Ana SayfaDünyaErmenistan ile Azerbaycan sınırında çatışma: Ne oluyor, kim ne diyor?

Ermenistan ile Azerbaycan sınırında çatışma: Ne oluyor, kim ne diyor?

HABER MERKEZİ – Ermenistan-Azerbaycan sınırında üç gündür çatışmalar yaşanıyor. Şu ana kadar 11 Azeri ve iki Ermeni asker hayatını kaybetti, bir sivilin de öldüğü iddia ediliyor. Her iki ülke de karşılıklı suçlamalarda bulunuyor. Ankara’dan Bakü’ye tam destek gelirken, Rusya’dan itidal çağrısı var. Gelişmeleri ve kimi açıklamaları derledik.

Ermenistan ile Azerbaycan sınır bölgesinde 12 Temmuz’da başlayan gerilim sürüyor.

Ermenistan Savunma Bakanlığı’nın açıklamasına göre 12 Temmuz Pazar günü saat 12:30’da Azerbaycan birlikleri Tovuz bölgesinde sınırı ihlal etmeye kalkıştı. Ermenistan ordusu tarafından yapılan bir uyarıdan sonra Azerbaycan askerleri mevzilerine geri çekildi.

Ancak açıklamaya göre, bundan sonra Azerbaycan birlikleri bir kez daha Ermenistan mevzilerini ele geçirmeye ve topçu ateşi açmaya çalıştı. Bunun üzerine Ermenistan ordusundan karşılık geldi ve çatışma çıktı.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise Ermenistan ordusunun sınırın Tovuz bölgesinde Azerbaycan mevzilerine top atışları da kullanarak gerçekleştirmek istediği saldırı girişiminin önlendiği belirtildi.

Azerbaycan ordusunun karşılık vermesi üzerine çatışma çıktığı savunuldu.

Üç gündür devam eden çatışmalarda biri tümgeneral, biri de albay olmak üzere 11 Azerbaycan askerinin hayatını kaybettiği açıklandı.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ermenistan tarafından 100 askerin öldürüldüğünü öne sürerken, Erivan’dan yapılan açıklamada ise çatışmalarda iki askerin hayatını kaybettiği kaydedildi.

Ayrıca Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Tovuz bölgesinde Ermenistan ordusunun açtığı top atışı sonucu bir sivil de yaşamını yitirdi.

Paşinyan’dan Türkiye’nin tavrına eleştiri

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, sınırda süren çatışmalara dair açıklama yaptı.

Gerginliği artıracak eylemlerin sorumluluğunun tümüyle Azerbaycan siyasi ve askeri yönetiminde olduğunu vurgulan Paşinyan, konuşmasında Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nın konuyla ilgili açıklamasına da değindi.

Ermenistan Başbakanı, Türkiye’nin tavrının bölgesel istikrarı bozacağını belirterek, bu durumun endişe verici olduğunu söyledi:

“Türkiye’nin bölgeyi istikrarsızlaştırma politikası, Dışişleri Bakanlığı’nın, bir gelenek haline gelen Ermeni karşıtı mantığıyla, Azerbaycan’ın eylemlerini koşulsuz desteklediğini bildiren açıklamasına yansıdı.”

Ankara ne diyor?

Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Ermeni silahlı unsurlarının Azerbaycan’ın Tovuz bölgesine gerçekleştirdiği saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Türkiye, toprak bütünlüğünü koruma mücadelesinde tüm imkanlarıyla Azerbaycan’ın yanında yer almaya devam edecektir” ifadeleri kullanıldı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise “Ermenistan’ın yaptığı kabul edilemez, aklını başına toplasın. Azerbaycan yalnız değildir. Biz tüm imkanlarımızla Azerbaycan’ın yanındayız” dedi.

Azerbaycan’dan çağrı

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı Dış Politika Meseleleri Daire Başkanı Hikmet Hacıyev de uluslararası toplumu, “Ermenistan’ın Azerbaycan’a yönelik saldırgan politikasını ve iki ülke sınırındaki provokatif eylemlerini” şiddetle kınamaya çağırdı.

Rusya’dan arabuluculuk teklifi

Rusya’dan ise Ermenistan ve Azerbaycan’a “itidal” çağrısı geldi.

Çatışmalardan endişe duyduklarını dile getiren Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Moskova’nın iki tarafı da itidale davet ettiğini söyledi.

Sözcü, “Minsk Grubu’nun eş başkanı olan Rusya’nın arabuluculuk konusunda çaba göstermeye de hazır olduğunu” belirtti. Bu grup, 1992 yılında Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) tarafından kurulmuştu.


Bu haberde Agos, TRT Haber ve DW Türkçe’den de yararlandık.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Nusaybin Davası: Hapis cezasına çarptırılanların sayısı 49'a yükseldi
Sonraki Haber
Danıştay'dan 'Yeşil Yol' projesine durdurma kararı