Ana SayfaManşetHDP’li kadınlar Dersim’de: Gülistan’ın failleri, akıbetini sormamızı engelleyenlerdir

HDP’li kadınlar Dersim’de: Gülistan’ın failleri, akıbetini sormamızı engelleyenlerdir

HABER MERKEZİ – HDP’li kadınların Dersim’de ‘Gülistan Doku nerede?’ diyerek yapacağı yürüyüş engellendi. HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, 190 gündür kayıp olan “Gülistan Doku’nun failleri, akıbetini sormamızı engelleyenlerdir” dedi.

HDP Kadın Meclisi’nin “Kadın Mücadelesi Her Yerde” programı kapsamında Dersim’de bir araya gelen kadınlar yaptıkları açıklamada, 5 Ocak’tan bu yana kayıp olan Gülistan Doku’nun akıbetine dikkat çekti.

Burada konuşan HDP Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ, Doku’nun 190 gündür bulunamaması ile kadınların tacize, saldırıya maruz bırakılmasının tesadüfi olmadığını belirtti.

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran ise “Yürüyüşümüzü engellemek için toplananlar Gülistan Doku’yu bulmak için toplanmadı” dedi.

Dersim’de yapmayı planladıkları yürüyüşün engellendiğini söyleyen Başaran, “Bir yürüyüş yapıp sesimizi, rengimizi yaygınlaştırmak istiyorduk. Ama maalesef bir klasik ile karşı karşıyayız. Bizi pandemi bahanesi ile yürütmeyenler şunu bilsinler; biz meselenin pandemi olmadığını biliyoruz” diye konuştu.

“Gülistan Doku bu şehirde 190 gündür kayıpken bu toplanma hali yoktu” diyen Başaran, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Her tarafı kamera ile donatılan, savaş politikaları yürütülen Dersim’de, 190 gündür bir genç kadın kayıp. Kürdistan’da insanlar kaybolmaz. Tıpkı 90’lı yıllarda kaybolmadıkları gibi, insanlar kaybettirilir. Bu, devlet politikası olarak iktidar tarafından yürütülür.
“Gülistan Doku’nun kaybettirilmesi, yürütülen siyasetin sonucudur. Hala bulunamamış olması, bulunması için herhangi bir çaba gösterilmemiş olmasının sonucudur.
“190 gün sonra arama çalışmaları bitmiş! Başlamadı ki bitsin! Hiç başlamayan bir çalışma, sadece göz boyamak, kadınların tepkilerini dindirmek için güya başlatılan çalışma sona erdirilmiş.
“Peki Gülistan Doku’yu kaybettirme olasılığı olan kişilerden, faillerden bir tek kişi gözaltına alındı mı? Fail olabilecek kişi elini kolunu sallayarak şehri terk etti.”

HDP Kadın Meclisi sözcüsü, “Gülistan şahsında bütün kadınların özgürlüğü elinden alınmak isteniyor” dedi ve ekledi:

“Onun için Gülistan Doku’yu sormamız birilerinin canını bu kadar acıtıyor. Onun için ‘Gülistan Doku nerede?’ diye sorduğumuzda hakkımızda soruşturmalar yürütülüyor.
“Çünkü fail bulunmaktan korkuyor. Çünkü failler bugün ilde eylem yasağı koyarak ‘Gülistan Doku nerede?’ sesimizi engellemeye çalışanlardır. Kendi ellerinde olmayabilir ama bunun olanaklarını yaratanlar failidir, destekleyenler de faillerdir.
“Türkiye’de kadına yönelik ayrımcı ve eşitsiz yaklaşımlardan, kadına yönelik şiddetten, katliamlarından bağımsız değildir.”

Ayrıca, hükümetin İstanbul Sözleşmesi’ni tartışmaya açmasına da tepki gösteren Ayşe Acar Başaran, “İstanbul Sözleşmesi, iktidarın kadınlara lütfu değildir. Kadınlar, büyük mücadelelerle Türkiye’de imzalanmasını sağladılar. Bunu gasp etmenize izin vermeyeceğiz” diye vurguladı.

HDP’li Başaran, son olarak tüm kadınlara şöyle seslendi: “Kadın kazanımları, özgürlük çabası çok büyük bir saldırı altında. Topyekûn saldırı ile karşı karşıyayız. Buna karşı biz kadınlar da, kadın örgütlülüğümüzü geliştirerek bir araya gelelim. Gelin kadın kimliği ile ortaklaşalım. Bir araya gelip tekçiliği örgütlemek, kadınları aile içine sıkıştırmak, kölelik içine sıkıştırmak isteyenlere karşı mücadele edelim.”




Önceki Haber
Ayasofya: Dünya Kiliseler Birliği'nden Erdoğan'a mektup, Papa'dan ilk açıklama
Sonraki Haber
Van Gölü’nde yedi mültecinin daha cesedine ulaşıldı: Can kaybı 26'ya yükseldi