Ana SayfaCezaevleri“Hasta tutuklular ölüm sınırında”

“Hasta tutuklular ölüm sınırında”

HABER MERKEZİ – Normal koşullarda bile hak ihlallerine maruz kalan hasta tutukluların durumu salgın döneminde daha da kötüleşti. Adli Tıp Kurumu’nun “cezaevinde kalamaz” raporu verdiği bin 334 hasta tutuklunun büyük bir kısmının olduğu Ege Bölgesi’ndeki cezaevlerinden TUHAY-DER’e son dört ay içerisinde çok sayıda şikayet geldi. Derneğin eşbaşkanı Ahmet Ertaş, “özellikle tedavi hakları gasp edilen hasta tutukluların ölüm sınırında olduğunu” söylüyor.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Hapishane Komisyonu’nun verilerine göre, Türkiye cezaevlerinde, Adli Tıp Kurumu’nun “cezaevinde kalamaz” raporuna rağmen 458’i ağır, bin 334 hasta tutuklu tutuluyor. Bu hasta tutuklulardan 84’ü ağır olmak üzere 261’i Ege Bölgesi’ndeki cezaevlerinde.

Corona virüsü salgını gerekçesiyle AKP ve MHP tarafından Meclis’e getirilip, onaylanan İnfaz Yasası ile binlerce adli mahkûm salıverilse de kapsam dışı tutulan hasta tutuklular salgınla yüz yüze bırakıldı.

Mezopotamya Ajansı’nın aktardığına göre, pandemi dolayısıyla cezaevlerine getirilen kısıtlamaların, sağlığa erişimlerinin önüne geçmesi noktasına gelmesi nedeniyle son dört ay içerisinde 100’e yakın hasta tutuklu yakını Ege Tutuklu ve Hükümlü Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’ne (EGE TUHAY-DER) başvuruda bulundu.

Başvuru yapanlar arasında ciddi sağlık sorunları bulunup, durumlarının zaman zaman gündeme gelmesiyle kamuoyunda bilinen Şakran Kadın Kapalı Cezaevi’nde bulunan Fatma Özbay ile Ödemiş Kapalı Cezaevi’nde bulunan Mehmet Salih Filiz’in aileleri de var.

Özbay, kanser hastası olmasına rağmen tedavi göremiyor. EGE-TUHAYDER Eşbaşkanı Ahmet Ertaş, “Ne yazık ki hastaneye götürülmüyor. Götürülüp getirilse bile 14 gün karantinada kalıp tek başına yaşamaları gerekiyor” diyor.

Ağır hasta tutukluların kendilerine bakma gibi bir durumlarının olmadığını belirten Ertaş, “Bağışıklık sistemleri zayıf. Hasta tutuklular salgına karşı ciddi şekilde savunmasız pozisyondadır. Özbay ve diğer hasta tutukluların cezaevlerinde ölüm riski var” diye belirtiyor.

Kendilerine yapılan başvurulara dikkat çeken Ertaş, Ege Bölgesi’ndeki cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerinin had safhada olduğunu vurguluyor.

Cezaevlerindeki antidemokratik uygulamaların salgın sürecinde daha da derinleştiğini söyleyen Ertaş, salgınla beraber cezaevlerinde bulunan ağır hasta tutukluların sağlık haklarının ‘gasp edildiğini’ yineliyor.

Ertaş, “Sosyal etkinlikleri, revire çıkma, temizlik malzemelerinin verilmemesi, kantin ve benzeri birçok hakları gasp ediliyor. Cezaevlerinde adeta insan hakları dramı yaşanıyor. Tutukluların sağlık koşulları ciddi risk altında. Cezaevi idareleri ise keyfi uygulamalar içinde” diye belirtiyor.

Bu tehlike nedeniyle başta Adalet Bakanlığı olmak üzere yetkililere seslenen Ertaş, “Cezaevlerindeki baskılar bir an önce ortadan kaldırılsın. Hasta tutkulular özgürlüklerine kavuşturulup, tedavi altına alınsın” diyor.

Ertaş, bunların sağlanması için demokratik mücadelelerini sürdürmeye devam edeceklerini de vurguluyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Van Gölü'nde kaybolan mültecilerden ikisinin daha cesedi bulundu
Sonraki Haber
Libya'da Türk askerlerinin bulunduğu üsse saldırı