Ana SayfaEkonomiHaziran’da enflasyon beklentileri aştı, en yüksek artış ulaşımda

Haziran’da enflasyon beklentileri aştı, en yüksek artış ulaşımda

HABER MERKEZİ – Enflasyon Haziran’da yüzde 1.13 artarken, yıllık bazda yüzde 12.62 oldu. Harcama grupları bazında en yüksek artış 4,49 ile ulaşımda oldu. İktisatçı Mustafa Sönmez aylık hızlı artışların daha çok pandemide kapanan hizmetler sektöründe olduğuna dikkat çekerken, “Hedefler tuzla buz” diyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Haziran’da aylık bazda yüzde 1.13, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 0.69 artış gösterdi. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 12.62, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 6.17 oldu.

Yıllık enflasyon tahminlerinin ortanca değerinin yüzde 12.09, aylık enflasyonun ise yüzde 0.65 artış göstermesi bekleniyordu. Yani enflasyon haziranda beklentilerin üstünde arttı.

Altı aylık artış oranı ise yüzde 5,75 olarak gerçekleşti.

En yüksek artış ulaşımda

Aylık verilere göre, harcama grupları bazında en yüksek artışın görüldüğü kategori yüzde 4,49 ile ulaştırma oldu.

Gıda ve alkolsüz içecekler grubunda ise enflasyon yüzde 1,60 geriledi.

İktisatçı Mustafa Sönmez bu verileri “Aylık hızlı artışlar daha çok pandemide kapanan hizmetler sektöründe oldu. Hedefler tuzla buz” sözleriyle değerlendirdi.

Sönmez ayrıca vatandaşın döviz mevduatının 26 Haziran haftasında 576 milyon dolar artarak tekrar 202 milyar doları aştığı, yani Yurtiçi mevduatın yüzde 48’inin dövizde olduğu bilgisini paylaştı.

“Yastık altı dövizleri saymıyoruz” diyen Sönmez, durumu şöyle özetledi: “Nasıl bir güvensizliktir rejime, varın anlayın. Enflasyon yüzde 12.6, TL faizi yüzde 8-9 ise kim TL’de dursun, enayi mi?”




Önceki Haber
Mutlakçı dayatmaya karşı "Sonluluğun Sonrası"
Sonraki Haber
Gazeteciler tehdit altında: Zorla kaybedilme, idam, tutuklama