Ana SayfaGüncelHDP’den salgın raporu: 84 işkence vakası, 93 tutuklama, 14 belediyeye kayyum

HDP’den salgın raporu: 84 işkence vakası, 93 tutuklama, 14 belediyeye kayyum

HABER MERKEZİ – HDP tarafından hazırlanan ‘Salgın Döneminde Kürt Düşmanlığı’ başlıklı rapora göre, altısı 18 yaşın altında 15 sivil hayatını kaybetti, 84 kişi işkenceye maruz kaldı, 93 kişi tutuklandı, 14 belediyeye kayyum atandı.

HDP tarafından hazırlanan “Salgın Döneminde Kürt Düşmanlığı” başlıklı rapor kamuoyuyla paylaşıldı.

HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu’ndan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede ile HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu tarafından açıklanan raporda, yaklaşık dört aylık Corona virüsü salgını sürecindeki hak ihlalleri sıralandı.

Rapora göre, salgın riskinin en yüksek olduğu 11 Mart – 30 Haziran tarih aralığında Kürt illerinde ya da başka kentlerde Kürt kimliği nedeniyle saldırıya uğrayarak, şüpheli şekilde, bulduğu cismin patlaması, kurşun isabet etmesi, askeri operasyonlar gibi sebeplerle altısı çocuk 15 sivil hayatını kaybetti.

Aralarında hak savunucuları, gazeteciler, siyasetçiler, sağlık emekçilerinin de bulunduğu 384 kişinin gözaltına alındığı belirtilen rapora göre, bunlardan 93’ü tutuklandı.

84 kişinin de işkence ve kötü muameleye maruz bırakıldığı belirtildi.

Salgın sürecinde HDP yönetimindeki 14 belediyeye kayyum atandığı da raporda yer aldı. HDP’li milletvekilleri hakkında ise 84 fezleke hazırlandı.

Ayrıca rapora göre, en az 13 mezarlık defalarca tahrip edildi. Cezaevlerinde maske, sıcak su, gıda, hijyen malzemelerine mahpusların ulaşamadığı kaydedildi.

Salgın döneminde en az 70 kadının erkekler tarafından öldürüldüğü de ifade edilen raporda, “Kürt ve göçmen kadınların sağlık hizmetlerinden yararlanması pandemi döneminde çok daha zorlaştı” denildi.

Raporda, toplantı ve gösteri hakkının pandemi döneminde tümden rafa kalktığı da belirtildi.

Raporu kamuoyuyla paylaşan isimlerden HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Dede, “AKP iktidarı, salgının yoğun yaşandığı 3 buçuk aylık dönem içerisinde salgınla mücadele etmek yerine kendisi gibi düşünmeyenlerle, muhaliflerle mücadele etmeyi tercih etti” dedi.

“Salgını toplum üzerindeki kontrolün arttırılması için bir fırsat olarak değerlendiren AKP iktidarı kutuplaşmayı, ayrımcılığı derinleştirdi. Pandemi sürecini yasakların, hak ihlallerinin ve keyfi uygulamaların gerekçesine dönüştürdü” diye ekledi.

HDP’li vekil Kerestecioğlu ise belediyelere atanan kayyumlara dikkat çekerek, “Belediyelerimiz salgının başından itibaren hızlıca harekete geçti. Kamusal alanların temizliğinden, işlerini kaybeden insanlara ekonomik destek sağlamaya kadar pek çok konuda tedbir almaya çalıştık. Fakat toplum temelli, demokratik ve çoğulcu belediyecilik anlayışımız bu dönemde de iktidarın hedefi oldu” diye konuştu.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Ozan Güven hakkında hazırlanan iddianame kabul edildi
Sonraki Haber
Şırnak'ta uzman çavuş bir çocuğa cinsel istismarda bulundu