Ana SayfaÇalışma YaşamıEvden çalıştırma yaygınlaşıyor: Fujitsu da modeli kalıcı hale getiriyor

Evden çalıştırma yaygınlaşıyor: Fujitsu da modeli kalıcı hale getiriyor

HABER MERKEZİ – Teknoloji şirketi Fujitsu da Twitter, Google, Facebook gibi evden çalışma sistemine geçti. Şirket, Japonya’daki binalarının kapasitesini yarıya indirip evden çalıştırma sistemini kalıcı hale getireceğini duyurdu. Uzaktan çalışmayı kalıcı hale getirmek patronların işine geliyor ancak işçiler için bazı belirsizlikler barındırıyor.

Corona virüsü salgını ve karantina koşulları nedeniyle pek çok ülkede özellikle ofis çalışanları evden çalışma modeline geçmeye devam ediyor.

Teknoloji şirketi Fujitsu da Japonya’daki binalarının kapasitesini yarıya indirip evden çalışma sistemini kalıcı hale getireceğini duyurdu.

BBC Türkçe’nin haberine göre şirket, “İş Hayat Değişimi” adını verdiği programla, ülkedeki 80 bin çalışanını evden çalıştıracak.

Programla beraber esnek çalışma saatlerinin önü açılıyor. İşçilerin mümkün olan her koşulda evden çalışmaları teşvik edilecek.

Twitter da Mayıs ayında çalışanlarının tercih etmeleri durumunda “sonsuza dek” evlerinden çalışabileceklerini duyurmuştu.

Bu ay başında Google ve Facebook da çalışanlarının yıl sonuna kadar evlerinden işlerine devam edebileceklerini açıklamıştı.

Google önce bu uygulamanın 1 Haziran’a kadar geçerli olduğunu duyurmuş, daha sonra yedi ay uzatmıştı.

ABD’de de açılsalar bile işletmelerin yüzde 90’ı uzaktan çalışmaya hazırlanıyor. Yüzde 18’i ise yüzde 100 evden çalışmaya geçeceğini açıklamış durumda.

Fotoğraf: AFP

Hem pandemi sürecinin belirsizliği hem de salgından ötürü dezenfeksiyon ve geniş alanlar gibi ofislerde alınması gereken önlemlerin yüksek maliyetler gerektirmesi nedeniyle uzaktan çalışmayı kalıcı hale getirmek patronların işine geliyor.

Kira, elektrik, internet gibi işyeri sabit giderlerinin azalması ve mesainin tüm güne yayılması onları ‘memnun’ eden etkenler arasında.

Bu nedenle pek çok dev şirket daimi ya da uzun süreli uzaktan çalışmaya geçiyor. Ancak evden çalışma biçimi işçiler için belirsizlikler barındırıyor.

Her şeyden önce çalışma saatleri belirsiz, bu da esnek çalışma yani fazla mesai demek. İş bütün güne yayılabiliyor.

Ev içi giderlerin artması bir başka olumsuz etken.

Kadın çalışanlar için ise ev içi emek katlanıyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Mardin'de elektriği kesilen köylüler trafo önlerinde nöbette
Sonraki Haber
Çin'de veba, ABD’de beyin yiyen amip alarmı