Ana SayfaToplumsal CinsiyetHak savunucusu kadınlardan ‘İstanbul Sözleşmesi’ uyarısı

Hak savunucusu kadınlardan ‘İstanbul Sözleşmesi’ uyarısı

HABER MERKEZİ – AKP’li Numan Kurtulmuş’un “İstanbul Sözleşmesi’ne atılan imzanın geri çekilebileceği” yönündeki açıklamalarına tepki gösteren İHD üyesi hak savunucusu kadınlar, sözleşmeye sahip çıkacaklarını belirterek iktidarı uyardı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Merkezi Kadın Komisyonu, AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş’un İstanbul Sözleşmesi’nden çıkmayı gündeme getirmesine dair yazılı bir açıklama yaptı.

Kurtulmuş, geçtiğimiz günlerde katıldığı bir televizyon programında, uluslararası İstanbul Sözleşmesi’ne ilişkin, “Nasıl usulünü yerine getirerek imzalanmışsa, usulünü yerine getirerek sözleşmeden çıkılır” ifadelerini kullanmıştı.

“Biz Kadınlar Uyarıyoruz!” başlıklı yazılı açıklamada, Kurtulmuş’un açıklamalarının toplumsal cinsiyetçi bakış açısının ve kadına yönelik şiddetin daha da artacağı endişesi ile çok tehlikeli bulunduğu vurgulandı.

Sözleşmenin, “kadınların ve LGBTİ+ birey ve örgütlerin mücadeleleri sonucunda kazanılmış bir haklar bütünü” olduğu hatırlatıldı.

Açıklamada, İstanbul Sözleşmesi’nin yeterince uygulanamamış olsa da “Kadına ve LGBTİ+ bireylere yönelik şiddetin bu kadar yoğun yaşandığı bir coğrafyada, ‘bir yasal güvence’ sağlamakta” olduğu ifade edildi.

İHD’li kadınlar, “Sözleşmeden imzanın çekilmesi, devlet eli ile meşrulaştırılan şiddetin arkasında yatan militer ve otoriter anlayışının, giderek güçleneceğini göstermektedir” diye de belirtti.

Açıklamanın sonunda ise şu uyarıda bulunuldu: “Bizler insan hakları savunucusu kadınlar olarak, İstanbul Sözleşmesine sonuna kadar sahip çıkacağımızı ve kadın kurtuluş mücadelesini, kararlılıkla sürdüreceğimizi bir kez daha dile getirmek ve siyasal iktidarı kadınlar adına uyarmak istiyoruz.”

İstanbul Sözleşmesi hakkında

İstanbul Sözleşmesi olarak anılan “Kadına Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi”, kadına yönelik şiddet konusunda bağlayıcılığa sahip ilk uluslararası sözleşme.

İstanbul’da imzaya açıldığı için İstanbul Sözleşmesi olarak anılıyor.

11 Mayıs 2011’de imzaya açılan İstanbul Sözleşmesi, 10 ülkenin belgeyi onaylamasının ardından, 1 Ağustos 2014 tarihinde yürürlüğe girmişti.

TBMM, İstanbul Sözleşmesi’ni 14 Mart 2012’de kabul etmiş, böylece sözleşmeyi onaylayan ilk ülke Türkiye olmuştu.

Sözleşme, kadınlara yönelik her türlü ayrımcılığı yasakladığı gibi, ayrımcılığın kadına yönelik şiddetin bir biçimi olarak gerçekleştiğini hüküm altına almakta.


AKP’li Kurtulmuş: İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılabilir




Önceki Haber
‘Diyarbakır’ın Bülbülü’ yaşamını yitirdi
Sonraki Haber
Charlize Theron’lu “Ölümsüzlük”ten fragman