” yanıtını verdi.

Danıştay 10. Dairesi, 10 Temmuz Cuma günü 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal ederek, Ayasofya’nın Müslümalar için ibadete açılmasının önündeki engeli kaldırdı.

Kararın hemen ardından AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ayasofya’nın Diyanet İşleri Başkanlığı’na devrini ve ibadete açılmasını öngören Cumhurbaşkanlığı Kararı’nı imzaladı. Karar, Resmi Gazete’de de yayımlandı.

Danıştay kararının ardından Erdoğan, televizyonlardan yayımlanan konuşmasında Ayasofya’nın 24 Temmuz Cuma günü ibadete açılmasının planlandığını açıkladı.

Söz konusu tarihin Lozan Antlaşması’nın yıldönümü olduğuna dikkat çeken tarihçi yazar Namık Kemal Dinç, kararın “Hristiyan batı dünyasına olan bir tavır olarak da okunması” gerektiğini söyledi.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nden (UNESCO) yapılan açıklamada, karardan dolayı üzüntü duyulduğu ifade edilerek, Ayasofya’nın Dünya Kültür Mirası statüsünün gözden geçirileceği belirtildi.

350 kiliseyi çatısı altında bulunduran Dünya Kiliseler Birliği’nden yapılan açıklamada ise söz konusu karar için “Dinler arası diyalog çabalarına zarar veriyor” denildi.

Katolik Kilisesi’nin ruhani lideri Papa Francis de Ayasofya’nın müzeden camiye dönüştürülmesine ilişkin “çok üzgün” olduğunu belirterek, “İstanbul’u düşünüyorum. Ayasofya’yı düşünüyorum. Çok üzüntülüyüm” dedi.


Erdoğan onayladı, Ayasofya Diyanet’e devredildi

Ayasofya: Dünya Kiliseler Birliği’nden Erdoğan’a mektup, Papa’dan ilk açıklama

Erbaş’tan Ayasofya’daki ikona ve fresklere ilişkin açıklama

AKP Sözcüsü Çelik: Ayasofya’daki freskler ve ikonalar korunacak

Diyanet’ten Ayasofya açıklaması

AB’den Türkiye’ye Ayasofya kınaması

Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ı Ayasofya üzerinden ‘sahtekarlık’ ile suçladı

Erdoğan: Ayasofya’yı 1934’te müzeye kimler çevirdi, biz bir yanlışı düzeltiyoruz

Diyanet ile Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ayasofya protokolünü imzaladı


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Batman'da çocuğa cinsel istismarda bulunup, intiharına sebep olan uzman çavuş serbest bırakıldı
Sonraki Haber
Diyarbakır'da 'Demokrasi Buluşmaları': Savaş politikalarına karşı barış için buradayız