Ana SayfaGüncelHavai fişek fabrikasındaki patlamada sabotaj izine rastlanılmadı

Havai fişek fabrikasındaki patlamada sabotaj izine rastlanılmadı

HABER MERKEZİ – Sakarya Hendek’teki bir havai fişek fabrikasında meydana gelen ve en az altı işçinin hayatını kaybettiği patlamanın ardından alınan numuneler üzerinde yapılan incelemelerde sabotaj ve saldırı izi tespit edilmedi.

Sakarya’nın Hendek ilçesindeki Büyük Coşkunlar havai fişek fabrikasında, 3 Temmuz’da yaşanan patlamanın ardından alınan numuneler üzerinde yapılan incelemeler tamamlandı.

DHA’nın haberine göre Ankara Jandarma Genel Komutanlığı Kriminal Laboratuvarı’nda, numuneler üzerinde yapılan kimyasal analizlerde, patlayıcı ve sabotaj izine rastlanılmadığı belirtildi.

Ayrıca numuneler üzerinde havai fişek fabrikasındaki yangını başlatacak ve hızlandıracak petrol türevine rastlanılmadığı kaydedildi.

Dört kişi gözaltında, soruşturma sürüyor

Patlamanın ardından başlatılan soruşturma ise sürüyor.

Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan fabrika müdürü H.A.V., ustabaşılar E.Ö. ve A.A. ile iş sağlığı ve güvenliği uzmanı A.B.’nin işlemleri devam ediyor.

Ne oldu?

3 Temmuz’da Sakarya’nın Hendek ilçesi Yukarıçalıca mevkisinde yaklaşık 15 dönüm alan üzerine kurulu havai fişek fabrikasında, büyük bir patlama meydana geldi.

Patlamanın ardından çıkan yangın, hem havadan hem de karadan müdahaleyle uzun uğraşlar sonucu kontrol altına alındı. Patlamanın şiddetiyle fabrikanın yakınında bulunan bazı ev ve binalarda hasar meydana geldi.

Kentin birçok noktasından duyulan patlama sonucunda fabrikada bulunan en az altı işçi hayatını kaybetti, 120’yi aşkın kişi de yaralandı. Kayıp olduğu değerlendirilen bir kişi ise aranıyor.

Yaşamını yitirenlerin isimleri şöyle: Sebahattin Tepeçınar, Havva Çelik, Halis Yılmaz, Muhammet Çanakçı, Muhammet Aygün ve Erhan Ateş

İşçi Sağlığı ve Güvenliği Meclisi’nin (İSİG) aktardığı bilgilere göre patlamanın gerçekleştiği fabrikada 2007 yılından bu yana çeşitli yıllarda pek çok kez benzer patlamalar gerçekleşti, hayatını kaybeden ve yaralanan işçiler oldu ancak fabrika isim değişiklikleri ile faaliyetine devam etti.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise “Mart ayında burayla ilgili bir denetim gerçekleştirildi. Bütün bu patlayıcı yanıcı maddelerin üretimini yapan yerlerle ilgili denetim sıklıkla devam etmektedir” diye konuştu.

Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım, patlamanın yaşandığı fabrikanın deposunda 110 ton patlayıcı ve havai fişek olduğunu açıkladı.




Önceki Haber
Avrupa Süryaniler Birliği'nden Türkiye’ye operasyon tepkisi
Sonraki Haber
Gülistan Doku için yapılan su altı aramaları durduruldu