Ana SayfaCezaevleriİmralı’daki iletişim yasakları AİHM’e taşındı

İmralı’daki iletişim yasakları AİHM’e taşındı

HABER MERKEZİ – Asrın Hukuk Bürosu’nun İmralı Cezaevi’nde bulunan müvekkilleri Abdullah Öcalan ve diğer tutukluların iletişim koşullarının sağlanması talebiyle Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı başvuru reddedildi. Konuya ilişkin yapılan açıklamada, iletişim yasaklarının AİHM’e taşındığı kaydedildi.

Asrın Hukuk Bürosu, 21 yıldır İmralı F Tipi Kapalı Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutulan müvekkilleri PKK Lideri Abdullah Öcalan’dan iki aydır hiçbir şekilde haber alamadıklarını belirterek, iletişim kanallarının açılması talebiyle Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvuru yapmıştı.

AYM, 19 Haziran 2020 tarihli başvuruyu, “Başvurucuların yaşamlarına ya da maddi veya manevi açıdan yönelen ve derhal tedbir kararı verilmesini gerektiren ciddi bir tehlikenin bulunduğu söylenemez” gerekçesiyle reddetti.

Bunun üzerine Asrın Hukuk Bürosu, AYM’nin tedbir talebinin reddi kararını yine tedbir talepli olarak derhal görüşülmek üzere Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşıdı.

Konuya ilişkin Asrın Hukuk Bürosu, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Bizim talebimiz AİHM’in kuruluş sözleşmelerine uygun olarak pandemi sürecinde ağırlaştırılan ve süreklileşen iletişim yasaklarının insanlık dışı muamele kapsamında ivedilikle ele alınması ve tedbir kararının verilmesidir” ifadelerini kullandı.

Son görüşme Nisan’da gerçekleşmişti

Abdullah Öcalan, HDP Milletvekili ve DTK Eşbaşkanı Leyla Güven öncülüğünde başlatılan açlık grevleri sürerken avukatlarıyla 8 yıl aradan sonra ilk kez görüşebilmişti.

2 Mayıs 2019’da gerçekleşen görüşmeyi takip eden görüşmelerde Öcalan’ın çağrısı üzerine aylardır süren açlık grevleri ile ölüm oruçları sonlandırılmıştı.

Öcalan 2 Mayıs’ı takiben 22 Mayıs, 12 Haziran ve 18 Haziran’da gerçekleşen avukat görüşlerinde “çözüm” mesajları vermişti.

Ancak 23 Haziran 2019’da tekrar kararı alınan İstanbul seçimlerinin ardından görüşmeler yine askıya alınmıştı. Ne avukatlar ne de aile yaklaşık 2 aydır İmralı’ya gidemiyordu.

Son olarak Öcalan’ın avukatları Newroz Uysal ve Rezan Sarıca’nın, İmralı Cezaevi’ne giderek müvekkilleriyle bir görüşme gerçekleştirdiği 7 Ağustos 2019’da kamuoyuna duyurulmuştu.

İmralı Adası’nda 27 Şubat günü çıkan yangının ardından Öcalan’ın avukatları müvekkilleri ile 3 Mart’ta bir görüşme gerçekleştirmişlerdi.

Avukatların son görüşmenin yapıldığı 3 Mart’tan bu yana müvekkilleriyle görüşmek için yapmış olduğu hiçbir başvuruya olumlu ya da olumsuz yanıt verilmedi.

Bu arada Öcalan, 21 yıl sonra ilk kez 27 Nisan günü ailesiyle bir telefon görüşmesi yapmıştı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Google, Türkiye'deki alışveriş reklamlarını kaldırma kararı aldı
Sonraki Haber
Ölüm orucundaki avukatlar için tahliye çağrısı