Ana SayfaGüncelİşkenceye maruz bırakılan Rojbin Çetin tutuklandı

İşkenceye maruz bırakılan Rojbin Çetin tutuklandı

HABER MERKEZİ – Diyarbakır’daki evine yapılan polis baskınında, köpeklerin de kullanıldığı işkenceye maruz bırakılan Rojbin Çetin, tutuklandı. Çetin, 11 gündür gözaltında tutuluyordu.

Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan bir soruşturma kapsamında 26 Haziran’da Diyarbakır’daki evine yapılan baskında gözlatına alınan HDP Yerel Yönetimler Kurulu Üyesi ve TJA aktivisti Sevil Rojbin Çetin’in gözaltı süresi üç kez uzatılmıştı.

Çetin, 11 gün süren gözaltı işleminin ardından sağlık kontrolünden geçirildi.

MA’nın haberine göre emniyette susma hakkını kullanan Çetin, savcılık ifadesi için Mardin Adliyesi’ne sevk edildi.

Haberde, Rojbin Çetin hakkındaki soruşturmanın Mardin’de yerlerine kayyum atanarak tutuklanan HDP’li ilçe belediye eşbaşkanlarının dosyası kapsamında başlatıldığı belirtildi.

Savcılıkta da susma hakkını kullanan Çetin, “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutuklama talebiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi.

Çetin, mahkemede yaptığı savunmada, “Resmi bir kurumun resmi bir üyesiyim. Hakkımdaki tanık beyanlarının hiçbirini kabul etmiyorum. Hepsi iftiradır. Buna isnat edilen suçları da kabul etmiyorum. Yürüttüğüm faaliyetler resmi açık ve alenidir” dedi.

Hakkındaki ‘gizli tanık’ beyanlarını da reddeden Çetin, “Hepsi karalama ve yalandır. Benim öz geçmişim ortadadır. Bu beyanları kabul etmiyorum. Rojbin benim göbek ismimdir. Beni herkes böyle tanır. Tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmayı talep ediyorum” talebinde bulundu.

Çetin, hakimlik tarafından “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutuklandı.

HDP’den tepki

HDP Genel Merkezi Twitter üzerinden yaptığı açıklama ile Çetin’in tutuklanmasına tepki gösterdi:

“İşkenceyle gözaltına alınan ve 11 gündür gözaltında tutulan Rojbin Çetin’in tutuklanması, hukuksuzdur. İşkence insanlık suçudur, tutuklama kararıyla bu işkence meşrulaştırılamaz. İşkenceciler hukuk önünde hesap verecektir.”

HDP Kadın Meclisi de Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, “Teslim almak istediğiniz irademize yönelik saldırılara boyun eğmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

Diyarbakır’da İşkenceyle Mücadele ve İşkence Mağdurlarıyla Dayanışma Günü olan 26 Haziran’da evine düzenlenen baskınla gözaltına alınan Rojbin Çetin’in işkenceye maruz bırakıldığı ortaya çıkmıştı.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ve partinin Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran tarafından yapılan açıklamada, baskının Çetin’in evde tek başına iken gerçekleştiği ve iki köpeğin “işkence aracı olarak kullanıldığı” belirtilmişti.

Açıklamada, “Bu köpekler önce Rojbin Çetin’e saldırtılmış, polislerden önce girmişlerdir, iki bacağını eti koparma derecesinde ısırmışlardır, dişlemişlerdir. Kolluk kuvvetleri bu saldırıyı bilerek organize etmiş ve izlemiştir” denilmişti.

İşkencenin 3,5 saat sürdüğü de ifade edilen açıklamada, “iki bacakta da köpek ısırması, belinde ayakkabı izi, dudağında patlama, vücudunun ve kollarının her yerinde darp ve cebir izi, bizzat raporlarla belgenlenmiştir” diye belirtilmişti.

Diyarbakır Adliyesi’ne sevk edilerek Mardin’e götürülen Çetin’in izniyle adliyede avukatı tarafından çekilen fotoğraflar da yapılan basın toplantısında paylaşılmıştı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı işkenceye dair herhangi bir işlem başlatmazken, işkenceyi belgeleyen Çetin’in avukatının ifadesinin alınması için ise TEM Şube’ye talimat gönderildiği ortaya çıkmıştı.

Diyarbakır Valiliği de Çetin’e “kademeli oranda zor kullanıldığını” belirtmiş ve “operasyon köpeği marifetiyle kasıtlı bir saldırı söz konusu değildir” savunmasında bulunmuştu.

Bunun üzerine HDP’den “Valilik işkenceyi gizliyor ve işkencecileri koruyor” açıklaması gelmişti.


Ev baskınında Rojbin Çetin’e işkence: Ne oldu, kim ne diyor?

Soylu’ya ‘köpekli işkence’ sorusu: Polislere talimat mı verildi?




Önceki Haber
Kılıçdaroğlu'ndan MÜSİAD'a 'yemek' tepkisi: Sizin yediğiniz insan eti
Sonraki Haber
Meteoroloji'den dokuz kent için 'sarı' uyarı