Ana SayfaEkolojiHDP: DEDAŞ, emeği ve doğayı talan eden zihniyetin uygulamalarının fotoğrafıdır

HDP: DEDAŞ, emeği ve doğayı talan eden zihniyetin uygulamalarının fotoğrafıdır

HABER MERKEZİ – Urfa’da tarım işçileri ile ’emek buluşması’ gerçekleştiren HDP’nin önceki dönem Eş Genel Başkanı Temelli, DEDAŞ’ın önünde yaptığı açıklamada, “Emeği, doğayı, kadını sömüren, talan eden, imha eden bir zihniyet ile karşı karşıyayız. DEDAŞ da bu uygulamaların fotoğrafıdır” dedi.

HDP’nin ‘Demokratik Mücadele Programı’ kapsamında gerçekleştirdiği ‘Demokrasi Buluşmaları’ sürüyor.

Partinin MYK üyeleri, bileşen parti temsilcileri ve HDP milletvekillerinden oluşan iki ayrı heyet, Urfa’da tarım işçileri ile ’emek buluşması’ gerçekleştirdi.

Heyet, son günlerde Kürt kentlerinde elektrik kesintileriyle gündeme gelen Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. (DEDAŞ) önünde açıklama yaptı.

İlk olarak konuşan HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü, “Özellikle bugün burada toplanmamızın sebebi DEDAŞ’ın bölgede bir beylik ilan edip halkı nasıl mağdur ettiğini ortaya koymaktır. Buna karşı tepkimizi ortaya koyarak halkımızın yanında olduğumuzu göstermektir” dedi.

DEDAŞ enerji şirketinin özelleştirildiğinden beri elektrik tellerini, alt yapıyı tamir etmediğini ve onarmadığını belirten Sürücü, “Onarılmayan teller ve o tellerden toprağa karışan elektrik enerjisi faturalara da kaçak olarak işlenmekterdir” diye konuştu.

Sürücü “Şöyle deniyor; bölge ‘kaçak elektrik’ kullanıyor. Hayır, bölge kaçak elektrik kullanmıyor, özellikle DEDAŞ’ın bölgedeki elektrik tellerini tamir etmesi gerekiyor. O tellerden oluşan kaçağın yarattığı zarar ve ziyanın karşılanması gerekiyor. Ama maalesef kimse bunu görmüyor ve duymuyor” şeklinde tepkisini dile getirdi.

Öte yandan DEDAŞ’ın halkı mağdur eden yüksek faturalandırma sistemi olduğunu belirten Sürücü, “Kimi köylerde ve tarlalarda trafo yok, elektrik, su yok. Ama oralara yüksek oranda faturalar çıkarılıyor” dedi ve DEDAŞ’ın kamulaştırılması gerektiğini söyledi.

“DEDAŞ uygulamaları, sömürü mekanizmasının bir parçası”

Ardından konuşan HDP’nin önceki dönem Eş Genel Başkanı ve Van Milletvekili Sezai Temelli, “AKP iktidarı bölgede Kürt illerinde DEDAŞ eliyle bir enerji terörü yaratmaya devam etmektedir” ifadelerini kullandı ve “DEDAŞ uygulamaları, Kürt düşmanlığının parçasıdır, aslında sömürü mekanizmasının bir parçasıdır” diye belirtti.

18 yıldır iktidar olan AKP’nin bir tarım politikası olmadığını dile getiren Temelli, sözlerini şöyle sürdürdü:

“AKP’nin bir toplumsal barış politikası yok, AKP’nin bir Kürt düşmanlığı politikası var. AKP’nin bir adalet politikası yok, bir iktisadi anlayışı yok. Tam tersine iktisaden bir talan, sömürü politikası var.
“Emeği, doğayı, kadını sömüren, talan eden, imha eden bir zihniyet ile karşı karşıyayız. DEDAŞ da bu uygulamaların fotoğrafıdır. O yüzden burada DEDAŞ’ın önünde bu açıklamayı yapıyoruz. Bakın burada yaşanan aslında bir anayasal suçtur. Bir anayasal hukuk ihlali vardır.”

HDP Tarım Komisyonu Sözcüsü ve Mersin Milletvekili Rıdvan Turan ise atılması gereken adımları şöyle sıraladı:

  • Her ne koşulda olursa olsun üretim yapan çiftçinin elektriği kesilmemeli
  • Tarımsal üretimde kullanılan elektriğin birim fiyatı düşürülmeli
  • Bağımsız bir heyet DEDAŞ’ı, DEDAŞ’ın evraklarını incelemeli
  • Çiftçinin elektrik borcu devlet tarafından ödenmeli ya da ödeme kolaylaştırılmalı

Turan, sözlerini “Biz, HDP Tarım Komisyonu olarak her zaman mazlumdan yana olacağız” diye noktaladı.


Mardin’de elektriği kesilen köylüler trafo önlerinde nöbette

Mardin’de mahkeme kararı olan mahallelere elektrik verilecek

Mardin’de elektrik kesintisine karşı yol kapatma eylemi


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Şiddet ve cinsel istismar faili erkek ne tutuklandı ne de hakkında dava açıldı
Sonraki Haber
CHP'den 'çoklu baro' düzenlemesinin iptali için AYM'ye başvuru