Ana SayfaDünyaFransa: Polonya, İstanbul Sözleşmesi’nden çıkarsa mali sonucu olur

Fransa: Polonya, İstanbul Sözleşmesi’nden çıkarsa mali sonucu olur

HABER MERKEZİ –  Fransa, kadına yönelik şiddet konusunda bağlayıcılığa sahip ilk uluslararası sözleşme olan İstanbul Sözleşmesi’nden çekileceğini açıklayan Polonya’ya, ‘ekonomik sonuçları olur’ uyarısında bulundu.

Polonya’da iktidardaki muhafazakar Hukuk ve Adalet Partisi (PiS), İstanbul Sözleşmesi’nden çekileceğini açıklamış, bunun üzerine ülke çapında eylemler düzenlenmişti.

Fransa, Polonya’nın bu kararının mali sonuçları olacağını belirtti.

Inter Radyosu’na konuşan Fransa’nın Avrupa Birliği’nden Sorumlu Devlet Başkanı Clément Beaune, Polonya’nın sözleşmeden çekilmesinin AB bütçesindeki yeni mekanizmalar sayesinde ülkenin bütçesini ‘vurabileceğini’ ifade etti.

Türkiye’de de tartışmaya açıldı

Türkiye’de de kısa bir süre önce iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) tarafından “İstanbul Sözleşmesi’ne atılan imzanın geri çekilebileceği” yönünde açıklama yapılmıştı.

Sözleşmenin tartışmaya açıklamasıyla birlikte başta kadın hakları savunucuları olmak üzere birçok kesimden söz konusu adıma tepki gelmişti.

İstanbul Sözleşmesi hakkında

İstanbul Sözleşmesi olarak anılan “Kadına Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi”, kadına yönelik şiddet konusunda bağlayıcılığa sahip ilk uluslararası sözleşme.

İstanbul’da imzaya açıldığı için ‘İstanbul Sözleşmesi’ olarak anılıyor.

11 Mayıs 2011’de imzaya açılan İstanbul Sözleşmesi, 10 ülkenin belgeyi onaylamasının ardından, 1 Ağustos 2014 tarihinde yürürlüğe girmişti.

TBMM, İstanbul Sözleşmesi’ni 14 Mart 2012’de kabul etmiş, böylece sözleşmeyi onaylayan ilk ülke Türkiye olmuştu.

Sözleşme, kadınlara yönelik her türlü ayrımcılığı yasakladığı gibi, ayrımcılığın kadına yönelik şiddetin bir biçimi olarak gerçekleştiğini hüküm altına almakta.


Polonya’da seçimin kazananı milliyetçi-muhafazakâr Duda oldu


Euronews, Karınca

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Ölüm orucundaki avukatlar için tahliye çağrısı
Sonraki Haber
HRW: Türkiye’de işkence teşvik ediliyor