Ana SayfaGüncelFigen Yüksekdağ hakkında yeni soruşturma

Figen Yüksekdağ hakkında yeni soruşturma

HABER MERKEZİ – HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ hakkında yeni bir soruşturma açıldı. Yüksekdağ’ın dört yıl önce yaptığı açıklamalar ile sosyal medya paylaşımları suçlama konusu yapıldı.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ hakkında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yeni bir soruşturma başlatıldı.

Yüksekdağ’ın Twitter paylaşımları ile Gültan Kışanak ve Fırat Anlı’nın tutuklanması sonrası Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önünde yaptığı konuşma suç kapsamında sayıldı.

Mezopotamya Ajansı’ndan Berivan Altan’ın haberine göre Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında Yüksekdağ’ın 3 Temmuz tarihinde tutuklu bulunduğu Kandıra Cezaevi’nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile ifadesi alındı.

Yüksekdağ’ın suçlama konusu yapılan Twitter paylaşımları arasında HDP’nin dayanışma yemeğine dair yaptığı paylaşımlar da var.

Figen Yüksekdağ’ın “Kimse yüzünü, dirayetini düşürmesin. Emin olun onlar kaybedecek. Zulme karşı insanlık onurunu ve özgürlüklerini savunanlar kazanacak” ile Rojava’da IŞİD’e karşı mücadele de silahlanan kadınların fotoğraflarının yer aldığı “Direnişin en güçlü hali… Kadın hali…” paylaşımları ile retweetlediği paylaşımlar da suçlama konusu yapıldı.

Soruşturmada yer alan Twitter paylaşımlarının tamamı 2014 yılına ait.

4 yıl sonra soruşturma

Soruşturma kapsamında 10 Ekim 2016’da dönemin Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanları Fırat Anlı ve Gültan Kışanak’ın gözaltına alınmasını protesto eyleminde sarf ettiği sözler suçlama konusu yapıldı.

Yüksekdağ, yaptığı konuşmada şunları söylemişti: “Her bir aşamada barış, demokrasi ve halkın demokratik mevzileriyle oynadılar. Her aşamada kendi egemenliklerinin tesisi için bildikleri tüm kirli yöntemleri devreye koydular. Bugün de başka bir yöntemle karşı karşıyayız. Halk iradesine açık bir saldırı var… Halk kendi siyasi gücünü yarattı. Her darbeye karşı durdu bu halk. Darbeciler gidecek, bu halkın seçilmişleri kalacak. İrademize, oyumuza sahip çıkma çağrısı yapıyoruz. Bugün de yarın da sokaklarda olacağız. Demokrasi ve özgürlükler için halklarımız hakkına sahip çıkmaya devam edecektir.”

Yüksekdağ: Bu yapılan kumpas

Ana dava dosyasında birçok soruşturma bulunduğunu ve bunların ayrı ayrı dava dosyasıyla birleştiğini söyleyen Yüksekdağ ise “Ancak yine farklı bir soruşturma açılmaktadır. Bu şekilde bana yapılan bir kumpastır” diye belirtti.

Yüksekdağ hakkındaki davaları

Dokunulmazlıkların kaldırılmasının ardından 4 Kasım 2016 tarihinde HDP’li siyasetçilere yapılan operasyon kapsamında gözaltına alınan ve tutuklanan HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Yüksekdağ, Kandıra 1 Nolu F Tipi Cezaevi’nde tutuluyor.

Yüksekdağ’ın ana davası olan ve yargılaması Ankara 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden dosyadan “Örgüt kurma ve yönetme”, “Örgüte üyesi olma”, “Örgüt propagandası yapma”, “Suç işlemeye alenen tahrik etme”, “Halkı kin ve düşmanlığa alanen tahrik etme”, “Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılma”, “Halkı kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşüne kışkırtma” iddialarıyla yargılanıyor.

Yüksekdağ hakkında 4 yılda 40’ı aşkın fezleke düzenlenirken, biri Silvan’da üçü Ankara’da olmak üzere 4 yargılaması halen sürüyor. Yüksekdağ’ın şu ana kadar 11 dosyasında karar çıktı.

Yüksekdağ, 20 Eylül 2019 tarihinde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 2014/146757 numaralı soruşturma dosyası kapsamında Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından ikinci defa tutuklandı. Dava dosyasındaki gizlilik kararı 10 aydır devam ediyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İşsizlik ve kısa çalışma ödenekleri bayramdan önce ödenecek
Sonraki Haber
Kavuşamayan oyuncaklar… – Hayri Demir