Ana SayfaÇalışma YaşamıEv-Eksen 10 yıllık hukuk mücadelesini kazandı: İşkolu statüsü tanınacak

Ev-Eksen 10 yıllık hukuk mücadelesini kazandı: İşkolu statüsü tanınacak

HABER MERKEZİ – Kurucuların tamamını kadınların oluşturduğu Ev-Eksenli Çalışanlar Sendikası, 10 yıllık hukuk mücadelesi sonucu, ev-eksenli çalışmanın işkolu statüsünde tanınmasının yolunun açıldığını açıkladı.

Ev-Eksenli Çalışanlar Sendikası (Ev-Eksen) Yönetim Kurulu, yaklaşık 10 yıldır sürdürdüğü hukuk mücadelesinin sonunda ev-eksenli çalışmanın işkolu statüsünde tanınmasının yolunun açıldığını duyurdu.

Yapılan yazılı açıklamada, 10 Kasım 2009’da kurulan Ev-eksen’in üye kayıt işlemleri için gerekli olan sicil numarasını vermesi için Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı nezdindeki tüm girişimlerin sonuçsuz kalmasıyla birlikte, 14 Ekim 2010’da sicil numarası verilmesi talebiyle Bakanlığın olumsuz cevap vermesi üzerine hukuk mücadelesi başlatıldığı kaydedildi.

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan Danıştay kararının yerine getirmesini talep edilen açıklamada şöyle denildi:

“Talebimiz, ev-eksenli çalışmanın ayrı bir işkolu olarak tanımlanması için gereken yasal düzenlemelerin hızla tamamlanmasını içermektedir. Ev-eksenli çalışma ayrı bir işkolu olarak belirlendiğinde, şu anda ülkemizde ev-eksenli çalışanları örgütleyen tek sendika olarak Ev-Eksen’in bu işkolunda faaliyet gösteren bir sendika olduğu tescil edilecektir.
Bu da en güvencesiz, en yoksul işçi kesimlerinden biri olan biz ev-eksenli çalışanların hak mücadelesinde çok önemli bir kazanım demek.”

Ev-eksenli çalışmanın dünyada ve Türkiye’de düşük ücretlerle, kötü koşullarda çalışılan, esnek çalışma saatlerinin olduğu ve çoğu zaman işsiz kalınması, hiçbir sosyal hakka sahip olunmayan çalışma biçimi olarak ifade edildi.

Pandemi koşullarında ücret ya da sosyal hakların adının dahi anılmadığını, ev-eksenli çalışan kadınların durumdan daha olumsuz yönde etkilendiği vurgulanan açıklamada, pandemi sürecinde kadına yönelik erkek şiddetinde ciddi artış görüldüğü de kaydedildi.

Tüm güvencesiz çalışanların hak talebi için birlik olmaya her zamankinden daha çok ihtiyaç olduğunun altı çizilen açıklamada şöyle denildi:

“Şu anda ülkemizde ev-eksenli çalışanları örgütleyen tek sendika olan Ev-Eksen’in önünü açması, ev-eksenli çalışanların örgütlenme mücadelesine ciddi bir ivme sağlaması, başta kadın işçiler olmak üzere tüm emekçiler için önemli bir kazanım olacaktır.”

Ev-Eksen

Ev-Eksenli Çalışanlar Sendikası parça başı, siparişle veya kendi hesabına tüm ev-eksenli çalışanları örgütleyen bir sendikadır.

1994 yılında, sosyal güvenceden yoksunluk, çalışma koşullarının kötülüğü, yoksulluk, çalışmanın doğal sayılıp görünmezleştirilmesi gibi sorunlardan hareketle başlayan örgütlenme çalışmalarının sonucunda 10 Kasım 2009’da kuruldu.

Sendikanın kurucularının tamamı, ev-eksenli çalışan kadın işçilerdir.

Sendika, Şırnak’tan, Antep’ten İstanbul’a, Muğla’dan Mersin’e, Hatay’dan Antalya’ya Türkiye’nin her tarafından 27 kurucusunun sahip olduğu temsiliyeti, artırarak sürdürmüştür. bu coğrafyanın tamamında örgütlüdür.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
‘Covid-19’a yakalanan kanser hastası Yıldırım'ın yaşam hakkı ağır risk altında'
Sonraki Haber
Aydın'da maden ocağında iş cinayeti