Ana SayfaKitapJonathan Safran Foer’dan iklim krizinin öyküsü

Jonathan Safran Foer’dan iklim krizinin öyküsü

HABER MERKEZİ – Jonathan Safran Foer’ın yeni kitabı “Bu Bizim Havamız: Gezegeni Kurtarmak Kahvaltıyla Başlar” Türkçede. Siren Yayınları’ndan çıkan kitap, iklim krizinin öyküsünü anlatıyor. Topluca gerçekleştirebileceğimiz bireysel bir eylem planına odaklanan yazar, bizi, çok geç olmadan, yaşadığımız “yaralı dünyayı” iyileştirmeye çağırıyor. Et ve hayvansal gıda endüstrilerine yönelttiği sivri eleştirileriyle de bilinen yazarın bu eserini Şahika Tokel tercüme etti. Kitaptan, bizi iklim krizine karşı “harekete geçmeye” çağıran kısa bir pasajı paylaşıyoruz.


Jonathan Safran Foer

Çeviri: Şahika Tokel


İnsan yaşamına yönelik büyük tehditlerden iyi hikâyeler çıkmaz. Gezegenin içinde bulunduğu krizi dert etsek dahi bu, bizler için orada bir yerde savaşılan bir savaş hükmündedir.

Varlığımıza yönelik risklerin ve durumun aciliyetinin farkındayızdır ama bekamıza yönelik bir savaş verildiğini bilsek bile bunun bizi tamı tamına kapsadığını hissetmeyiz. Bilmek ile hissetmek arasındaki mesafe, düşünen ve siyasetle meşgul olan -harekete geçmek isteyen- kimselerin dahi harekete geçmesini zorlaştırabilir.

Bombardıman uçakları savaş esnasında Londra’da olduğu gibi tepenizden geçtiği zaman tüm ışıklarınızı kapatacağınızı söylemenin lüzumu yok. Bombardıman kıyıdan açıktaysa, nihai tehlike yine aynı ölçüde büyük olsa bile ışıklarınızı kapatmanızın gerektiğinin size söylenmesi gerekebilir. Okyanusun karşı kıyısında bir yer bombardıman altındaysa, gerçek olduğunu bilseniz bile buna inanmak zor olabilir.

Nedense -gezegenimizin yıkımı sadece bir bağlamdan ibaretmişçesine- “çevresel” diye bahsettiğimiz krizi hissedene dek harekete geçmezsek, artık çözümü mümkün olmayan bir sorunu çözmeye uğraşacağız.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İstanbul Film Festivali'nin Ulusal Yarışma ve Ulusal Kısa Film Yarışması 17 Temmuz’da başlıyor
Sonraki Haber
Yerleşik anlatılar “Kulaktan Kulağa” bozuluyor!