Ana SayfaEkoloji“Hava kirliliği, Covid-19’dan daha büyük bir risk”

“Hava kirliliği, Covid-19’dan daha büyük bir risk”

HABER MERKEZİ – ABD’de yapılan yeni bir araştırmaya göre hava kirliliği, ortalama yaşam süresini dünya genelinde iki yıl kısaltıyor. ‘İnsan sağlığının önündeki en büyük risk’ diye nitelendirilen hava kirliliğinin yol açtığı sağlık sorunlarının Covid-19’dan daha büyük bir tehlike oluşturduğu belirtiliyor.

ABD’deki Chicago Üniversitesi bünyesinde yapılan Hava Kalitesi Yaşam Endeksi (AQLI) adlı çalışmada, 1998 ile 2018 yılları arasındaki dönemde hava kirliliğinin ortalama yaşam süresi üzerindeki etkilerine bakıldı.

Araştırma raporunun yazarları “hava kirliliğinin insan sağlığının önündeki en büyük risk olduğunu” vurguladı.

Kirliliğin yoğun olduğu ülkelerde ortalama yaşam süresindeki kısalmanın 10 yıla kadar çıktığı belirtildi.

DW Türkçe’de yer alan habere göre çalışmada, başta fosil yakıtların kullanılması sonucunda ortaya çıkan ince toz parçacıklarının insan sağlığı üzerinde yarattığı etkiler araştırıldı.

Hava kirliliğinden muzdarip ülkelerin başında Bangladeş, Hindistan, Nepal ve Pakistan geliyor. Dünya nüfusunun dörtte biri bu ülkelerde yaşıyor.

Bu ülkelerde hava kirliliğinin 20 yıl önceye kıyasla yüzde 44 daha fazla olduğu tespit edildi.

Yaşam süresinin bu nedenle ortalama beş yıl daha kısaldığı tespit edilirken, Hindistan ve Bangladeş’in bazı bölgelerinde kısalmanın 10 yıla çıktığı ifade edildi.

Ortalama yaşam süresini dünya genelinde iki yıl kısaltıyor

Fotoğraf: Damián Bakarcic

Özellikle Güneydoğu Asya ülkelerinde orman ve tarla yangınları, trafik ve enerji santralleri hava kirliliğinin başlıca nedenleri arasında.

ABD, Avrupa’daki ülkeler ve Japonya’da ise hava kalitesinin iyileştiği kaydedildi.

Buna karşılık dünya geneline bakıldığında hava kirliliğinin, ortalama yaşam süresini yaklaşık 2 yıl kısalttığı tespit edildi.

Türkiye’de durum ne?

Araştırmaya göre 2018 yılında Türkiye’de hava kirliliğinin en yüksek olduğu 10 il şöyle sıralanıyor: Bursa, İzmir, Aydın, Kocaeli, Manisa, Yalova, Ankara, Bilecik, Sakarya ve İstanbul.

Hava kirliliğinin en düşük olduğu 10 il ise azdan çoğa doğru Ardahan, Kars, Van, Hakkari, Kırklareli, Artvin, Bitlis, Ağrı, Trabzon ve Gümüşhane.

2018 yılı rakamlarına göre, hava değerlerinin Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) tavsiye ettiği standartlara uygun hale getirilmesi halinde Türkiye’de ortalama yaşam süresi yaklaşık 146 gün uzuyor.

Kent bazında ise sonuçlar büyük farklılıklar gösteriyor. Bursa ve İzmir gibi hava kirliliğinin en yüksek olduğu kentlerde değerlerin DSÖ standartlarına çekilmesi halinde ortalama yaşam süresi 1 yıl daha uzuyor.

Ardahan, Bitlis, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Kırklareli ve Dersim’de ise hava kirliliğinin ortalama yaşam süresinin kısalmasına neden olmadığı tespit edildi.

“Uzun vadede ‘Corona’dan tehlikeli”

Chicago Üniversitesi Enerji Politikaları Enstitüsü (EPIC) Direktörü ve AQLI kurucusu Michael Greenstone, hava kirliliğinin uzun vadede insan sağlığı açısından Corona virüsünden daha büyük bir tehlike olduğunu söyledi.

Greenstone ayrıca, hava kirliliğinin yol açtığı sağlık sorunlarının Covid-19 hastalığından daha büyük bir risk oluşturduğunu belirtti.

Michael Greenstone, salgının ardından hava kirliliğine karşı mücadelenin yeniden öncelik kazanması gerektiğini vurguladı.




Önceki Haber
72. Emmy Ödülleri adayları açıklandı
Sonraki Haber
AYM: İstismar sonucu oluşan gebeliğin sonlandırılması talebinin reddi hak ihlali